Przejdź do treści

Napoje roślinne – alternatywa krowiego mleka

Kawowa poradnia
6 6 204 1
  • Rynek napojów roślinnych rośnie rokrocznie. Choć zastosowanie w baristyce to tylko kawałek tortu, sojowe latte zdaje się, było tylko początkiem alternatyw dla mleka w kawowych napojach.

W ostatnim czasie rynek ten rozrósł się o coraz to nowe napoje na bazie innej rośliny. Obok napojów sojowych czy owsianych, na półkach sklepowych łatwo znajdziecie też grochowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe, z orzechów laskowych czy nawet konopne 😵

Są one skrajnie różne i tak samo budzą rozmaite odczucia. Jedne są bliższe w smaku i konsystencji mleku krowiemu, inne są bardziej neutralne w smaku i nie dominują kawy. Mało tego, nie dość, że wielu producentów korzysta z tego samego surowca, na rynku znajdziemy różne warianty wyjeżdżające z tej samej fabryki. Niesłodzone, smakowe, bio, wysokobiałkowe, czy dedykowane baristom.

Nie jest łatwo się odnaleźć 😞

Złe wieści są takie, że niektóre napoje mogą przyprawić o mdłości. Dobre - wiele innych doskonale się spienia i komponuje z kawą!
    Próbowałem chyba wszystkich poza kokosowym, z różnymi efektami. Oto kilka propozycji:

• Oatly Barista - numer 1 mojej żony, dopełnia smak espresso, nie dominuje i dobrze się spienia
    • Inka owsiana - zdetronizowana (w naszych odczuciach) przez wejście Oatly na polski rynek detaliczny
    • Alpro sojowe - spienia się chyba najlepiej, ale ma lekko ziemistą konsystencję, czasami robię mieszankę z Oatly (1:4) do matchy
    • Minor Figures - kolejne owsiane, bardziej wodniste względem Oatly, choć widziałem, że niektórzy polecają
    • Sproud - ten napój na bazie grochu może być lekko kontrowersyjny w odbiorze, bywa chwalony za podobieństwo w smaku do mleka krowiego i wysoką zawartość białka, nie każdemu jednak zasmakuje

Jakie są wasze doświadczenia z napojami roślinnymi? Próbowaliście? Pijecie na codzień?

• Rynek napojów roślinnych rośnie rokrocznie. Choć zastosowanie w baristyce to tylko kawałek tortu, sojowe latte zdaje się, było tylko początkiem alternatyw dla mleka w kawowych napojach.

W ostatnim czasie rynek ten rozrósł się o coraz to nowe napoje na bazie innej rośliny. Obok napojów sojowych czy owsianych, na półkach sklepowych łatwo znajdziecie też grochowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe, z orzechów laskowych czy nawet konopne 😵

Są one skrajnie różne i tak samo budzą rozmaite odczucia. Jedne są bliższe w smaku i konsystencji mleku krowiemu, inne są bardziej neutralne w smaku i nie dominują kawy. Mało tego, nie dość, że wielu producentów korzysta z tego samego surowca, na rynku znajdziemy różne warianty wyjeżdżające z tej samej fabryki. Niesłodzone, smakowe, bio, wysokobiałkowe, czy dedykowane baristom.

Nie jest łatwo się odnaleźć 😞

Złe wieści są takie, że niektóre napoje mogą przyprawić o mdłości. Dobre - wiele innych doskonale się spienia i komponuje z kawą!
    Próbowałem chyba wszystkich poza kokosowym, z różnymi efektami. Oto kilka propozycji:

• Oatly Barista - numer 1 mojej żony, dopełnia smak espresso, nie dominuje i dobrze się spienia
    • Inka owsiana - zdetronizowana (w naszych odczuciach) przez wejście Oatly na polski rynek detaliczny
    • Alpro sojowe - spienia się chyba najlepiej, ale ma lekko ziemistą konsystencję, czasami robię mieszankę z Oatly (1:4) do matchy
    • Minor Figures - kolejne owsiane, bardziej wodniste względem Oatly, choć widziałem, że niektórzy polecają
    • Sproud - ten napój na bazie grochu może być lekko kontrowersyjny w odbiorze, bywa chwalony za podobieństwo w smaku do mleka krowiego i wysoką zawartość białka, nie każdemu jednak zasmakuje

Jakie są wasze doświadczenia z napojami roślinnymi? Próbowaliście? Pijecie na codzień?

@ciastek napisał w Napoje roślinne – alternatywa krowiego mleka:

Sam nie dolewam mleka do kawy. Co innego moja Żona 🙂
    Kilka razy, gdy kawa na bazie roślinnego "mleka" zachwyciła Żonę próbowaliśmy odtworzyć recepturę w domu. Niestety, przynajmniej na razie, nie udało nam się uzyskać zadowalających efektów 😐

• Przetestowałem wiele różnych i dla mnie tym naj jest Minor Figures. Do mleka i tak mu sporo brakuje, ale jest najmniej złe i fajnie się spienia.

Tak czy inaczej nie będę używać bo jest to kompletnie nieopłacalne ekonomicznie. Jest gorsze od mleka, a kosztuje x3 tylko dlatego, że ma dopisaną otoczkę eko...

• Ja tutaj mogę tylko offtopować, ponieważ do kawy dodaje zwykłe krowie mleko z lodówki, nie mam problemów z tolerancją laktozy.

Natomiast mogę rzucić kilka ciekawostek, mleko migdałowe czy sojowe, nie wspominając o kokosowym - są znane ludziom od wieków, to nie jest "neo-wegański" wymysł, pito już te napoje w średniowieczu. A mleko migdałowe kupuję tylko w celu gotowania bulionu na tantanmen ramen, w innych formach kompletnie mi to nie smakuje, zbyt wodniste jak dla mnie. Co innego mleko kokosowe, które często używam do kuchni tajskiej. 🙂

• Żona praktycznie pije tylko Alpro Owsiane Barista.

• Ja co prawda nie dolewam, ale fajnie że ten rynek napojów roślinnych rośnie, bo niektórych mleko szkodzi. Z dostępnością też jest dobrze, widuje je w zdecydowanej większości sklepów.

Sugerowane posty

• 5 porad na początek przygody z espresso

Kawowa poradnia espresso poradnik porady
    1
    0 Głosy
    1 Posty
    82 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Ekspres przelewowy z młynkiem?

Kawowa poradnia
    12
    0 Głosy
    12 Posty
    259 Wyświetlenia
    B
    Mam Melitta Aromafresh II Gdybyś miał konkretne pytania to uderz do mnie Większość pitych przeze mnie kaw to shoty, ale sporadycznie nachodzi mnie ochota na kawę przelewową. Jeśli nie mam czasu/ chcę zrobić jej więcej jak v60 to korzystam z tego ekspresu.
  • Wpływ kofeiny na sen

Kawowa poradnia
    18
    0 Głosy
    18 Posty
    468 Wyświetlenia
    K
    Jak nie ćwiczę a wypiję espresso o 19, to ciężko mi zasnąć, słabiej śpię. Jak ćwiczę, to się jak zabity