Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Słodycz w kawie

Słodycz w kawie

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
11 Posty 4 Uczestników 257 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został oddzielony od 1Zpresso ZP6 special - moja opinia skansen
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • yendrzeiY yendrzei

    @Dawid4792 wiesz, z jednej strony jest FOMO, bo jak kupujesz bardzo jakościowe ziarna to chciałbyś zadbać, aby reszta sprzętu też temu dorównywała :). Bardziej rozpatrywałem ten młynek w kontekście nie zmiany, czy upgrade, ale jako uzupełnienie K-Max np. do bardzo jasnych owocowych kaw. Bardzo mnie zaintrygował Coffee Chronicler, który wprost powiedział na jednym ze swoich filmików, że część osób nie lubi kawy z ZP6, bo ma mniejszą słodycz i body.

    @Heniutek dzięki za podrzucenie, nie słyszałem o tym młynku, ale podrzucam filmik Toma, który podzielił się jakimiś swoimi pierwszymi spostrzeżeniami

    Mam tylko mieszane uczucia co do samego młynka - posiadam kilka sprzętów od Timemore, ale np na 078 się nie zdecydowałem (a już miałem w koszyku :D). Bardzo dobrze, że eksperymentują, ale jednak to jest za drogi sprzęt, aby być betatesterem żaren w kształcie ananasa (gdzie za niewiele więcej jest sprawdzony DF64 i dokładasz żarna jakie chcesz). Tak samo eksperymentowali z żarnami 78mm, co nie jest standardem na rynku i dodatkowo mocowanie na 2 śruby - spotkałem się z opiniami, że może to powodować nierówny przemiał. Dlaczego w końcu nie kupiłem 078 - na podstawie różnych recenzji (takich zaraz po premierze oraz takich co używali go dłuższy czas) wychodziło, że:

    • ludzie narzekali na retencje
    • bardzo dużo osób mówiło o sezonowaniu żaren, aby mieć równy przemiał np. 5kg - dla mnie to jest jakieś voodoo, bo co ma się stac po tych 5kg magicznie?
    • możliwe problemy z mocowaniem na dwie śruby - osiowanie żaren, brak zamienników
    • parę osób skarżyło się na brak równości przemiału

    Chociaż trzeba przyznać, że design maszyny do szycia mnie osobiście kupił.

    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
    #1

    @yendrzei zawsze lubię dyskusje o słodyczy w kawie 🙂

    Kawa nie zawiera cukru, tak naprawdę słodycz to jedynie skojarzenia ze smakiem czegoś innego, co jest słodkie. Ale sama w sobie nie mając cukrów, słodka być nie może.

    Wszystko dzieje się w naszej głowie 🙂 wierzę że młynek może wpływać na odczucia, ale kawa sama w sobie nie będzie słodsza po zmianie młynka, tak jak herbata nie robi się słodka od samego mieszania.

    Jeśli chodzi o porównanie Pietro i ZP6, to nigdy bym nie umieścił Pietro nad ZP6. Użytkowałem Pietro, ale nie podszedł mi, jest trochę niepraktyczny. Tzn w sumie to ciężko porównać te dwa młynki, bo ZP6 to młynek typowo przelewowy.

    Wiesz, jeśli ktoś ma budżet i ma zajawkę, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieć kilka mlynkow. Sam kiedyś miałem 4 😁. U mnie przyszedł taki czas, że zacząłem szukać rozwiązań praktycznych, bardziej ekonomicznych, ale gdybym miał więcej miejsca w kuchni i druga połówka chciała użytkować ekspres kolbowy, to myślę, że sytuacja mogłaby wyglądać inaczej.

    Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • yendrzeiY Niedostępny
      yendrzeiY Niedostępny
      yendrzei
      napisał ostatnio edytowany przez skansen
      #2

      @Dawid4792 trochę to przeczy temu co podaje BH https://www.baristahustle.com/sugars-in-natural-processing/

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • S Online
        S Online
        skansen
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Teraz właśnie czytam różne publikacje i widzę, że wskazują na zawartość cukrów / sacharozy w ziarnach kawy. Wcześniej przyznam szczerze sądziłem, że jest tak jak napisał @Dawid4792 czyli cukrów jako takich nie ma natomiast słodycz jest odczuwalna jako powiedzmy złudzenie.

        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • yendrzeiY Niedostępny
          yendrzeiY Niedostępny
          yendrzei
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Tak, zgadzam się, że nawet nie chodzi o słodycz słodycz jak z cukru, a bardziej jego percepcję. Tak samo jak ktoś pisze na anaerobic, że czuć ananasa to wiadomo, że nie jest to 1 do 1 jak owoc :).

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792
            Mod
            napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
            #5

            To co napisałem, to nie jest mój wymysł, ale informacje z kursu Sensory Skills. Pamiętam że padło tam info o tym że ilość cukrów jest tak niska, że poniżej progu detekcji dla człowieka, jeśli chodzi o smak.

            W tym artykule który podlinkowaliście jest napisane, że cukry które są i tak zniszczy proces palenia. Podczas kursu Roasting też było o karmelizacji cukrów podczas palenia kawy, ale koniec końców finalnie, ta kawa która jest w paczce, tych cukrów już praktycznie nie zawiera.

            Ekspres : Nivona Cube
            Młynek : Timemore C3 ESP
            Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • S Online
              S Online
              skansen
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez skansen
              #6

              Ciekaw jestem czy są jakieś źródłowe publikacje z wynikami badań. Bo zakładam że ani Barista Hustle ani prowadzący szkolenia sami badań nie robili. Postaram się zainteresować tematem jednego z naukowców który mógłby zrobić odpowiednie badania ziaren w swoim laboratorium.

              Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
              Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
              Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
              Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

              Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              2
              • S skansen

                Ciekaw jestem czy są jakieś źródłowe publikacje z wynikami badań. Bo zakładam że ani Barista Hustle ani prowadzący szkolenia sami badań nie robili. Postaram się zainteresować tematem jednego z naukowców który mógłby zrobić odpowiednie badania ziaren w swoim laboratorium.

                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                @skansen tylko to musiałyby być ziarna po wypaleniu 🙂

                Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • Dawid4792D Dawid4792

                  @skansen tylko to musiałyby być ziarna po wypaleniu 🙂

                  S Online
                  S Online
                  skansen
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @Dawid4792 oczywiście:) Sam jestem ciekaw ewentualnych rezultatów.

                  Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • pawel890P Online
                    pawel890P Online
                    pawel890
                    Admin
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Trochę poczytałem o tym temacie, generalnie to nie jest czysto słodki smak, który naturalnie wykrywany czubkiem języka, ale złudzenie wynikające z pojawiania się aromatów, karmelu lub dojrzałych owoców, który po prostu oddziałuje na nasz mózg i przywołuje pewne doznania smakowe. Brzmi to dla mnie na sensowne wytłumaczenie. Trochę jak z degustacją whisky, gdzie niektórzy czują szarlotkę albo karmel itp. a też nie obcujemy z cukrem sacharozą, tylko właśnie aromatami wytworzonymi w procesie dojrzewania alkoholu w dębowych beczkach.

                    Natomiast ostatnio trafiłem na ciekawostkę z innej beczki, mianowicie kawę która ma w składzie faktycznie dużo cukru, i to jest hiszpański wypał o nazwie torrefacto, czyli kawa która jest wypalana z dodatkiem cukru. Nie miałem okazji tego pić, ale dowiedziałem się, że istnieją fani takiego wypału.

                    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                    Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • pawel890P pawel890

                      Trochę poczytałem o tym temacie, generalnie to nie jest czysto słodki smak, który naturalnie wykrywany czubkiem języka, ale złudzenie wynikające z pojawiania się aromatów, karmelu lub dojrzałych owoców, który po prostu oddziałuje na nasz mózg i przywołuje pewne doznania smakowe. Brzmi to dla mnie na sensowne wytłumaczenie. Trochę jak z degustacją whisky, gdzie niektórzy czują szarlotkę albo karmel itp. a też nie obcujemy z cukrem sacharozą, tylko właśnie aromatami wytworzonymi w procesie dojrzewania alkoholu w dębowych beczkach.

                      Natomiast ostatnio trafiłem na ciekawostkę z innej beczki, mianowicie kawę która ma w składzie faktycznie dużo cukru, i to jest hiszpański wypał o nazwie torrefacto, czyli kawa która jest wypalana z dodatkiem cukru. Nie miałem okazji tego pić, ale dowiedziałem się, że istnieją fani takiego wypału.

                      Dawid4792D Niedostępny
                      Dawid4792D Niedostępny
                      Dawid4792
                      Mod
                      napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
                      #10

                      @pawel890 tak, jest coś takiego. Nawet było pytanie o ten rodzaj palenia na olimpiadzie kawy 🙂

                      Ciekawy sposób, ale minusem jest to,że piec do takiej metody palenia będzie musiał być już dedykowany wyłącznie do tego, z uwagi na wszechobecny cukier.

                      Ekspres : Nivona Cube
                      Młynek : Timemore C3 ESP
                      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • S Online
                        S Online
                        skansen
                        Admin
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        Do dalszej dyskusji zapraszam w wydzielonym wątku
                        Czy w kawie jest cukier? Naukowe spojrzenie na słodycz

                        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • S skansen zablokował ten temat dnia
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów


                        • Zaloguj się

                        • Nie masz konta? Zarejestruj się

                        • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy
                        • Grupy