Przejdź do treści

Materiał bojlerów

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 169 1
  • Ostatnim czasem zainteresował mnie temat materiałów w bojlerach.

W większości bojlerów mamy do dyspozycji konstrukcje mosiężne lub stal nierdzewna, rzadziej miedziane i aluminiowe.

Ciekawi mnie czy macie jakieś preferencje odnośnie materiału, czy to faktycznie duży czynnik mający wpływ na smak kawy lub konserwację maszyny w przyszłości?

• Nie miało dla mnie nigdy większego znaczenia z czego wykonany jest bojler.

Czasem czytałem na ten temat przy okazji innych kwestii. Trafiłem w ten sposób na taką grafikę:
    download.png
    Źródło: https://www.themadalchemy.com/blogs/blog/espresso-machines

Pokazuje ona wybrane parametry, ale pomija na przykład przewodność cieplną która jest różna dla różnych materiałów.

Na zdjęciach widać też jeszcze jedną kwestię która nie została wprost ujęta.
    Bojlery aluminiowe i mosiężne to bojlery odlewane.
    Bojlery miedziane i stalowe to bojlery z wygiętych a następnie spawanych płyt miedzianych/stalowych.

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• Arkel Coast i Tide - domowe dual bojlery z Portugalii

8
    2
    1 Głosy
    8 Posty
    81 Wyświetlenia
    S
    Zgadza się, chodziło oczywiście o Coast.
  • Nurri R-Type - pierwsze wrażenia

19
    3 Głosy
    19 Posty
    400 Wyświetlenia
    JenotJ
    Nie mam pewności (sprawdzę), ale wydaje mi się, że mam pompę łopatkową. Profilowanie jest realizowane kręceniem śrubą (chyba OPV przy pompie). Silnik na pierwszy rzut oka indukcyjny więc profilowanie prędkością jest racej niemożliwe. Pompa zębata w połączeniu z silnikiem BLDC to płynna, dokładna i bezproblemowa regulacja ciśnienia prędkością obrotową. Pompa łopatkowa plus silnik indukcyjny nie dają takich możliwości niestety. Może po gwarancji zrobię moda... Już robiłem rozeznanie i można kupić gotowy zestaw pompa+silnik. Pozostaje sterownik, myślę, że w 1000zł powinno się zamknąć.
  • 1 Głosy
    59 Posty
    3k Wyświetlenia
    S
    skansen said: Główna innowacja to "Boosted Boiler - czyli trzystopniowe podgrzewanie wody do kawy dla lepszej stabilności temperaturowej. Sądziłem, że to rozwiązanie pozwoli na jednoczesne spienianie i parzenie kawy. Niestety tak nie jest. Ekspres nie potrafi parzyć espresso i spieniać mleka jednocześnie. Można się za to szybko przełączać między ekstrakcją a spienianiem. Źródło: https://help.fellowproducts.com/hc/en-us/articles/36268464247707-Can-Espresso-Series-1-pull-a-shot-and-steam-milk-at-the-same-time Szkoda, bo jednoczesne spienianie i ekstrakcja kawy to wyzwanie dla maszyn dostępnych na rynku USA.