Przejdź do treści

Bezzera Duo - filtrowanie wody

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 2 280
  • Chciałbym zapytać Was o kwestię filtrowania wody, bo mam zgryz z nowym ekspresem - tytułowym Bezerra DUO DE.
    Ekspres nie ma żadnego filtra w tanku, ani też nie znalazłem możliwości dokupienia takiego.
    Przejrzałem instrukcję i chyba było tylko o twardości wody, ale nie o konieczności jej filtrowania. Wcześniej miałem Sage i tam w tanku wpinałem wymienialne filtry normalnie.

Stąd pytanie - czy korzystając z tanka, powinienem wodę wcześniej filtrować? W Katowicach woda względnie miękka, ale coś tam się po czasie osadzi czasem.

Pytanie dodatkowe - czy jeśli podepnę ekspres do sieci, to po drodze też należy umieścić jakiś filtr? (wtedy też będę wdzięczny za rekomendacje).

• Cześć,
    Wydaje się mało prawdopodobne, żeby woda z kranu była na tyle miękka żeby nie zaszkodziła ekspresowi.
    Najszybsze i najprostsze rozwiązanie to filtr dzbankowy.
    Osobiście rekomenduje i sam używam stałego podłączenia do wody. Polecam filtry BWT. Na podobnej zasadzie działają filtry kolumnowe Brity. Rozwiązania te są opisane m. in. w wątku:
    https://forum.home-barista.pl/topic/27/woda-do-kawy-przegląd-możliwości/

• dziękuję, już się zabieram do zgłębiania wątku 🙂

• Jak będziesz mieć jakieś pytania lub coś jest niejasne - pisz.

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    3 Posty
    45 Wyświetlenia
    S
    @Formentor said: @skansen napisał: Oficjalnie maszyny z dwoma termoblokami do zwykłego amerykańskiego gniazdka 15A podłączyć się nie da. Są oczywiście pewne furtki, obejścia ale biorąc pod uwagę dostępność i zgodność z przepisami to niestety nie da się. A jak tam działa Ascaso Duo? Wersja na rynek USA wymaga specjalnego gniazdka na 20A. Sądząc po reddit część osób przerabia gniazdka/wtyczki i mimo ograniczenia podłącza ten ekspres do zwykłego obwodu. Wysoki pobór prądu jest chwilowy i tylko wtedy gdy używamy jednocześnie pary i parzymy kawę. Jeśli nie ma innych odbiorników to bezpiecznik nie zadziała bo przekroczenie jest stosunkowo krótkotrwałe i niewielkie. Nie zmienia to faktu, że oficjalnie jest to niedozwolone, może powodować problemy z ubezpieczeniem, w wynajmowanym lokalu itd. Jeśli nie ma w domu gniazda 20A to żeby legalnie podłączyć taki odbiornik należy poprowadzić oddzielny, dedykowany kabel z rozdzielni do kuchni/kącika kawowego. Gniazdko to powinno mieć oddzielny bezpiecznik. Sporo osób to zniechęca do zakupu. Dlatego też producenci starają się mieścić w limicie "zwykłego gniazdka" które pozwala na max 1800W.
  • Ciekawe promocje na ekspresy kolbowe, dźwigniowe.

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    3
    1
    0 Głosy
    3 Posty
    254 Wyświetlenia
    S
    Rancilio - Silvia X PRO E - czarna za 5 318,99 zł w promocji Coffedesk. Bardzo dobra za cena ekspres tej klasy, jak ktoś jest na kupnie takiej lub podobnej maszyny to nie ma co się zastanawiać. [image: 1785322268727-silvia-pro-x-promocja.png] https://www.coffeedesk.pl/product/30062/Rancilio-Silvia-Pro-X-Ekspres-Kolbowy-Czarny
  • 1 Głosy
    59 Posty
    3k Wyświetlenia
    S
    skansen said: Główna innowacja to "Boosted Boiler - czyli trzystopniowe podgrzewanie wody do kawy dla lepszej stabilności temperaturowej. Sądziłem, że to rozwiązanie pozwoli na jednoczesne spienianie i parzenie kawy. Niestety tak nie jest. Ekspres nie potrafi parzyć espresso i spieniać mleka jednocześnie. Można się za to szybko przełączać między ekstrakcją a spienianiem. Źródło: https://help.fellowproducts.com/hc/en-us/articles/36268464247707-Can-Espresso-Series-1-pull-a-shot-and-steam-milk-at-the-same-time Szkoda, bo jednoczesne spienianie i ekstrakcja kawy to wyzwanie dla maszyn dostępnych na rynku USA.