Szkice i zaplanowana publikacja
-
Nie mogę wyjść ze zdumienia, ale wygląda na to, że funkcjonalność szkiców działa tylko lokalnie, w pamięci przeglądarki. To rodzi problemy bo nie można np zacząć pisać na komputerze/tablecie, a później dodać na szybko jakiejś notki z telefonu, itp itd.
Z drugiej strony trafiłem w dokumentacji na funkcjonalność zaplanowanej publikacji ale wygląda na wyłączona albo usunięta w v4
Jeśli zostało to wyłączone, moglibyśmy przywrócić to planowanie publikacji? Mam kilka dłuższych tekstów do napisania i takie szkice (choćby pod przykrywką opóźnionej o 100 lat publikacji
) byłyby mega pomocne. Już jeden szkic recenzji tak straciłem
-
No niestety wersja robocza działa tylko lokalnie, ja osobiście robię drafty w Google Docs - który fajnie wersjonuje i jest dużo lepszym edytorem, a gotowy post przeklejam do forum.
Odnośnie funkcjonalności "Opublikuj później" - to niestety działa tylko dla administratorów, napisałem do autorów forum, czy to jakiś bug czy feature.Funkcja "opublikij później" - działa już dla wszystkich.
Co myślisz o tych rozwiązaniach @ciastek ?
-
opóźnione publikowanie powinno załatwić sprawę, dzięki
przetestowałem na szybko i jest git
co do docsów i tym podobnych – pisanie szkiców w osobnej aplikacji może być uciążliwe, zwłaszcza kiedy w grę wchodzi formatowanie
o ile markdowna dobrze znam to i tak lubię mieć podgląd na bierząco, jak w tym forumowym edytorze -
personalnie, Google omijam szerokim łukiem
zwykle szukam rozwiązań natywnych, choć w przypadku opóźnionej publikacji szybko napotkaliśmy na problemy z komentowaniem szkiców, więc teraz podchodzę do tego z dystansem
szukając czegoś prostego, koniecznie ze wsparciem markdown, z niezauważalną synchronizacją między urządzeniami trafiłem na 2 obiecujące aplikacje:
- Notatki (Apple), ale eksport do markdown ma pojawić się na jesień, więc przydałoby się chociaż tymczasowe rozwiązanie
- Obsidian, można edytować wizualnie i skopiować markdown albo pisać w nim ręcznie, z włączonym formatowaniem w locie; synchronizuje się przez różne usługi chmurowe albo wykorzystując sieć lokalną
wykorzystałem Obsidiana do opisania historii z użycia Freda w trybie SD, był bezproblemowy