Przejdź do treści

Bezzera Duo - filtrowanie wody

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 2 280
  • Chciałbym zapytać Was o kwestię filtrowania wody, bo mam zgryz z nowym ekspresem - tytułowym Bezerra DUO DE.
    Ekspres nie ma żadnego filtra w tanku, ani też nie znalazłem możliwości dokupienia takiego.
    Przejrzałem instrukcję i chyba było tylko o twardości wody, ale nie o konieczności jej filtrowania. Wcześniej miałem Sage i tam w tanku wpinałem wymienialne filtry normalnie.

Stąd pytanie - czy korzystając z tanka, powinienem wodę wcześniej filtrować? W Katowicach woda względnie miękka, ale coś tam się po czasie osadzi czasem.

Pytanie dodatkowe - czy jeśli podepnę ekspres do sieci, to po drodze też należy umieścić jakiś filtr? (wtedy też będę wdzięczny za rekomendacje).

• Cześć,
    Wydaje się mało prawdopodobne, żeby woda z kranu była na tyle miękka żeby nie zaszkodziła ekspresowi.
    Najszybsze i najprostsze rozwiązanie to filtr dzbankowy.
    Osobiście rekomenduje i sam używam stałego podłączenia do wody. Polecam filtry BWT. Na podobnej zasadzie działają filtry kolumnowe Brity. Rozwiązania te są opisane m. in. w wątku:
    https://forum.home-barista.pl/topic/27/woda-do-kawy-przegląd-możliwości/

• dziękuję, już się zabieram do zgłębiania wątku 🙂

• Jak będziesz mieć jakieś pytania lub coś jest niejasne - pisz.

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    3 Posty
    45 Wyświetlenia
    S
    @Formentor said: @skansen napisał: Oficjalnie maszyny z dwoma termoblokami do zwykłego amerykańskiego gniazdka 15A podłączyć się nie da. Są oczywiście pewne furtki, obejścia ale biorąc pod uwagę dostępność i zgodność z przepisami to niestety nie da się. A jak tam działa Ascaso Duo? Wersja na rynek USA wymaga specjalnego gniazdka na 20A. Sądząc po reddit część osób przerabia gniazdka/wtyczki i mimo ograniczenia podłącza ten ekspres do zwykłego obwodu. Wysoki pobór prądu jest chwilowy i tylko wtedy gdy używamy jednocześnie pary i parzymy kawę. Jeśli nie ma innych odbiorników to bezpiecznik nie zadziała bo przekroczenie jest stosunkowo krótkotrwałe i niewielkie. Nie zmienia to faktu, że oficjalnie jest to niedozwolone, może powodować problemy z ubezpieczeniem, w wynajmowanym lokalu itd. Jeśli nie ma w domu gniazda 20A to żeby legalnie podłączyć taki odbiornik należy poprowadzić oddzielny, dedykowany kabel z rozdzielni do kuchni/kącika kawowego. Gniazdko to powinno mieć oddzielny bezpiecznik. Sporo osób to zniechęca do zakupu. Dlatego też producenci starają się mieścić w limicie "zwykłego gniazdka" które pozwala na max 1800W.
  • Nurri R-Type - pierwsze wrażenia

19
    3 Głosy
    19 Posty
    400 Wyświetlenia
    JenotJ
    Nie mam pewności (sprawdzę), ale wydaje mi się, że mam pompę łopatkową. Profilowanie jest realizowane kręceniem śrubą (chyba OPV przy pompie). Silnik na pierwszy rzut oka indukcyjny więc profilowanie prędkością jest racej niemożliwe. Pompa zębata w połączeniu z silnikiem BLDC to płynna, dokładna i bezproblemowa regulacja ciśnienia prędkością obrotową. Pompa łopatkowa plus silnik indukcyjny nie dają takich możliwości niestety. Może po gwarancji zrobię moda... Już robiłem rozeznanie i można kupić gotowy zestaw pompa+silnik. Pozostaje sterownik, myślę, że w 1000zł powinno się zamknąć.
  • Ciekawe promocje na ekspresy kolbowe, dźwigniowe.

3
    1
    0 Głosy
    3 Posty
    254 Wyświetlenia
    S
    Rancilio - Silvia X PRO E - czarna za 5 318,99 zł w promocji Coffedesk. Bardzo dobra za cena ekspres tej klasy, jak ktoś jest na kupnie takiej lub podobnej maszyny to nie ma co się zastanawiać. [image: 1785322268727-silvia-pro-x-promocja.png] https://www.coffeedesk.pl/product/30062/Rancilio-Silvia-Pro-X-Ekspres-Kolbowy-Czarny