Test filtrów wody do dzbanka filtrującego
-
Test popularnych marek filtrów do wody
Przed każdym testem, będę wykonywać bazowy test twardości wody w kranówce.
Test wykonany metodą kropelkową - tester twardości wody USTM.W najbliższym czasie przetestuje wkład Hillmann Max Plus (12 zł/szt) i Dafi AGD+ (13 zł/szt)
Wyniki filtrów:
- Pomiar kranówki: 303 ppm
- Brita Hard Water 178 ppm (20 zł/szt)
- Aquaphor Maxfor Plus H: 166 ppm (10 zł/szt)
- Hillmann max plus 32ppm (11zł/szt)
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia
-
Kompletne zaskoczenie, filtr Hillmann, praktycznie zbił mi twardość wody do zera.
Test zrobiłem 3 razy dla pewności, tak naprawdę już po pierwszej kropelce woda jest zielona, ale prawdziwa zieleń wybiła przy 2 kropli. Nie wiem czy to efekt zastosowania innych wyspecjalizowanych filtrów wewnątrz, które akurat trafiają w profil mineralny mojej kranówki. Nie wiem... może ktoś bardziej kompetentny się wypowie, ale w tej cenie to super filtr. -
Kompletne zaskoczenie, filtr Hillmann, praktycznie zbił mi twardość wody do zera.
Test zrobiłem 3 razy dla pewności, tak naprawdę już po pierwszej kropelce woda jest zielona, ale prawdziwa zieleń wybiła przy 2 kropli. Nie wiem czy to efekt zastosowania innych wyspecjalizowanych filtrów wewnątrz, które akurat trafiają w profil mineralny mojej kranówki. Nie wiem... może ktoś bardziej kompetentny się wypowie, ale w tej cenie to super filtr.@pawel890 ,Hej dzieki za test, ciekaw byłem tego filtra.
Ogladalem jakiś czas temu na YT, nazwijmy to test i całkiem nieźle wyszedl ten filtr.
Trochę może bardziej pod kątem 2 tygodnie później, choć ppm miał "niskie" na tle konkurencji.https://m.youtube.com/watch?v=m1BD-V7NksA
Na alledrogo bardzo psioczą że kawalki plastiku, że kulki (wegiel?)
, przedostaja się do wody itd itp. -
Z tego co czytałem ten węgiel (małe kulki) może się wydzielić na początku i nie jest szkodliwy, nie zmienia smaku.
Natomiast tego problemu u siebie nie zaobserwowałem, w innych filtrach... chyba Aquaphor to mega dużo czarnych drobinek miałem. Ja swoje testy robiłem po 1-2 dniach od włożenia filtra i nie testowałem ich po 2 tygodniach, ale może dla Hillmana zrobię wyjątek i wrócę za ten czas.Co do testu z YT, to autor to mierzy elektronicznym urządzeniem, które jest mniej miarodajne teoretycznie.
Z kolei, mój wynik jest jakby to ująć, radykalnie inny i bardzo mnie zastanawia.
-
Po tygodniu Hillman spadł do 178ppm, czyli w sumie wynik britty. Wygląda na to, że więcej sensu miałoby mierzenie tych filtrów po tych 2 tyg, a nie stan początkowy
-
Po tygodniu Hillman spadł do 178ppm, czyli w sumie wynik britty. Wygląda na to, że więcej sensu miałoby mierzenie tych filtrów po tych 2 tyg, a nie stan początkowy
@pawel890
A możesz zrobić takie zestawienie - pomiary początkowe i pomiary po 2 lub 3 tygodniach? Bardzo ciekawe to jest, bo zawsze sądziłem, że te dzbanki mają jakiś sens, jeśli ktoś nie chce inwestować w powiedzmy skomplikowaną instalację. Tylko jeśli te filtry "dają radę" mniej niż 2 tygodnie, czytaj po 2 tygodniach mamy już >100 ppm-ów, to ich wymiana wiąże się z częstym zamieszaniem połączonym z koniecznością prowadzenia kalendarza zmiany filtra i wytwarzaniem dużej ilości dodatkowych odpadów... -
Tak po przemyśleniu, faktycznie więcej sensu miałby bardziej zaawansowany test, które pewnie potra najbliższe 2.5 miesiąca.
Z tym, że musiałbym notować w excelu co tydzien wynik przez miesiąc na każdy filtr, a następnie wyciągnąć z tego średnią.@Semtex napisał w Test filtrów wody do dzbanka filtrującego:
Tylko jeśli te filtry "dają radę" mniej niż 2 tygodnie, czytaj po 2 tygodniach mamy już >100 ppm-ów,
Dwukrotnie droższa Brita miała 178ppm już po kilku dniach, praktycznie od dnia zero.
Co do prowadzenia kalendarza, nie jest to problem, ja mam w dzbanku mini wyświetlacz, który wyświetla w 4 krokach co ile wymienić taki filtr, jak dojdę do konsensu, który z tych filtrów i do jakiego czasu daje zadowalające wyniki to będzie miało więcej senu..
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się