Przejdź do treści

Co zamiast odbijaka?

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
5 3 46
  • Hej,

Szukam zamiennika dla odbijaka.
    Odbijaki są typowym elementem zestawów kawowych ale mają swoje wady i ograniczenia-są głośne, uderzanie męczy nadgarstki i obciąża meble itd. Na rynku jest kilka zamienników, te dwa które znalazłem opisuje poniżej.

Sage Puck Sucker - odsysa krążki kawowe do odbijaka. Niestety ma ograniczoną kompatybilność. Teoretycznie jest to standard 58mm ale nie wszystkie kolby pasują ze względu na rozmiar i układ skrzydełek.
    sage puck sucker.jpg

Puck Ejector - wypycha krążek z NPFa. Rozwiązanie ciekawe ale opinie na jego temat są mieszane.
    puck ejector.jpg

Są też dużo droższe przyrządy powstałe raczej z myślą o kawiarniach.

Co o tym myślicie? Macie, używacie, widzieliście, testowaliście?

• Nie wiem, jak ty robisz kawę, że musisz walić kolbą jak młotem, żeby ciastko wyszło, mi niemal samo wypada 😃

Odkładając żarty na bok, może to kwestia materiału? Ciastka z Pico wychodzą mi zauważalnie ciężej, bardziej się przyklejają w porównaniu z sitkami Lelit by IMS.
    Puck Sucker ma nawet własny wątek, chociaż nie wieszczę mu sukcesu na większą skalę jeśli się nie otworzą na kompatybilność.
    Z automatów widziałem jeszcze tylko sprzęty wymagające wiercenia w blacie otworów wielkości szklanki albo zelektryfikowane silikonowe pędzelki, których z różnych powodów bym raczej unikał.
    Szkoda, że nie ma czegoś jak Puck Sucker na blat bez wiercenia na podciśnienie, kompatybilnego z różnymi kolbami choćby za sprawą adapterów. Gdyby do tego cena była niższa o 1/3 byłaby to całkiem kusząca opcja.

• Nie wiem, jak ty robisz kawę, że musisz walić kolbą jak młotem, żeby ciastko wyszło, mi niemal samo wypada 😃

Odkładając żarty na bok, może to kwestia materiału? Ciastka z Pico wychodzą mi zauważalnie ciężej, bardziej się przyklejają w porównaniu z sitkami Lelit by IMS.
    Puck Sucker ma nawet własny wątek, chociaż nie wieszczę mu sukcesu na większą skalę jeśli się nie otworzą na kompatybilność.
    Z automatów widziałem jeszcze tylko sprzęty wymagające wiercenia w blacie otworów wielkości szklanki albo zelektryfikowane silikonowe pędzelki, których z różnych powodów bym raczej unikał.
    Szkoda, że nie ma czegoś jak Puck Sucker na blat bez wiercenia na podciśnienie, kompatybilnego z różnymi kolbami choćby za sprawą adapterów. Gdyby do tego cena była niższa o 1/3 byłaby to całkiem kusząca opcja.

@skansen napisał:

Odbijaki są typowym elementem zestawów kawowych ale mają swoje wady i ograniczenia-są głośne, uderzanie męczy nadgarstki i obciąża meble itd. Na rynku jest kilka zamienników, te dwa które znalazłem opisuje poniżej.

@ciastek napisał:

Nie wiem, jak ty robisz kawę, że musisz walić kolbą jak młotem, żeby ciastko wyszło, mi niemal samo wypada

Korzystałem długo z sitek VST 15 g i 20 g oraz IMS Big Bang ~16 g i ~21 g. Teraz dokupiłem IMS Competition 18 g i 20 g. Ciastka z IMS Competition są perfekcyjne i do tego wychodzą zazwyczaj po jednym uderzeniu; w przypadku VST ich kształt jest nieco inny, wygląd równie ładny, uderzenia potrzebne są może 2. Oba sitka są bardzo czyste po całej operacji. Praktycznie bez żadnych drobinek kawy w środku. Najgorzej sprawa się ma w przypadku Big Bang - wygląda to tak jakby ciastka trochę przywierały po obwodzie do powierzchni sitka, więc przy ich usuwaniu trochę trzeba się nastukać, a w przypadku tego mniejszego, bywa i tak, że krążek mi się rozpadnie.

Szczerze mówiąc pozostałbym przy odbijaku albo kupił porządną szufladę i znalazł sitko, które względnie łatwo "oddaje" te ciastka po ekstrakcji. Widzę, że @ciastek też dobrze ocenia w tym kontekście IMS Competition, bo to chyba to samo co Lelit by IMS.

• @skansen napisał:

@ciastek napisał:

Nie wiem, jak ty robisz kawę, że musisz walić kolbą jak młotem, żeby ciastko wyszło, mi niemal samo wypada

Korzystałem długo z sitek VST 15 g i 20 g oraz IMS Big Bang ~16 g i ~21 g. Teraz dokupiłem IMS Competition 18 g i 20 g. Ciastka z IMS Competition są perfekcyjne i do tego wychodzą zazwyczaj po jednym uderzeniu; w przypadku VST ich kształt jest nieco inny, wygląd równie ładny, uderzenia potrzebne są może 2. Oba sitka są bardzo czyste po całej operacji. Praktycznie bez żadnych drobinek kawy w środku. Najgorzej sprawa się ma w przypadku Big Bang - wygląda to tak jakby ciastka trochę przywierały po obwodzie do powierzchni sitka, więc przy ich usuwaniu trochę trzeba się nastukać, a w przypadku tego mniejszego, bywa i tak, że krążek mi się rozpadnie.

Szczerze mówiąc pozostałbym przy odbijaku albo kupił porządną szufladę i znalazł sitko, które względnie łatwo "oddaje" te ciastka po ekstrakcji. Widzę, że @ciastek też dobrze ocenia w tym kontekście IMS Competition, bo to chyba to samo co Lelit by IMS.

@Semtex napisał:

Nie do końca to samo. Kiedyś czytałem, że używają nieco innej stali, choć teraz nie mogę znaleźć linka. Do tego Lelit by IMS (IMS Standard) ma mniej błyszczące wykończenie, a profilowanie spodu zaczyna się dwukrotnie wyżej niż w IMS Competition.

IMS Competition
    IMS Competition

IMS Standard
    IMS Standard

Wydaje mi się, że IMS Standard nie jest w sprzedaży detalicznej, to raczej outsourcing dla producentów ekspresów (w tym Lelita). Co nie znaczy, że nie można kupić brandowanego koszyka 😃

BigBang ma chyba takie samo wykończenie jak IMS Competition, ale na przywieranie wpływ ma cylindryczny kształt - płaski spód i brak rowka na sprężynę portafiltra. By trzeba porównać np. B702TFH24 z B702TFH23.5BB.

• @Semtex napisał:

Nie do końca to samo. Kiedyś czytałem, że używają nieco innej stali, choć teraz nie mogę znaleźć linka. Do tego Lelit by IMS (IMS Standard) ma mniej błyszczące wykończenie, a profilowanie spodu zaczyna się dwukrotnie wyżej niż w IMS Competition.

IMS Competition
    IMS Competition

IMS Standard
    IMS Standard

Wydaje mi się, że IMS Standard nie jest w sprzedaży detalicznej, to raczej outsourcing dla producentów ekspresów (w tym Lelita). Co nie znaczy, że nie można kupić brandowanego koszyka 😃

BigBang ma chyba takie samo wykończenie jak IMS Competition, ale na przywieranie wpływ ma cylindryczny kształt - płaski spód i brak rowka na sprężynę portafiltra. By trzeba porównać np. B702TFH24 z B702TFH23.5BB.

@ciastek napisał:

Dzięki za sprostowanie - nie widziałem 🙂

@ciastek napisał:

BigBang ma chyba takie samo wykończenie jak IMS Competition, ale na przywieranie wpływ ma cylindryczny kształt - płaski spód i brak rowka na sprężynę portafiltra. By trzeba porównać np. B702TFH24 z B702TFH23.5BB .

Jeśli chodzi o kształt to IMS Big Bang jest najmniej cylindryczny. VST jest niby cylindryczne, ale ma płaskie dno,a Competition niby nie jest zbyt cylindryczne, ale ma bardzo wyoblone dno, także hmm... w sumie ta cylindryczność nie jest dla mnie taka oczywista. Kwestia przywierania wymaga chyba głębszej analizy, bo organoleptycznie zauważyłem, że ma to związek z rozmieszczeniem otworów w dnie sitka.

Tak wygląda 2x Big Bang, 2x VST i 2x Competiton.
    IMG_0295.jpeg IMG_0296.jpeg IMG_0297.jpeg

Na zdjęciach:
    B702TFH25.5BB, B702TFH21.5BB; VST 20g H26, VST 15 g H22; B702TCH26, EB702TCH24E

Duże sitka mają zbliżone pojemności (Big Bang mieści około 0,5 g więcej). Małe sitka w przypadku BB i VST realnie są na około ~16 gramów, Competition na 17-18, bo jest 2 mm wyższe. Sitko Big Bang poza tym, że "nienawidzi" underdosingu - w środku od razu mamy błoto - jest dość łatwe w obsłudze tj. przez zmniejszoną odległość pomiędzy otworami w środkowej części sitka, przepływ jest w tej części większy. W efekcie rzadko pojawia się problem z channelingiem. Natomiast wydaje mi się, że skutkiem ubocznym jest przywieranie kawy do ścianek. Po wyjęciu ciastka widać, że im dalej od środka, tym jego struktura jest mniej namoczona. W smaku espresso z BB jest nieco cięższe niż w przypadku np. Competition i VST.

c93e978f-67a1-46b0-aae5-6256f8a53803-image.jpeg

IMS Competition bardzo polubiłem w wersji dla grupy E61. Wszystko mi w nim pasuje: jest smacznie, powtarzalnie, czysto, ciastko ładne, strumień bardzo równy, być może wypukłe dno w tym pomaga.

IMG_0292.jpeg IMG_0294.jpeg

VST to długo był mój podstawowy wybór. Jeszcze nie wiem czy jest lepsze/gorsze niż Competition. Różnice między nimi nie są aż tak duże jak przedstawia to wszechobecny marketing. W przypadku sitek dla grupy E61 odnotowałem, że przepływ jest minimalnie większy w VST niż Competition przy tej samej dozie i wysokości sitka; zwłaszcza na końcówce ekstrakcji jest widoczne. Dno jest bardziej płaskie, więc ekstrakcja przy wpiętym NPF-ie jest wizualnie nieco mniej atrakcyjna niż w przypadku Competition.

Sugerowane posty