Przejdź do treści

Smar silikonowy, czy coś innego

Kawowa poradnia
3 2 195
Sugerowane posty

• Profilować, czy nie profilować? Oto jest pytanie

Kawowa poradnia
    5
    0 Głosy
    5 Posty
    290 Wyświetlenia
    SemtexS
    Dorzucę swoje 3 grosze. Jeśli chodzi o espresso, to profilowanie przydaje mi się przy jaśniejszych paleniach - nie mam ekspresu podłączonego do sieci, więc żeby zrobić preinfuzję używam zaworu flow control. Druga opcja często przeze mnie używana, to zmniejszanie przepływu przy ciemniejszych paleniach pod koniec ekstrakcji tzn. lecimy z ciśnieniem na poziomie 9 barów aż do osiągnięcia uzysku wynoszącego około 60-70% docelowego, następnie zmniejszamy przepływ i pozostałe 30-40% ekstrahujemy przy ciśnieniu rzędu 6-7 barów. Kiedyś też wspominałem o trzeciej opcji - imitowaniu dźwigni, czyli z chwilowym przymknięciem zaworu i liniowym zmniejszaniem przepływu. W zasadzie to są 3 opcje, które u mnie funkcjonują. Z niczego innego nie korzystam. Jak robię kawy mleczne, to nie ruszam zaworu - w ślepych testach nie wyczułbym różnicy, więc odpuszczam
  • Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawowa poradnia
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    308 Wyświetlenia
    S
    @kawosz17 napisał w Kawa - z mlekiem czy bez?: Pewnie po to zostało mleko jest dodawane, żeby zamaskować smak kawy. Tak samo jak ciastko do espresso Na pewno sporo osób pije kawy mleczne właśnie z tego powodu. Części osób kawa z mlekiem może po prostu smakować. Kawę pijam bez mleka. Ale na stacji paliw do hot-doga bardziej mi odpowiada kawa mleczna. Jest to chyba jedyna sytuacja, gdy zamawiam kawę mleczną
  • Najgorsza kawa, którą piliście

Kawowa poradnia
    14
    1 Głosy
    14 Posty
    768 Wyświetlenia
    O
    Pomijając marketówki, sieciówki i kawy z automatów to jednak omniroasty są dla mnie nie do przejścia. Zwykłe psucie ziarna tylko po to żeby uzyskać "konsensus" i zrobić kawę dla przelewowców i ciśnieniowców, a jak wiemy, jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego