Powiadomienia wypychane (nodebb-plugin-web-push)
-
Powiadomienia wypychane aktywizują społeczności i nie zaśmiecają skrzynki pocztowej. Są pomocne podczas obserwowania określonych wątków, czy kategorii, o ułatwieniu czatowania już nie wspominając.
Oficjalna wtyczka:
GitHub - NodeBB/nodebb-plugin-web-push: Push Notifications (via Push API) for NodeBB
Push Notifications (via Push API) for NodeBB. Contribute to NodeBB/nodebb-plugin-web-push development by creating an account on GitHub.
GitHub (github.com)
Wcześniej było kilka innych, każda miała swoje problemy, natomiast ta wykorzystuje natywne mechanizmy.
Na githubie jest jeden zgłoszony problem, ale wydaje mi się, że to kwestia włączenia funkcjonalności powiadomień dla Safari w ustawieniach iOS. Twórcy nie dysponują urządzeniami Apple więc temat u nich został zawieszony.
-
@ciastek Korzystasz z Androida?
Wrzucam instrukcję, na komputerze działają, niestety na iOS mi nie działa.
Pytanie czy ktoś z Android może przetestować?@pawel890 napisał w Powiadomienia wypychane (nodebb-plugin-web-push):
Korzystasz z Androida?
iOS
wyczytałem, że trzeba przypiąć skrót do strony (Share → Add to Home Screen), żeby powiadomienia działały, ale u mnie też coś nie działa mimo to
do tego, przynajmniej na razie, trzeba też w ustawieniach włączyć Safari → Advanced → Feature Flags → Notifications, ale nadal nie rejestruje urządzenia do powiadomień
https://www.xda-developers.com/how-enable-safari-notifications-iphone/
zastanawiam się czy to ma coś wspólnego z tym, że NodeBB nie oferuje póki co pełnoprawnego PWA i iOS blokuje wszystkie inne aplikacje weboweEdit: chyba z PWA nie ma to nic wspólnego, to może być kwestia konfiguracji po stronie serwera, wymagana prawdopodobnie dla każdej przeglądarki na iOS
Sending web push notifications in web apps and browsers | Apple Developer Documentation
Update your web server and website to send push notifications that work in Safari, other browsers, and web apps, following cross-browser standards.
Apple Developer Documentation (developer.apple.com)
-
Trochę lipa z tym iOS. Teoretycznie można jeszcze z tym ntfy spróbować, ale to wymaga chyba osobnej aplikacji na telefonie, więc nie wiem czy jest sens się w to bawić.
Wygląda na to, że na komputerach i androidach działa.
Co myślicie w związku z tym tematem dalej?
-
ntfy do mnie nie przemawia – wymóg instalacji dodatkowej aplikacji i braku tego poczucia, że dostaję powiadomienie z HBpl to raczej nie ten UX którego szukamy
nie jestem pewien na tę chwilę, czy dodanie VAPID do konfiguracji serwera wystarczy czy wtyczka wymagałaby dostosowania, spróbować pewnie nie zaszkodzi, ale jeśli nie zadziała to temat do zaparkowania według mnie, chyba że komuś zależy na tym ntfy, o ile w ogóle obie wtyczki mogą być włączone jednocześnie