Przejdź do treści

Kawowy Optymalizator

Kawowa poradnia
6 4 184
  • Cześć,

Przed chwilą natknąłem się na stronę Kawowy Optymalizator: kawowyoptymalizator.pl
    W oparciu o wprowadzone parametry uzyskujemy spersonalizowane rekomendacje receptur dla lepszej kawy. Poniżej zrzuty ekranu.

Zapytanie:
    Kawowy Optymalizator 1.png

Rekomendacje:
    Kawowy Optymalizator 2.png

Korzystanie z niego, w porównaniu do diagramów powinno być łatwiejsze i bardziej intuicyjne.
    A Wy co myślicie o tym narzędziu?

• Ja też natknąłem się na to na w poście na FB.

Na pewno jest wiele osób którym to pomoże. W sumie to są dobre wskazówki.

Na plus zasługuje też fakt, że to darmowe narzędzie 🙂

• Bardzo fajne narzędzie, teraz mnie podkusiło, żeby spróbować z tym samym w AI.
    Podać parametry i oczekiwania, jak będzie to zbieżne 🙂

Skorzystałem z podobnego "inputu", i wnioski od AI bardzo ciekawe i rozbudowane:
    https://www.perplexity.ai/search/moje-parametry-do-zrobienia-es-dWvWyXkxRta_VzOlINq00Q

• Hej! Ja jestem autorem tego narzędzia i bardzo mi miło, że Wam się podoba 🙂 Dzięki @skansen za zaproszenie na forum, porozglądam się trochę i spróbuję podzielić swoją wiedzą.

Co do narzędzia - korzystajcie śmiało i dawajcie feedback. Zależy mi na poznaniu Waszych największych bolączek przy robieniu kawy i rozwoju narzędzia. Bawię się ostatnio w rozwój produktów online i chciałem sobie zrobić coś takiego 'do portfolio' a jednocześnie pomóc sobie i innym kawowym hobbystom 🙂
    Na razie moje pomysły na ulepszenia

• pamiętnik kawowy - zapisywanie co ostatnio piliście, ile czasu, jaka proporcja woda:kawa
    • zapisywanie ostatniego ustawienia młynka - zawsze mnie wkurzało, że coś pokręcę na młynku ręcznym i nie pamiętam ile klików jest 😜
      Dawajcie znać jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły i podsyłajcie znajomym!
  • Cześć @Filip-Dudek , cieszę się, że do nas dołączyłeś.

Podoba mi się pomysł optymalizatora zamiast rozmowy z czatem AI. Do samego procesu optymalizacji AI bym nie angażował.

Ale może dałoby się zaangażować rozwiązania AI i pokrewne do zaciągania danych?
    Jak to widzę: ustawiam kamerę nad kącikiem kawowym a system sam odczytuje dane. Od rodzaju kawy po nastawy młynka, ekspresu/czajnika i sam proces. Odczyt w oparciu o procesy Video AI i podobne. Jako źródło optymalnie jakaś prosta kamera IP lub dashcam, którą można łatwo sprzęgnąć z zestawem kawowym.
    Samo nagrywanie mogłoby działać w pętli z wysoką rozdzielczością a małą liczbą klatek. Uruchomienie ekstrakcji/wagi/czajnika zabezpieczałoby nagranie przed nadpisaniem i oznaczało, że jest ono do analizy..

• Cześć @Filip-Dudek , cieszę się, że do nas dołączyłeś.

Podoba mi się pomysł optymalizatora zamiast rozmowy z czatem AI. Do samego procesu optymalizacji AI bym nie angażował.

Ale może dałoby się zaangażować rozwiązania AI i pokrewne do zaciągania danych?
    Jak to widzę: ustawiam kamerę nad kącikiem kawowym a system sam odczytuje dane. Od rodzaju kawy po nastawy młynka, ekspresu/czajnika i sam proces. Odczyt w oparciu o procesy Video AI i podobne. Jako źródło optymalnie jakaś prosta kamera IP lub dashcam, którą można łatwo sprzęgnąć z zestawem kawowym.
    Samo nagrywanie mogłoby działać w pętli z wysoką rozdzielczością a małą liczbą klatek. Uruchomienie ekstrakcji/wagi/czajnika zabezpieczałoby nagranie przed nadpisaniem i oznaczało, że jest ono do analizy..

@skansen Ciekawy pomysł! Widzę parę problemów implementacyjnych, ale na pewno nie brzmi to na niemożliwe 🙂

Sugerowane posty

• Latte Art

Kawowa poradnia
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    138 Wyświetlenia
    pawel_kP
    Na początku września nagrywam Podcast z Kamilem Czarnikiem aktualnym Mistrzem Polski Latte Art (właściwie zdobył tytuł 3 razy: 2022, 2023 i 2025). Jeśli macie propozycje pytań do mistrza, prośby o wskazówki to proszę napiszcie tu. Występy z Mistrzostw Świata 2025 można znaleść na YT. Kamil zajął 13 miejsce (na 36 zawodników).
  • Ekspres przelewowy z młynkiem?

Kawowa poradnia
    12
    0 Głosy
    12 Posty
    296 Wyświetlenia
    B
    Mam Melitta Aromafresh II Gdybyś miał konkretne pytania to uderz do mnie Większość pitych przeze mnie kaw to shoty, ale sporadycznie nachodzi mnie ochota na kawę przelewową. Jeśli nie mam czasu/ chcę zrobić jej więcej jak v60 to korzystam z tego ekspresu.
  • "Dziwne" działanie ekspresu...

Kawowa poradnia
    48
    0 Głosy
    48 Posty
    1k Wyświetlenia
    K
    U mnie mini Gaggia do złożenia zaczęła się już powoli biodegradować 🤪