Przejdź do treści

The Fermentation Project

Kawa ziarnista
11 4 205 1
  • James Hoffmann po raz kolejny zabiera kawoszy z różnych zakątków świata na smakowanie kawusi w różnych odsłonach.

Tym razem będzie to eksploracja po różnych metodach fermentacji:

(uwaga spoiler)

• porcja kontrolna, bez fermentacji, miąższ jest mechanicznie usunięty,
    • 48-godzinna fermentacja w otwartym zbiorniku podkreśla owocowe i kwiatowe aromaty
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego sprawia, że body jest pełniejsze, kremowe, kwasowość nie jest tak silna, współgra w harmonii ze słodyczą
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem drożdży winnych wydobywa słodycz i intensywnie owocowe aromaty

Częścią wydarzenia będzie live stream na youtube, 3 października o 16:00. Uczestnictwo nie jest obowiązkowe 😄

Palarnie mają dużą swobodę, jedyne co jest narzucone to zielone ziarno. Może być wypalone w dowolny sposób, może też być sprzedawane zarówno w porcjach 30g, jak i 150g.

Jednocześnie to dobra okazja, żeby poznać jakąś palarnię zza granicy, albowiem nasze rodzime nie podjęły się wyzwania.
    Trzeba się liczyć z dostawą na poziomie przynajmniej 40zł, a przynajmniej takie udało mi się zweryfikować.

Na koniec smutna wiadomość. To prawdopodobnie ostatni tego typu projekt prowadzony przez Hoffmanna. O ile przegapiłem poprzednie, tak złożyłem już zamówienie w tym przypadku.

Macie ochotę wziąć udział i wy? Jeśli tak, nie zwlekałbym zbyt długo. W jednej z palarni w dwa dni z dostępnych 80 zestawów zostało 3.

• James Hoffmann po raz kolejny zabiera kawoszy z różnych zakątków świata na smakowanie kawusi w różnych odsłonach.

Tym razem będzie to eksploracja po różnych metodach fermentacji:

(uwaga spoiler)

• porcja kontrolna, bez fermentacji, miąższ jest mechanicznie usunięty,
    • 48-godzinna fermentacja w otwartym zbiorniku podkreśla owocowe i kwiatowe aromaty
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego sprawia, że body jest pełniejsze, kremowe, kwasowość nie jest tak silna, współgra w harmonii ze słodyczą
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem drożdży winnych wydobywa słodycz i intensywnie owocowe aromaty

Częścią wydarzenia będzie live stream na youtube, 3 października o 16:00. Uczestnictwo nie jest obowiązkowe 😄

Palarnie mają dużą swobodę, jedyne co jest narzucone to zielone ziarno. Może być wypalone w dowolny sposób, może też być sprzedawane zarówno w porcjach 30g, jak i 150g.

Jednocześnie to dobra okazja, żeby poznać jakąś palarnię zza granicy, albowiem nasze rodzime nie podjęły się wyzwania.
    Trzeba się liczyć z dostawą na poziomie przynajmniej 40zł, a przynajmniej takie udało mi się zweryfikować.

Na koniec smutna wiadomość. To prawdopodobnie ostatni tego typu projekt prowadzony przez Hoffmanna. O ile przegapiłem poprzednie, tak złożyłem już zamówienie w tym przypadku.

Macie ochotę wziąć udział i wy? Jeśli tak, nie zwlekałbym zbyt długo. W jednej z palarni w dwa dni z dostępnych 80 zestawów zostało 3.

@ciastek said:

Dlaczego ostatni?

• @ciastek said:

Dlaczego ostatni?

• Zamówiłem jeden zestaw od Father's, 4x100g. Gdyby ktoś miał ochotę na pół zestawu to mogę się podzielić. 4x50g wyjdzie 78,63zł (płaciłem kartą przedpłaconą i kurs wyszedł skandaliczny niestety) plus wysyłka w PL.

• Już składałem zamówienie u nich, ale zobaczyłem, że doliczają dodatkowo za dostawę innego ziarna. Trudno mi uzasadnić dwie osobne wysyłki jakichś drobnych rzeczy zza granicy.
    Stanęło na Ripsnorter z dodatkiem bananowego espresso. Będzie pudełko do kolekcji 😃

JAMES HOFFMANN'S FERMENTATION PROJECT TASTING BOX

• Jeśli zapisać się do "ich klubu" czyli zapewne newsletter to przy zakupie 2 paczek wysyłka w EU jest za free. Tak zrobiłem i nie naliczyli mi za wysyłkę.

• To nie tylko o koszt chodzi, choć taki chyba był wydźwięk. Wolałem dobrać jakieś ziarno, ale żeby przyjechało razem z paczką do cuppingu.

• Zostało już niecałe 2 tygodnie.
    Zaopatrzyliście się i wyczekujecie? Do mnie właśnie jedzie 🫣

• Przyznam szczerze, że nie skorzystałem. Nie mam jakoś ostatnio siły na eksperymenty.

• Jutro paczka powinna być u mnie.

• Też od Ripsnortera czy postawiłeś na kogoś innego?

Sugerowane posty

• Palarnia Hersey

Kawa ziarnista
    1
    1
    1 Głosy
    1 Posty
    82 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Ziarno pod czekoladowe espresso

Kawa ziarnista
    23
    0 Głosy
    23 Posty
    1k Wyświetlenia
    ciastekC
    Kolejna świetna propozycja to Brazil Blend od Miga Coffee Roasters. Ku mojemu zaskoczeniu, lepiej wychodziło z Pico, więc zrobiłem coś dziwnego i zmieliłem grubiej, wydłużyłem preinfuzję skracając jednocześnie ekstrakcję do kilkunastu sekund uzyskując kawę bardziej zbalansowaną niż przy klasycznych przepisach.
  • Co aktualnie popijacie?

Kawa ziarnista
    167
    1
    1 Głosy
    167 Posty
    22k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    A u mnie wpadło coś takiego [image: 1789934932977-17899349030283427253898720488597.jpg]