Przejdź do treści

Lucca Tempo i inne kawowe sprzęty

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
5 3 300
Ten temat został oddzielony od Quick Mill Pop Up skansen
  • Ciekawostka, bliźniaczy ekspres Lucca Tempo - to zmodyfikowana konstrukcja Quick Mill Pop Up:
    Od oryginały różni się detalami zewnętrznej konstrukcji, inny manometr, pokrętło zmiany ciśnienia i obudowa.

• Ciekawostka, bliźniaczy ekspres Lucca Tempo - to zmodyfikowana konstrukcja Quick Mill Pop Up:
    Od oryginały różni się detalami zewnętrznej konstrukcji, inny manometr, pokrętło zmiany ciśnienia i obudowa.

@pawel890 napisał w Lucca Tempo i inne kawowe sprzęty:

Ciekawostka, bliźniaczy ekspres Lucca Tempo

Lucca to w ogóle ciekawa marka. Amerykański dealer, Clive Coffee, zamiawa u różnych producentów ekspresy z dodatkowymi modyfikacjami i branduje je swoją marką Lucca.
    W ofercie są zmodyfikowane ekspresy Quick Mill i La Spaziale, młynki Eureki czy DF.
    oferta-lucca.png

Niektóre maszyny pod marką Lucca nie miały jednak swoich bezpośrednich odpowiedników w ofercie macierzystej marki. Takim ekspresem była Lucca S58 czyli ekspres z podzespołami Profiteka Pro 700 umieszczonymi w dwóch jednostkach.
    Jednostka nadblatowa obejmowała bojlery i grupę.
    Podblatowa-pompę i zbiornik na wodę.
    lucca-s58.jpg
    Takie rozwiązanie sprawia, że zestaw zajmuje bardzo mało miejsca nad blatem.

• przykuli moją uwagę przed zakupem Bianki – oferują upgrade E61 o wiosło 😁

• Ciekawa strategia, wybierają sprawdzone produkty, jednocześnie dodają im dodatkowe odświeżenie i bardziej premium. Kojarzę ich od dawna, mają świetny kanał youtube o tematyce espresso, ale niestety kupno tych maszyn do polski chyba nie jest zbyt opłacalne.

Mi osobiście bardzo się podobają autorskie wersje, np. Luca Solo wygląda genialnie, jakiś taki dodatkowy sznyt, a tak naprawdę to zwykła Carola (a może niezwykła).

• Ciekawa strategia, wybierają sprawdzone produkty, jednocześnie dodają im dodatkowe odświeżenie i bardziej premium. Kojarzę ich od dawna, mają świetny kanał youtube o tematyce espresso, ale niestety kupno tych maszyn do polski chyba nie jest zbyt opłacalne.

Mi osobiście bardzo się podobają autorskie wersje, np. Luca Solo wygląda genialnie, jakiś taki dodatkowy sznyt, a tak naprawdę to zwykła Carola (a może niezwykła).

@pawel890 napisał w Lucca Tempo i inne kawowe sprzęty:

niestety kupno tych maszyn do polski chyba nie jest zbyt opłacalne.

Niestety. Byłoby to też ciężkie technicznie bo są to sprzęty na napięcie 120V. Teoretycznie są transformatory 230V-->120V ale sens ich stosowania do ekspresów do kawy jest delikatnie mówiąc dyskusyjny.

Sugerowane posty

• Gaggia Classic UP

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. gaggia gaggia classic
    5
    1 Głosy
    5 Posty
    46 Wyświetlenia
    S
    Ze znanych sklepów ma ją Caffè Italia. Pozostałe nie bardzo mają powody by ją promować skoro mają już w ofercie odpowiedniki z Lelita, Quick Mill czy Ascaso.
  • 0 Głosy
    3 Posty
    130 Wyświetlenia
    S
    @Formentor said: @skansen napisał: Oficjalnie maszyny z dwoma termoblokami do zwykłego amerykańskiego gniazdka 15A podłączyć się nie da. Są oczywiście pewne furtki, obejścia ale biorąc pod uwagę dostępność i zgodność z przepisami to niestety nie da się. A jak tam działa Ascaso Duo? Wersja na rynek USA wymaga specjalnego gniazdka na 20A. Sądząc po reddit część osób przerabia gniazdka/wtyczki i mimo ograniczenia podłącza ten ekspres do zwykłego obwodu. Wysoki pobór prądu jest chwilowy i tylko wtedy gdy używamy jednocześnie pary i parzymy kawę. Jeśli nie ma innych odbiorników to bezpiecznik nie zadziała bo przekroczenie jest stosunkowo krótkotrwałe i niewielkie. Nie zmienia to faktu, że oficjalnie jest to niedozwolone, może powodować problemy z ubezpieczeniem, w wynajmowanym lokalu itd. Jeśli nie ma w domu gniazda 20A to żeby legalnie podłączyć taki odbiornik należy poprowadzić oddzielny, dedykowany kabel z rozdzielni do kuchni/kącika kawowego. Gniazdko to powinno mieć oddzielny bezpiecznik. Sporo osób to zniechęca do zakupu. Dlatego też producenci starają się mieścić w limicie "zwykłego gniazdka" które pozwala na max 1800W.
  • Nurri R-Type - pierwsze wrażenia

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    19
    3 Głosy
    19 Posty
    507 Wyświetlenia
    JenotJ
    Nie mam pewności (sprawdzę), ale wydaje mi się, że mam pompę łopatkową. Profilowanie jest realizowane kręceniem śrubą (chyba OPV przy pompie). Silnik na pierwszy rzut oka indukcyjny więc profilowanie prędkością jest racej niemożliwe. Pompa zębata w połączeniu z silnikiem BLDC to płynna, dokładna i bezproblemowa regulacja ciśnienia prędkością obrotową. Pompa łopatkowa plus silnik indukcyjny nie dają takich możliwości niestety. Może po gwarancji zrobię moda... Już robiłem rozeznanie i można kupić gotowy zestaw pompa+silnik. Pozostaje sterownik, myślę, że w 1000zł powinno się zamknąć.