Przejdź do treści

Gaggia Classic GT - nowy dual boiler

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
7 5 531
  • Na rynku pojawiła się nowa propozycja od Gaggia - Gaggia Classic GT.
    To rozwinięcie klasycznej konstrukcji o dodatkowy bojler parowy i dużo nowych funkcji.

Gaggia Classic GT (2).jpg

Gaggia Classic GT - najważniejsze aspekty

• Mosiężny bojler kawowy 0,12l z PID,
    • Stalowy bojler parowy 0,9l z PID,
    • Programowana preinfuzja,
    • Wolumetryczne programowanie dozy (ale przed OPV a więc niepełne, mniej precyzyjne niż np. w Sage Dual Boiler),
    • Krótki czas nagrzewania,
    • Zewnętrzna regulacja OPV,
    • Manometr,
    • Funkcja wrzątku pod americano-ekspres obniża temperaturę bojlera pary (jak sądzę przez dopompowanie zimnej wody do bojlera pary) i podaje wrzątek bez rozbryzgów,
    • Kolorowy wyświetlacz,
    • Wysoka jakość wykonania - wyprodukowana we Włoszech

Cena ok 1700Euro.

Ekspres nie ma niestety automatycznego backflusha, trzeba robić go w pełni ręcznie. Dziwi brak tej funkcji w ekspresie tak naładowanym elektroniką. Podobnie kwestia programowania dozy - widać tutaj oszczędności i nawet sklepy w swoich recenzjach podkreślają wady tego rozwiązania.

W starszych wersjach jednobojlerowej Gaggii Classic znajdziemy bojler aluminiowy. Natomiast nowe jednobojlerowe wersje Gaggii Classic posiadają bojler mosiężny - taki jak w GT.

Gaggia Classic GT (1).jpg

Ekspres wygląda na bezpośrednią odpowiedź na Rancilio Silvia PRO X.

Zdjęcia ze strony produktowej https://classicgt.gaggia.com/ , opis na podstawie różnych recenzji i specyfikacji producenta.

• Na rynku pojawiła się nowa propozycja od Gaggia - Gaggia Classic GT.
    To rozwinięcie klasycznej konstrukcji o dodatkowy bojler parowy i dużo nowych funkcji.

Gaggia Classic GT (2).jpg

Gaggia Classic GT - najważniejsze aspekty

• Mosiężny bojler kawowy 0,12l z PID,
    • Stalowy bojler parowy 0,9l z PID,
    • Programowana preinfuzja,
    • Wolumetryczne programowanie dozy (ale przed OPV a więc niepełne, mniej precyzyjne niż np. w Sage Dual Boiler),
    • Krótki czas nagrzewania,
    • Zewnętrzna regulacja OPV,
    • Manometr,
    • Funkcja wrzątku pod americano-ekspres obniża temperaturę bojlera pary (jak sądzę przez dopompowanie zimnej wody do bojlera pary) i podaje wrzątek bez rozbryzgów,
    • Kolorowy wyświetlacz,
    • Wysoka jakość wykonania - wyprodukowana we Włoszech

Cena ok 1700Euro.

Ekspres nie ma niestety automatycznego backflusha, trzeba robić go w pełni ręcznie. Dziwi brak tej funkcji w ekspresie tak naładowanym elektroniką. Podobnie kwestia programowania dozy - widać tutaj oszczędności i nawet sklepy w swoich recenzjach podkreślają wady tego rozwiązania.

W starszych wersjach jednobojlerowej Gaggii Classic znajdziemy bojler aluminiowy. Natomiast nowe jednobojlerowe wersje Gaggii Classic posiadają bojler mosiężny - taki jak w GT.

Gaggia Classic GT (1).jpg

Ekspres wygląda na bezpośrednią odpowiedź na Rancilio Silvia PRO X.

Zdjęcia ze strony produktowej https://classicgt.gaggia.com/ , opis na podstawie różnych recenzji i specyfikacji producenta.

@skansen napisał w Gaggia Classic GT - nowy dual boiler:

Cena ok 1700Euro.

Coś mi się wydaje, że z taką ceną to już na starcie nie mają większych szans na rynkowy sukces z tym modelem.

Niby jest tam trochę "bajerów", ale żeby miał mnie ten ekspres do siebie przekonać to nie mogę powiedzieć 😉

• W zwykłej Gaggi Classic był bojler 150ml.
    Do jednego espresso to wystarczało, do spieniania już nie bardzo. Fajnie ze jest większy bojler parowy, ale szkoda ze cena jest trochę odklejona.

• Dziwny ten ekspres, jakoś zupełnie do mnie nie trafia bojler 0.1l, dziwny mały kolorowy wyświetlacz który zawyża cenę, sam design też specyficzny. No i wisienka na torcie plastikowa tacka ociekowa, w sprzęcie za bagatela 7-8k zł

• Ciekaw jestem jak wypadną niezależne testy stabilności temperaturowej.

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
  • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
  • Ekspres jest już dostępny u kolejnych sprzedawców. Cena w Polsce to ok 7000zł a więc niemalże tyle samo co za Rancilio Silvia PRO X.

Poniżej prezentacja amerykańskiego sprzedawcy. Z pierwszych recenzji wynika przyzwoita stabilność temeraturowa - zasługa PID i mosiężnego bojlera.

• W tej cenie, to nie na nasz rynek. Włosi może kupią, jeśli są przywiązani do marki.

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    1 Posty
    83 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • 1 Głosy
    10 Posty
    631 Wyświetlenia
    S
    @Formentor napisał w Recenzja Sage Dual Boiler, ekspresu wiecznie zielonego: Gdzieś przeczytałem (nie mogę teraz znaleźć gdzie), że ten model został przez producenta porzucony. Czy lepiej wobec tego kupić coś nowszego z oferty Sage na przykład Sage Oracle Dual Boiler? Oracle Dual Boiler ma podzespoły ze "starego" Dual Boilera bez młynka. Nie wiem na czym miało polegać porzucenie konstrukcji. Dual Boiler został zrobiony raz a dobrze. Pomimo, że konstrukcja ma już naście lat dalej jest jednym z najlepiej wyposażonych ekspresów na tej półce cenowej (grzałka w grupie a dzięki niej krótki czas nagrzewania i stabilność temperaturowa, programowanie wolumetryczne, funkcjonalność itp.). Funkcjonalność ekspresu dalej robi wrażenie i nie ma do niej zadnych zarzutów. Jedyne zastrzeżenia dotyczą szeroko rozumianej solidności i trwałości. Ale użytkowo nic mu zarzucić nie można. Dual Boiler okazał się sukcesem sprzedażowym i jest szeroko używany. Co ciekawe w podobnym czasie powstał podobny ekspres z jeszcze większą liczbą funkcjonalności do tego bardzo trwały i solidny. Mowa o La Spaziale Dream. To dual boiler z możliwością tworzenia profilii użytkownika-każdy może sobie inaczej ustawić np. temperaturę. Ma programowanie wolumetryczne, ostrzeżenie o zbyt drobnym/grubym mieleniu, wyświetlacz graficzny i szereg innych fajnych funkcji. Nie odniósł sukcesem a głównym powodem było chyba zastosowanie "włoskiej" grupy na sitka 53mm....
  • Gaggia Classic - wymiana sprężyny na 9 bar

Zrób to sam gaggia gaggia classic
    1
    1 Głosy
    1 Posty
    114 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział