Przejdź do treści

Kawowy Optymalizator

Kawowa poradnia
6 4 182
  • Cześć,

Przed chwilą natknąłem się na stronę Kawowy Optymalizator: kawowyoptymalizator.pl
    W oparciu o wprowadzone parametry uzyskujemy spersonalizowane rekomendacje receptur dla lepszej kawy. Poniżej zrzuty ekranu.

Zapytanie:
    Kawowy Optymalizator 1.png

Rekomendacje:
    Kawowy Optymalizator 2.png

Korzystanie z niego, w porównaniu do diagramów powinno być łatwiejsze i bardziej intuicyjne.
    A Wy co myślicie o tym narzędziu?

• Ja też natknąłem się na to na w poście na FB.

Na pewno jest wiele osób którym to pomoże. W sumie to są dobre wskazówki.

Na plus zasługuje też fakt, że to darmowe narzędzie 🙂

• Bardzo fajne narzędzie, teraz mnie podkusiło, żeby spróbować z tym samym w AI.
    Podać parametry i oczekiwania, jak będzie to zbieżne 🙂

Skorzystałem z podobnego "inputu", i wnioski od AI bardzo ciekawe i rozbudowane:
    https://www.perplexity.ai/search/moje-parametry-do-zrobienia-es-dWvWyXkxRta_VzOlINq00Q

• Hej! Ja jestem autorem tego narzędzia i bardzo mi miło, że Wam się podoba 🙂 Dzięki @skansen za zaproszenie na forum, porozglądam się trochę i spróbuję podzielić swoją wiedzą.

Co do narzędzia - korzystajcie śmiało i dawajcie feedback. Zależy mi na poznaniu Waszych największych bolączek przy robieniu kawy i rozwoju narzędzia. Bawię się ostatnio w rozwój produktów online i chciałem sobie zrobić coś takiego 'do portfolio' a jednocześnie pomóc sobie i innym kawowym hobbystom 🙂
    Na razie moje pomysły na ulepszenia

• pamiętnik kawowy - zapisywanie co ostatnio piliście, ile czasu, jaka proporcja woda:kawa
    • zapisywanie ostatniego ustawienia młynka - zawsze mnie wkurzało, że coś pokręcę na młynku ręcznym i nie pamiętam ile klików jest 😜
      Dawajcie znać jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły i podsyłajcie znajomym!
  • Cześć @Filip-Dudek , cieszę się, że do nas dołączyłeś.

Podoba mi się pomysł optymalizatora zamiast rozmowy z czatem AI. Do samego procesu optymalizacji AI bym nie angażował.

Ale może dałoby się zaangażować rozwiązania AI i pokrewne do zaciągania danych?
    Jak to widzę: ustawiam kamerę nad kącikiem kawowym a system sam odczytuje dane. Od rodzaju kawy po nastawy młynka, ekspresu/czajnika i sam proces. Odczyt w oparciu o procesy Video AI i podobne. Jako źródło optymalnie jakaś prosta kamera IP lub dashcam, którą można łatwo sprzęgnąć z zestawem kawowym.
    Samo nagrywanie mogłoby działać w pętli z wysoką rozdzielczością a małą liczbą klatek. Uruchomienie ekstrakcji/wagi/czajnika zabezpieczałoby nagranie przed nadpisaniem i oznaczało, że jest ono do analizy..

• Cześć @Filip-Dudek , cieszę się, że do nas dołączyłeś.

Podoba mi się pomysł optymalizatora zamiast rozmowy z czatem AI. Do samego procesu optymalizacji AI bym nie angażował.

Ale może dałoby się zaangażować rozwiązania AI i pokrewne do zaciągania danych?
    Jak to widzę: ustawiam kamerę nad kącikiem kawowym a system sam odczytuje dane. Od rodzaju kawy po nastawy młynka, ekspresu/czajnika i sam proces. Odczyt w oparciu o procesy Video AI i podobne. Jako źródło optymalnie jakaś prosta kamera IP lub dashcam, którą można łatwo sprzęgnąć z zestawem kawowym.
    Samo nagrywanie mogłoby działać w pętli z wysoką rozdzielczością a małą liczbą klatek. Uruchomienie ekstrakcji/wagi/czajnika zabezpieczałoby nagranie przed nadpisaniem i oznaczało, że jest ono do analizy..

@skansen Ciekawy pomysł! Widzę parę problemów implementacyjnych, ale na pewno nie brzmi to na niemożliwe 🙂

Sugerowane posty

• Mycie w zmywarce akcesoriów kawowych?

Kawowa poradnia
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    29 Wyświetlenia
    ciastekC
    Spróbuj na myjni tunelowej. Jak weźmiesz program z woskowaniem to może od razu smarują grupę?
  • Kawa na zimę?

Kawowa poradnia
    9
    0 Głosy
    9 Posty
    82 Wyświetlenia
    korea83K
    Generalnie kalendarze pomyślane są (raczej) pod filtry, ale można dostać i pod espresso (19 grams mają taki w ofercie). Ja biorę tylko pod filtry bo esko to raczej kasa w błoto Jak mam 30g to raz V60, raz płaskie dno i jest fajnie
  • Latte Art

Kawowa poradnia
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    132 Wyświetlenia
    pawel_kP
    Na początku września nagrywam Podcast z Kamilem Czarnikiem aktualnym Mistrzem Polski Latte Art (właściwie zdobył tytuł 3 razy: 2022, 2023 i 2025). Jeśli macie propozycje pytań do mistrza, prośby o wskazówki to proszę napiszcie tu. Występy z Mistrzostw Świata 2025 można znaleść na YT. Kamil zajął 13 miejsce (na 36 zawodników).