Przejdź do treści

Maro Model 1 -wreszcie godny konkurent Decenta?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 13
  • Maro Model 1 to propozycja z wyższej półki, cenowo pozycjonowana na poziomie Linea Mini R.
    Maro Model 1.jpg
    Specyfikacja:

• grupa na sitka 58mm,
    • zaawansowane profilowanie przepływu i ciśnienia,
    • system grzewczy FTH (Fast Through Heater) jest to rodzaj termobloku,
    • deklarowany czas nagrzewania do espresso 180s, natychmiastowy do wrzątku i pary,
    • możliwość zapisywania ulubionych profili parzenia w dzienniku kawowym (Coffee Diary),
    • inteligentny system wsparcia ekstrakcji Smart Profiler z trybami pracy od początkującego do eksperta,
    • dysza pary typu cool-touch bezpieczna w dotyku,
    • cicha pompa rotacyjna,
    • duży, 7-calowy ekran dotykowy do sterowania i wyświetlania parametrów, w tym ciśnienia i przepływu ekstrakcji w czasie rzeczywistym,
    • zaawansowane funkcje oprogramowania, analiza mielenia oraz możliwość rozszerzenia funkcji w ramach aktualizacji.
    • Kolory: czarny lub biały
    • Zbiornik na wodę 1.4l
    • Wymiary (dł. x szer. x wys.): 331 x 300 x 385 mm. Waga: 30 kg.
    • Moc 2300 W

Cena ok. 22 000 zł.

Więcej można przeczytać m.in. w recenzji KaffeMacher:
    https://kaffeemacher.de/en/blogs/kaffeewissen/maro-model-1

Trzeba mieć jednak poprawkę na tych recenzujących, którzy mają swoje upodobania a tutaj z zachwytami to już chyba zupełnie popłynęli 🙂

Mój komentarz: ekspres ciekawy, być może fajny, ale w tej cenie jednak bym wolał Decenta lub moje Mini R 🙂 A Wam jak się podoba?

• W tej cenie to chyba wolałbym Bengle. Podobny koszt, a Decent jednak dowozi aktualizacje, a po historii z Fellow byłbym ostrożny z braniem takich obietnic na serio.

Kwestia bardzo subiektywna, ale Bengle wygląda dużo lepiej według mnie. Ten Maro wygląda jakoś tanio, plastikowo. W kwestii funkcjonalności Bengle jest bardzo podobny, ale wygrywa wbudowaną wagą.

Za nieco ponad połowę tej ceny można mieć też DE1, Xenię czy troszkę droższe Wendougee.

Sugerowane posty

• La Pavoni Cellini - wersja z początku lat 2000

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. la pavoni
    9
    3
    1 Głosy
    9 Posty
    424 Wyświetlenia
    ciastekC
    Jest nowa, jeszcze zafoliowana https://olx.pl/d/oferta/la-pavoni-cellini-levetta-nowy-bez-gwarancji-ekspres-do-kawy-czarny-CID99-ID172KnI.html
  • Ciekawe promocje na ekspresy kolbowe, dźwigniowe.

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    3
    1
    0 Głosy
    3 Posty
    248 Wyświetlenia
    S
    Rancilio - Silvia X PRO E - czarna za 5 318,99 zł w promocji Coffedesk. Bardzo dobra za cena ekspres tej klasy, jak ktoś jest na kupnie takiej lub podobnej maszyny to nie ma co się zastanawiać. [image: 1785322268727-silvia-pro-x-promocja.png] https://www.coffeedesk.pl/product/30062/Rancilio-Silvia-Pro-X-Ekspres-Kolbowy-Czarny
  • 1 Głosy
    48 Posty
    3k Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał: skąd bierze się ten hype skoro po raz kolejny zawodzą Widziałem kilka filmików, które nakręcił Fellow. Przekaz był taki: „Pokażemy światu jak się robi dobre ekspresy. Włoskie pudła z E61 są passe. My zrobimy coś lepszego” Ludzie z Lelita czy ECM oglądali to pewnie z politowaniem. Sam uważałem, że to pycha. A ta kroczy przed upadkiem. Pamiętam, jak kiedyś – odchodząc z, nazwijmy to, polskiego high-techu do innej firmy – pocieszałem tych, którzy zostali, że konkurencyjna firma, choć groźna, jest pełna pychy, a to nic dobrego dla niej. A tutaj, no cóż... Fellow jest pyszny. Obiecuje, że coś pokaże, a potem nie pokazuje. Ale widać, że niektórzy łapią się na to: skoro obiecał, że pokaże, to zaraz pokaże. Na razie jeszcze nie pokazał, ale jeszcze chwila, jeszcze moment i pokaże. Po konewce Fellow widzę, że nic nie pokaże, nie dowiezie do końca. Mają dobre pomysły, ale nie potrafią ich dokończyć. A wymówka „jesteśmy start-upem” była dobra lata temu. Teraz to po prostu kpina z klientów i dziwię się, że poważne firmy to jeszcze sprzedają.