Kawowy Optymalizator
-
Cześć,
Przed chwilą natknąłem się na stronę Kawowy Optymalizator: kawowyoptymalizator.pl
W oparciu o wprowadzone parametry uzyskujemy spersonalizowane rekomendacje receptur dla lepszej kawy. Poniżej zrzuty ekranu.Zapytanie:
Rekomendacje:
Korzystanie z niego, w porównaniu do diagramów powinno być łatwiejsze i bardziej intuicyjne.
A Wy co myślicie o tym narzędziu? -
Ja też natknąłem się na to na w poście na FB.
Na pewno jest wiele osób którym to pomoże. W sumie to są dobre wskazówki.
Na plus zasługuje też fakt, że to darmowe narzędzie
-
Bardzo fajne narzędzie, teraz mnie podkusiło, żeby spróbować z tym samym w AI.
Podać parametry i oczekiwania, jak będzie to zbieżneSkorzystałem z podobnego "inputu", i wnioski od AI bardzo ciekawe i rozbudowane:
https://www.perplexity.ai/search/moje-parametry-do-zrobienia-es-dWvWyXkxRta_VzOlINq00Q -
Hej! Ja jestem autorem tego narzędzia i bardzo mi miło, że Wam się podoba
Dzięki @skansen za zaproszenie na forum, porozglądam się trochę i spróbuję podzielić swoją wiedzą.
Co do narzędzia - korzystajcie śmiało i dawajcie feedback. Zależy mi na poznaniu Waszych największych bolączek przy robieniu kawy i rozwoju narzędzia. Bawię się ostatnio w rozwój produktów online i chciałem sobie zrobić coś takiego 'do portfolio' a jednocześnie pomóc sobie i innym kawowym hobbystom
Na razie moje pomysły na ulepszenia- pamiętnik kawowy - zapisywanie co ostatnio piliście, ile czasu, jaka proporcja woda:kawa
- zapisywanie ostatniego ustawienia młynka - zawsze mnie wkurzało, że coś pokręcę na młynku ręcznym i nie pamiętam ile klików jest
Dawajcie znać jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły i podsyłajcie znajomym!
-
Cześć @Filip-Dudek , cieszę się, że do nas dołączyłeś.
Podoba mi się pomysł optymalizatora zamiast rozmowy z czatem AI. Do samego procesu optymalizacji AI bym nie angażował.
Ale może dałoby się zaangażować rozwiązania AI i pokrewne do zaciągania danych?
Jak to widzę: ustawiam kamerę nad kącikiem kawowym a system sam odczytuje dane. Od rodzaju kawy po nastawy młynka, ekspresu/czajnika i sam proces. Odczyt w oparciu o procesy Video AI i podobne. Jako źródło optymalnie jakaś prosta kamera IP lub dashcam, którą można łatwo sprzęgnąć z zestawem kawowym.
Samo nagrywanie mogłoby działać w pętli z wysoką rozdzielczością a małą liczbą klatek. Uruchomienie ekstrakcji/wagi/czajnika zabezpieczałoby nagranie przed nadpisaniem i oznaczało, że jest ono do analizy.. -
Cześć @Filip-Dudek , cieszę się, że do nas dołączyłeś.
Podoba mi się pomysł optymalizatora zamiast rozmowy z czatem AI. Do samego procesu optymalizacji AI bym nie angażował.
Ale może dałoby się zaangażować rozwiązania AI i pokrewne do zaciągania danych?
Jak to widzę: ustawiam kamerę nad kącikiem kawowym a system sam odczytuje dane. Od rodzaju kawy po nastawy młynka, ekspresu/czajnika i sam proces. Odczyt w oparciu o procesy Video AI i podobne. Jako źródło optymalnie jakaś prosta kamera IP lub dashcam, którą można łatwo sprzęgnąć z zestawem kawowym.
Samo nagrywanie mogłoby działać w pętli z wysoką rozdzielczością a małą liczbą klatek. Uruchomienie ekstrakcji/wagi/czajnika zabezpieczałoby nagranie przed nadpisaniem i oznaczało, że jest ono do analizy..@skansen Ciekawy pomysł! Widzę parę problemów implementacyjnych, ale na pewno nie brzmi to na niemożliwe