Przejdź do treści

LaPavoni Diamantina LPSDIG03EU - królowa E61?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
3 2 115
  • Swego czasu jedną z najdroższych domowych maszyn z E61 był ECM Controvento. Ekspres ten bazował na podzespołach ECM Synchronika opakowanych w designerską obudowę. Był to bez wątpienia topowy model z E61, król swojej kategorii. Wraz z wycofaniem Controvento tytuł królewski należy się chyba LaPavoni Diamantina.
    La Pavoni Diamentina (3).jpg

La Pavoni Diamentina (2).jpg

Jest to maszyna z domową specyfikacją w atrakcyjnej obudowie.
    Ekspres z dwoma bojlerami, E61+flow control, bojler kawowy 0,6l, parowy 1,8l, rotampompa. Sterownik PID dla obu bojlerów.
    Diamantina dzieli podzespoły z ekspresem La Pavoni Botticelli Specialty.

Cena rzędu 20 000 zł. Dla porównania posiadający identyczne podzespoły Botticelli Specialty kosztuje połowę tej kwoty.

Jak Wam się podoba ten ekspres? Chcielibyście mieć go w kuchni?

Fot.: materiały producenta.

• Miałem Botticelli. Przejemny ekspres, miał kilka fajnych ulepszeń. Skoro ten jest taki sam, po co przepłacać?

• Miałem Botticelli. Przejemny ekspres, miał kilka fajnych ulepszeń. Skoro ten jest taki sam, po co przepłacać?

@kawosz17 napisał:

Skoro ten jest taki sam, po co przepłacać?

Chyba tylko jeśli komuś się ten ekspres podoba 🙂

Szkoda, że La Pavoni nie skorzystało z innych opcji.

W tej obudowie był oferowany ekspres dźwigniowy La Pavoni Concorso. Piękna maszyna, z początku myślałem, że to AI:
    https://www.home-barista.com/repairs/la-pavoni-concorso-1-group-restoration-t19703-50.html

W dłuższej obudowie jest też dwugrupowa, typowo gastronomiczna maszyna z wolumetrycznym programowaniem dozy:
    https://www.lapavoni.com/en/products/commercial-machines/diamante-e61-volumetric-2-groups-gold
    Ciekawa byłaby więc taka wersja domowa, dual boiler z programowaniem dozy. To byłaby jakaś konkurencja dla La Marzocco Linea Mini czy ECM Estetika. Technicznie by trochę takie La Pavoni odstawało od tych dwóch maszyn ale bez dwóch zdań nadrabiałoby wzornictwem 🙂

Sugerowane posty

• Nurri R-Type - pierwsze wrażenia

16
    3 Głosy
    16 Posty
    144 Wyświetlenia
    JenotJ
    Pisałem na "sąsiednim" forum, bo tam jest zarejestrowany sprzedawca, który poradził, że do zejścia niżej z ciśnieniem trzeba założyć reduktor na wejściu. Kupiłem, założyłem i: Ustawione na 2bar, tyle pokazuje manometr na reduktorze, po włączeniu pompy delikatnie spada do 1.8-1.9, ale nawet po wykręceniu "gałki" z pompy ciśnienie na manometrze ekspresu nie spada poniżej 4bar. Rozumiem, że bez przełączenia na zbiornik niżej nie zejdę, chociaż muszę sprawdzić jak faktycznie jest na zbiorniku. Obserwacje po dwóch tygodniach: chyba po godzinie ekspres przechodzi w tryb czuwania - zmniejsza temperatury tak, że po ok. 5 minutach od wybudzenia można robić kawę. Żeby całkowicie wyłączyć grzanie, trzeba wyłączyć ekspres "heblem" od spodu, w porównianiu z poprzednimi moimi ekspresami (Gaggia Classic, Quick Mill Anita, Ascaso BAR1) mam niesamowitą powtarzalność, shot za shotem ten sam smak, zauważam spore różnice w smaku kawy zależnie od użytego młynka, niestety bardziej smakuje mi kawa z Pietro, więc kręcę korbą, a Sculptor stoi odłogiem. Chyba niedługo przyjdzie pora na wymianę młynka. z jasnymi kawami poradziłem sobie bez preinfuzji zaczynając ekstrakcję od niższego ciśnienia, zwiększając do 9bar i później powoli zmniejszając. Podnoszę też o 2-3 stopnie temperatury dla bardzo jasnych ziaren. Nie wiem czy to "właściwa" metoda, ale udaje się uzyskać coś, co smakuje wybornie, a czego nijak nie udało się osiągnąć na HX czy Ascaso. Szukałem informacji o ekspresie na stronie Nurri, na forach, na YT, i wydaje się, że to projekt, który ciągle ewoluuje - zmienia się wygląd, budowa (i z zewnątrz i wewnątrz), oprogramowanie, a użytkownicy są trochę betatesterami. Specjalnie mi to nie przeszkadza, dopóki kawa jest dobra.
  • Lelit Victoria3 i Elizabeth3

5
    0 Głosy
    5 Posty
    168 Wyświetlenia
    S
    Wygląda na to, że rozwiazanie w Elizabeth3 i Victoria3 jest bardziej zaawansowane niż spotykane w innych ekspresach na tej półce cenowej. Jest manualne profilowanie, podobne jak w Quick Mill Pop. Natomiast jest też opcja programowania profili (5 faz) które potem ekspres będzie odtwarzał (od 1:40): https://youtu.be/OwciZJkNRuY?si=iQXH0zY40PuSJOHE
  • 1 Głosy
    45 Posty
    2k Wyświetlenia
    FormentorF
    Czy ktoś już miał, widział, oglądał ten ekspres? Co o nim w ogóle sądzicie? Warto? Dobre są opinie?