Przejdź do treści

Bezzera Duo - filtrowanie wody

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 2 115
  • Chciałbym zapytać Was o kwestię filtrowania wody, bo mam zgryz z nowym ekspresem - tytułowym Bezerra DUO DE.
    Ekspres nie ma żadnego filtra w tanku, ani też nie znalazłem możliwości dokupienia takiego.
    Przejrzałem instrukcję i chyba było tylko o twardości wody, ale nie o konieczności jej filtrowania. Wcześniej miałem Sage i tam w tanku wpinałem wymienialne filtry normalnie.

    Stąd pytanie - czy korzystając z tanka, powinienem wodę wcześniej filtrować? W Katowicach woda względnie miękka, ale coś tam się po czasie osadzi czasem.

    Pytanie dodatkowe - czy jeśli podepnę ekspres do sieci, to po drodze też należy umieścić jakiś filtr? (wtedy też będę wdzięczny za rekomendacje).

  • Cześć,
    Wydaje się mało prawdopodobne, żeby woda z kranu była na tyle miękka żeby nie zaszkodziła ekspresowi.
    Najszybsze i najprostsze rozwiązanie to filtr dzbankowy.
    Osobiście rekomenduje i sam używam stałego podłączenia do wody. Polecam filtry BWT. Na podobnej zasadzie działają filtry kolumnowe Brity. Rozwiązania te są opisane m. in. w wątku:
    https://forum.home-barista.pl/topic/27/woda-do-kawy-przegląd-możliwości/

  • dziękuję, już się zabieram do zgłębiania wątku 🙂

  • Jak będziesz mieć jakieś pytania lub coś jest niejasne - pisz.

Sugerowane posty

  • Nowości na HOST Milano 2025

    Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    108 Wyświetlenia
    S
    @Semtex napisał w Nowości na HOST Milano 2025: Na papierze ta Estetika prezentuje się bardzo dobrze. Jednoczesne grzanie obu bojlerów to coś czego brakuje w Drive’ie/PRO700 i Synchronice. Może właśnie dzięki temu wystarczy bojler kawowy o pojemności 0,5 zamiast dotychczasowych 0,7 Maszyna ciekawa. Podobna do Bezzerry Top/Matrix DE - obie mają wolumetryke, grzałki w grupie, bojlery pracujące jednocześnie (w Bezzerre jest to opcja włączana w menu). ECM ma dwa razy większy bojler, będzie pewnie spełniał jak szatan. @Semtex napisał w Nowości na HOST Milano 2025: Lelit… faktycznie dziwne. Wydawało się, że ostatnie lata to próba przejęcia dużej części rynku różnymi innowacyjnymi pomysłami i niewygórowaną ceną, a tu coś się nagle “zacięło Ewidentnie coś się zacięło. Mogą mieć problem z innowacjami w rozsądnej cenie. Problem taki wystąpił na przykład z Decentem który miał kosztować na poziomie Sage Dual Boiler - Oracle. Jak przyszło do produkcji okazało się, że wychodzi dużo drożej. Podobnie może być z Lelitem teraz...
  • Profitec GO - król jednobojlerowców?

    Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. profitec profitec go
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    162 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Bardzo dobra opcja, dla osób które sporadycznie spieniają mleko. Jak dla mnie ma wszystko czego bym potrzebował. Fajnie że bojler jest izolowany. Schodząc odrobinę z tematu, mogłoby być nieco więcej ekspresów jednobojlerowych bez dyszy do spieniania. Są ludzie którzy jej kompletnie nie potrzebują
  • 0 Głosy
    29 Posty
    549 Wyświetlenia
    SemtexS
    @Kekacz To chyba bardzo duże uproszczenie Jaki rodzaj przepływu sprawdzi się najlepiej, to zależy przede wszystkim od samej kawy. Przy jaśniejszych paleniach, żeby smaku espresso nie dominowała kwasowość, trzeba zacząć ekstrakcję od delikatnej i długiej preinfuzji. [image: 1755596619577-c96dacaf-3924-4bdc-9e1a-7f7120b49f5c-image.png] Przy ciemnych paleniach wprost przeciwnie. [image: 1755596631656-49a61ce2-b648-4a22-a1a0-99caff31f7ec-image.png] Mam teraz otwartą paczkę Lucaffe Classic - 80/20 + dość ciemne palenie. Zastosowanie tego profilu ze zmniejszającym się przepływem daje wymierne korzyści. W filiżance zamiast ewidentnie przebijającej się goryczy, pojawia się słodycz, którą producent/palarnia "obiecuje" w opisie.