Przejdź do treści

Lucca Tempo i inne kawowe sprzęty

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
5 3 124
Ten temat został oddzielony od Quick Mill Pop Up skansen
  • Ciekawostka, bliźniaczy ekspres Lucca Tempo - to zmodyfikowana konstrukcja Quick Mill Pop Up:
    Od oryginały różni się detalami zewnętrznej konstrukcji, inny manometr, pokrętło zmiany ciśnienia i obudowa.

• Ciekawostka, bliźniaczy ekspres Lucca Tempo - to zmodyfikowana konstrukcja Quick Mill Pop Up:
    Od oryginały różni się detalami zewnętrznej konstrukcji, inny manometr, pokrętło zmiany ciśnienia i obudowa.

@pawel890 napisał w Lucca Tempo i inne kawowe sprzęty:

Ciekawostka, bliźniaczy ekspres Lucca Tempo

Lucca to w ogóle ciekawa marka. Amerykański dealer, Clive Coffee, zamiawa u różnych producentów ekspresy z dodatkowymi modyfikacjami i branduje je swoją marką Lucca.
    W ofercie są zmodyfikowane ekspresy Quick Mill i La Spaziale, młynki Eureki czy DF.
    oferta-lucca.png

Niektóre maszyny pod marką Lucca nie miały jednak swoich bezpośrednich odpowiedników w ofercie macierzystej marki. Takim ekspresem była Lucca S58 czyli ekspres z podzespołami Profiteka Pro 700 umieszczonymi w dwóch jednostkach.
    Jednostka nadblatowa obejmowała bojlery i grupę.
    Podblatowa-pompę i zbiornik na wodę.
    lucca-s58.jpg
    Takie rozwiązanie sprawia, że zestaw zajmuje bardzo mało miejsca nad blatem.

• przykuli moją uwagę przed zakupem Bianki – oferują upgrade E61 o wiosło 😁

• Ciekawa strategia, wybierają sprawdzone produkty, jednocześnie dodają im dodatkowe odświeżenie i bardziej premium. Kojarzę ich od dawna, mają świetny kanał youtube o tematyce espresso, ale niestety kupno tych maszyn do polski chyba nie jest zbyt opłacalne.

Mi osobiście bardzo się podobają autorskie wersje, np. Luca Solo wygląda genialnie, jakiś taki dodatkowy sznyt, a tak naprawdę to zwykła Carola (a może niezwykła).

• Ciekawa strategia, wybierają sprawdzone produkty, jednocześnie dodają im dodatkowe odświeżenie i bardziej premium. Kojarzę ich od dawna, mają świetny kanał youtube o tematyce espresso, ale niestety kupno tych maszyn do polski chyba nie jest zbyt opłacalne.

Mi osobiście bardzo się podobają autorskie wersje, np. Luca Solo wygląda genialnie, jakiś taki dodatkowy sznyt, a tak naprawdę to zwykła Carola (a może niezwykła).

@pawel890 napisał w Lucca Tempo i inne kawowe sprzęty:

niestety kupno tych maszyn do polski chyba nie jest zbyt opłacalne.

Niestety. Byłoby to też ciężkie technicznie bo są to sprzęty na napięcie 120V. Teoretycznie są transformatory 230V-->120V ale sens ich stosowania do ekspresów do kawy jest delikatnie mówiąc dyskusyjny.

Sugerowane posty

• Nowości na HOST Milano 2025

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    7
    0 Głosy
    7 Posty
    115 Wyświetlenia
    S
    napisał w Nowości na HOST Milano 2025: ECM Estetika ma być nową flagową maszyną ECM. Jest to dual boiler z autorską grupą na sitka 58 mm. Ekspres wyposażono w bojler kawowy 0,5l, parowy 2,0l, programowanie wolumetryczne dozy. Czas nagrzewania wynoszący 7 minut ma być osiągany m. in. dzięki dwóm grzałkom 200W w grupie zaparzającej. W ekspresie będą pracować oba bojlery jednocześnie (a nie na zmianę jak w wielu domowych DB) co ma zapewnić wysoką wydajność. Ekspres pomyślano zarówno o użytkownikach domowych jak i kawiarniach. Grzałki o łącznej mocy 2300W mają być inteligentnie zarządzane, co ma umożliwić pracę ekspresu w oparciu o domowe zasilanie na wszystkich rynkach. Ekspres wyposażono w preinfuzję oraz system kontrolujący ekstrakcję i sugerujący zmiany (np. użycie większej dozy). Do oferty sklepów powoli wchodzi ECM Estetika. Cena około 4000 Euro / 18.000zł - linki poniżej. To poziom cenowy LM Linea Micra ale ekspres ma bogatsze wyposażenie. W podobnej cenie jest też Ascaso Baby T. https://espressoperfetto.de/pl/produkt/ecm-estetika-dualboiler-exclusive-line/ https://la-barista.com/en/products/ecm-estetika-exclusive-line-dualboiler A Wy jak uważacie-drogo czy tanio jak za taką maszynę?
  • 1 Głosy
    12 Posty
    522 Wyświetlenia
    S
    O projekcie zrobiło się ostatnio trochę cicho. Wszyscy czekają na pierwsze dostawy, które w USA mają się rozpocząć w marcu 2026. Cena w pre orderze to aktualnie 1500USD. Daty wprowadzenie wersji europejskiej nie podano. Potencjalna wersja europejska, ma wg zapowiedzi producenta, dzielić identyczną konstrukcję z wersją USA. Jedyną różnicą ma być zastosowanie elementów (grzałki, pompa, elektrozawory itp) na 230V przy zachowaniu identycznej architektury. Wzmaga to wcześniejsze wątpliwości, czy taka europejska wersja na 230V w ogóle powstanie.
  • 1 Głosy
    15 Posty
    1k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html