Przejdź do treści

Bezzera Duo - filtrowanie wody

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 2 108
  • Chciałbym zapytać Was o kwestię filtrowania wody, bo mam zgryz z nowym ekspresem - tytułowym Bezerra DUO DE.
    Ekspres nie ma żadnego filtra w tanku, ani też nie znalazłem możliwości dokupienia takiego.
    Przejrzałem instrukcję i chyba było tylko o twardości wody, ale nie o konieczności jej filtrowania. Wcześniej miałem Sage i tam w tanku wpinałem wymienialne filtry normalnie.

Stąd pytanie - czy korzystając z tanka, powinienem wodę wcześniej filtrować? W Katowicach woda względnie miękka, ale coś tam się po czasie osadzi czasem.

Pytanie dodatkowe - czy jeśli podepnę ekspres do sieci, to po drodze też należy umieścić jakiś filtr? (wtedy też będę wdzięczny za rekomendacje).

• Cześć,
    Wydaje się mało prawdopodobne, żeby woda z kranu była na tyle miękka żeby nie zaszkodziła ekspresowi.
    Najszybsze i najprostsze rozwiązanie to filtr dzbankowy.
    Osobiście rekomenduje i sam używam stałego podłączenia do wody. Polecam filtry BWT. Na podobnej zasadzie działają filtry kolumnowe Brity. Rozwiązania te są opisane m. in. w wątku:
    https://forum.home-barista.pl/topic/27/woda-do-kawy-przegląd-możliwości/

• dziękuję, już się zabieram do zgłębiania wątku 🙂

• Jak będziesz mieć jakieś pytania lub coś jest niejasne - pisz.

Sugerowane posty

• Profitec GO - król jednobojlerowców?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. profitec profitec go
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    143 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Bardzo dobra opcja, dla osób które sporadycznie spieniają mleko. Jak dla mnie ma wszystko czego bym potrzebował. Fajnie że bojler jest izolowany. Schodząc odrobinę z tematu, mogłoby być nieco więcej ekspresów jednobojlerowych bez dyszy do spieniania. Są ludzie którzy jej kompletnie nie potrzebują
  • 0 Głosy
    29 Posty
    528 Wyświetlenia
    SemtexS
    @Kekacz To chyba bardzo duże uproszczenie Jaki rodzaj przepływu sprawdzi się najlepiej, to zależy przede wszystkim od samej kawy. Przy jaśniejszych paleniach, żeby smaku espresso nie dominowała kwasowość, trzeba zacząć ekstrakcję od delikatnej i długiej preinfuzji. [image: 1755596619577-c96dacaf-3924-4bdc-9e1a-7f7120b49f5c-image.png] Przy ciemnych paleniach wprost przeciwnie. [image: 1755596631656-49a61ce2-b648-4a22-a1a0-99caff31f7ec-image.png] Mam teraz otwartą paczkę Lucaffe Classic - 80/20 + dość ciemne palenie. Zastosowanie tego profilu ze zmniejszającym się przepływem daje wymierne korzyści. W filiżance zamiast ewidentnie przebijającej się goryczy, pojawia się słodycz, którą producent/palarnia "obiecuje" w opisie.
  • 1 Głosy
    15 Posty
    1k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html