Młynek z wagą - czy to ma sens?
-
Hej,
Co sądzicie o młynkach z wagą, takich jak Fiorenzato AllGround Sense? Mają sens? Można je polecić dla początkujących kawoszy?
-
Jak widziałem w Eureka Libra to działa precyzyjnie, ale trzeba dobrze trafić kolba w
widełki wagowe żeby mogło się wyzerować. Nie wiem jak inne konstrukcje. Ale skoro i tak używam wagi do ważnia ekstrakcji, to nie robi mi też różnicy zważenie kawy do młynka SD zamiast dopłacać i mierzyć się z wadami konstrukcji z wbudowaną waga -
Dla mnie największy sens ma młynek single dose
-
W ostatnich dniach rozważałem zakup młynka z wagą, konkretnie Fiorenzato F64 Evo Sense i wydaje mi się, że taki młynek jak najbardziej ma sens. Z drugiej jednak strony czy jest to rozwiązanie niezbędne? Nie wydaje mi się i dlatego ostatecznie kupiłem młynek bez wagi, a jedynie z programowaniem czasowym dozy i też jestem bardzo zadowolony.
-
W ostatnich dniach rozważałem zakup młynka z wagą, konkretnie Fiorenzato F64 Evo Sense i wydaje mi się, że taki młynek jak najbardziej ma sens. Z drugiej jednak strony czy jest to rozwiązanie niezbędne? Nie wydaje mi się i dlatego ostatecznie kupiłem młynek bez wagi, a jedynie z programowaniem czasowym dozy i też jestem bardzo zadowolony.
@korea83 napisał w Młynki z wagą - czy to ma sens?:
Nie wydaje mi się i dlatego ostatecznie kupiłem młynek bez wagi, a jedynie z programowaniem czasowym dozy i też jestem bardzo zadowolony.
Co kupiłeś?
-
@korea83 napisał w Młynki z wagą - czy to ma sens?:
Nie wydaje mi się i dlatego ostatecznie kupiłem młynek bez wagi, a jedynie z programowaniem czasowym dozy i też jestem bardzo zadowolony.
Co kupiłeś?
@skansen Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, zawsze chciałem Mazzera, a do tej pory nie miałem
-
@skansen Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, zawsze chciałem Mazzera, a do tej pory nie miałem
@Ticcino napisał w Młynki z wagą - czy to ma sens?:
Hej,
Co sądzicie o młynkach z wagą, takich jak Fiorenzato AllGround Sense? Mają sens? Można je polecić dla początkujących kawoszy?
To po prostu jeden z rodzajów młynków On Demand. Podczas gdy do metod przelewowych i w kawiarni widzę sens tych konstrukcji to do espresso i do domu mniej.
Używałem kilku młynków z timerem, czasem ważyłem kontrolnie dozę. Wyniki były powtarzalne. Nie widzę więc za bardzo sensu takiej dodatkowej komplikacji konstrukcji. Druga kwestia to sam parametr wagi, który nie jest doskonały. Jestem zwolennikiem dobierania dozy kawy do objętości sitka, bez sugerowania się wagą.@korea83 napisał w Młynki z wagą - czy to ma sens?:
Gratuluje i czekamy na recenzję
-
@Ticcino napisał w Młynki z wagą - czy to ma sens?:
Hej,
To po prostu jeden z rodzajów młynków On Demand. Podczas gdy do metod przelewowych i w kawiarni widzę sens tych konstrukcji to do espresso i do domu mniej.
Używałem kilku młynków z timerem, czasem ważyłem kontrolnie dozę. Wyniki były powtarzalne. Nie widzę więc za bardzo sensu takiej dodatkowej komplikacji konstrukcji. Druga kwestia to sam parametr wagi, który nie jest doskonały. Jestem zwolennikiem dobierania dozy kawy do objętości sitka, bez sugerowania się wagą.@korea83 napisał w Młynki z wagą - czy to ma sens?:
@skansen napisał w Młynek z wagą - czy to ma sens?:
Dzięki
To dopiero pierwsze chwile z tym młynkiem i pewnie minię trochę czasu zanim będzie można coś konkretnie o nim napisać, ale z pierwszych wrażeń to na pewno na duży plus ogólna jakość wykonania. Bardzo dobre wrażenie zrobił na mnie ten młynek, a i dogadaliśmy się bardzo szybko więc wróżę nam dobrą współpracę
-
Odnosząc się do tytułu:
- w kawiarni ma ogromny sens,
- w domu nikły, tak jak cała gałąź młynków OD ze stale zasypanym zbiornikiem. Świadomość, że rano jedną trzecią mielonki w sitku stanowi zwietrzała po nocy kawa psuje mi nastrój. A nie po to kupuje się dobre ziarna, dopracowuje warsztat, wywala kasę na sprzęt by wiecznie pić coś zaledwie akceptowalnego. To mam w Żabce.
Wymielanie tego do śmietnika to czystej wody marnotrawstwo. Z moich szybkich wyliczeń wynika*, że codzienne wysypywanie pierwszych 5g z rana to strata na kilogramie 100 - 150 g ziaren. A kolejna seria kaw po pracy, gdy mielonka w komorze ma kolejnych 9 godzin, straty powiększa.
-
- doza 14g, 2-3 podwójne espresso dziennie, wymielanie 5g zwietrzeliny. Dwa doppio dziennie to 30 dni zużywania kilograma i strata 151g. Dla trzech doppio kilogram kończy się w 21 dni, co daje straty 106 g.
A teraz idę zrobić espresso a po nim sprawdzę, czy mocno się pomyliłem w obliczeniach.
- doza 14g, 2-3 podwójne espresso dziennie, wymielanie 5g zwietrzeliny. Dwa doppio dziennie to 30 dni zużywania kilograma i strata 151g. Dla trzech doppio kilogram kończy się w 21 dni, co daje straty 106 g.