Przejdź do treści

Bezzera Duo - filtrowanie wody

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 2 181
  • Chciałbym zapytać Was o kwestię filtrowania wody, bo mam zgryz z nowym ekspresem - tytułowym Bezerra DUO DE.
    Ekspres nie ma żadnego filtra w tanku, ani też nie znalazłem możliwości dokupienia takiego.
    Przejrzałem instrukcję i chyba było tylko o twardości wody, ale nie o konieczności jej filtrowania. Wcześniej miałem Sage i tam w tanku wpinałem wymienialne filtry normalnie.

Stąd pytanie - czy korzystając z tanka, powinienem wodę wcześniej filtrować? W Katowicach woda względnie miękka, ale coś tam się po czasie osadzi czasem.

Pytanie dodatkowe - czy jeśli podepnę ekspres do sieci, to po drodze też należy umieścić jakiś filtr? (wtedy też będę wdzięczny za rekomendacje).

• Cześć,
    Wydaje się mało prawdopodobne, żeby woda z kranu była na tyle miękka żeby nie zaszkodziła ekspresowi.
    Najszybsze i najprostsze rozwiązanie to filtr dzbankowy.
    Osobiście rekomenduje i sam używam stałego podłączenia do wody. Polecam filtry BWT. Na podobnej zasadzie działają filtry kolumnowe Brity. Rozwiązania te są opisane m. in. w wątku:
    https://forum.home-barista.pl/topic/27/woda-do-kawy-przegląd-możliwości/

• dziękuję, już się zabieram do zgłębiania wątku 🙂

• Jak będziesz mieć jakieś pytania lub coś jest niejasne - pisz.

Sugerowane posty

• WPM PRIMUS Espresso

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    7
    0 Głosy
    7 Posty
    320 Wyświetlenia
    S
    Nie znalazłem na razie opinii osób które kupiły ten ekspres. Jest za to dostępna szeroka recenzja: https://www.youtube.com/watch?v=YCWIz-rYRU8
  • 1 Głosy
    24 Posty
    925 Wyświetlenia
    pawel890P
    Właśnie dlatego byłem ciekaw waszego zdania, dla mnie ten pomiar dozy na etapie zaparzania może być ryzykowny, no chyba, że mamy już opanowaną nową kawę, wtedy nie musimy używać wagi i zegarka, bo defacto wszystko robi za nas ekspres. Z innej beczki. Zrobiło na mnie wrażenie szybkie dostrajanie temperatury do różnych zadań, np. skakanie między temperaturami i dostosowywanie wylewki wrzątku, zaraz po zaparzeniu espresso, do wskazanej temperatury co do stopnia, żeby np dolać gorącej wody o zadanej temperaturze do americano robi wrażenie. Ciekaw jestem jak z precyzją tych temperatur, ale jeszcze nie pojawiły się żadne testy.
  • 1 Głosy
    10 Posty
    964 Wyświetlenia
    S
    Pojawiła się nowa, ulepszona wersja ekspresu Meraki Gen 2. Zmiany obejmują: 45 "klików" młynka zamiast 30 Grupę zaparzającą kompatybilną z kolbą E61 (58mm) Nowy prysznic. Dla mnie sporym rozczarowaniem jest brak manometru i łatwej regulacji pompy-musimy zaufać maszynie, że ciśnienie ekstrakcji jest odpowiednie.