Utrzymanie ekspresu w czystości
-
no dobra, a napiszcie mi proszę jak czyścicie swoje ekspresy?
-
@bilongo napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
Do czyszczenia ekspresów polecam dedykowany środek - Weiman Stainless Steel w sprayu.
-
@bilongo napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
Do czyszczenia ekspresów polecam dedykowany środek - Weiman Stainless Steel w sprayu.
@skansen napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
ja wiem, mam do czyszczenia portafilter, ale pytam czy jeszcze jakoś szczególnie czyszczycie, odkamieniacie może, jakieś inne rzeczy ?:)
-
@skansen napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
ja wiem, mam do czyszczenia portafilter, ale pytam czy jeszcze jakoś szczególnie czyszczycie, odkamieniacie może, jakieś inne rzeczy ?:)
Środkiem Weiman czyszczę tylko obudowę.
Do backflushu używam Cafizy.
Do odkamieniania środek zalecany przez producenta - Puly.
Sitka kąpie czasem w roztworze Cafizy.
Samego portafiltra nie czyszczę chemią, tylko szmatką z wodą. Czasami pomaga zostawienie wilgotnej szmatki na brudnej powierzchni. Czyszcząc portafiltr trzeba uważać żeby nie uszkodzić drewnianych rączek jeśli są takowe... -
no ale to właśnie zaleca się odkamienianie ekspresu czy nie bo różne są szkoły? i co jaki czas to robić?
-
@bilongo napisał w Utrzymanie ekspresu w czystości:
no ale to właśnie zaleca się odkamienianie ekspresu czy nie bo różne są szkoły? i co jaki czas to robić?
Jeśli leje się super miękką wodę to rzeczywiście można by nie odkamieniać ekspresu prawie w ogóle. Stąd bierze się "szkoła nieodkamieniania".
Druga szkoła zakłada cykliczne odkamienianie ekspresu, nawet raz w miesiącu.
U siebie stosuje wodę filtrowaną (BWT Bestmax Premium), kontroluje okresowo skuteczność filtracji. Mimo to co +/- rok odkamieniam ekspres zgodnie z zaleceniami producenta. Uważam, że to rozsądny kompromis między dwoma szkołami.
Nim zamontowałem filtr stosowałem dzbanki filtrujące Brita.
Instrukcje osłabienia dla Lelita można znaleźć na YouTube Lelit Insider.
-
Woda zawsze ma tendencje do tworzenia albo korozji, albo kamienia kotłowego. Korozja jest niepożądana, stąd nawet bardzo dobra woda po jakimś czasie trochę kamienia nam zrobi. Moim zdaniem raz w roku dla świętego spokoju warto odkamienić wtedy.
Do backflusha i czyszczenia sitek używałem cafizy. Do moccamastera używam takiego dedykowanego środka do czyszczenia tego ekspresu (co 6msc)
-
Polecam podróbę espazoli z aliexpress - super czyści prysznic grupy jako taki codzienny „rytuał”

-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się