Przejdź do treści

Szkice i zaplanowana publikacja

Działanie forum - ogłoszenia, komentarze, sugestie, uwagi
6 3 193 1
  • Nie mogę wyjść ze zdumienia, ale wygląda na to, że funkcjonalność szkiców działa tylko lokalnie, w pamięci przeglądarki. To rodzi problemy bo nie można np zacząć pisać na komputerze/tablecie, a później dodać na szybko jakiejś notki z telefonu, itp itd.

Z drugiej strony trafiłem w dokumentacji na funkcjonalność zaplanowanej publikacji ale wygląda na wyłączona albo usunięta w v4

Jeśli zostało to wyłączone, moglibyśmy przywrócić to planowanie publikacji? Mam kilka dłuższych tekstów do napisania i takie szkice (choćby pod przykrywką opóźnionej o 100 lat publikacji 😂) byłyby mega pomocne. Już jeden szkic recenzji tak straciłem 😭

• @ciastek dziękujemy za zgłoszenie. Opóźniona publikacja jest dostępna dla adminów. Zweryfikujemy czy można nadać to uprawnienie pozostałym użytkownikom.

• No niestety wersja robocza działa tylko lokalnie, ja osobiście robię drafty w Google Docs - który fajnie wersjonuje i jest dużo lepszym edytorem, a gotowy post przeklejam do forum.

Odnośnie funkcjonalności "Opublikuj później" - to niestety działa tylko dla administratorów, napisałem do autorów forum, czy to jakiś bug czy feature.

Funkcja "opublikij później" - działa już dla wszystkich.

cb28434a-e9d3-42d4-8e36-ad4cb4721308-image.png

Co myślisz o tych rozwiązaniach @ciastek ?

• opóźnione publikowanie powinno załatwić sprawę, dzięki 🙂 przetestowałem na szybko i jest git

co do docsów i tym podobnych – pisanie szkiców w osobnej aplikacji może być uciążliwe, zwłaszcza kiedy w grę wchodzi formatowanie
    o ile markdowna dobrze znam to i tak lubię mieć podgląd na bierząco, jak w tym forumowym edytorze

• Google docs wspiera markdown, zarówno do pisania jak i kopiowania.

Możesz napisać nawet zgodnie z docsami, a potem wystarczy zrobić:

image.png

• personalnie, Google omijam szerokim łukiem

zwykle szukam rozwiązań natywnych, choć w przypadku opóźnionej publikacji szybko napotkaliśmy na problemy z komentowaniem szkiców, więc teraz podchodzę do tego z dystansem

szukając czegoś prostego, koniecznie ze wsparciem markdown, z niezauważalną synchronizacją między urządzeniami trafiłem na 2 obiecujące aplikacje:

• Notatki (Apple), ale eksport do markdown ma pojawić się na jesień, więc przydałoby się chociaż tymczasowe rozwiązanie
    • Obsidian, można edytować wizualnie i skopiować markdown albo pisać w nim ręcznie, z włączonym formatowaniem w locie; synchronizuje się przez różne usługi chmurowe albo wykorzystując sieć lokalną

wykorzystałem Obsidiana do opisania historii z użycia Freda w trybie SD, był bezproblemowy

Sugerowane posty