Przejdź do treści

Przychodzi fizyk do kawiarni, czyli jak zaparzyć idealne espresso

Kawa ziarnista
3 2 35
  • Ciekawy artykuł na temat fizyki parzenia espresso.

Naukowcy potwierdzili wszystko to, co my, doświadczeni kawosze wiemy. A więc m.in.:

• optymalne ciśnienie parzenia jest w okolicach 6-9bar, ekspresy z 20bar to marketingowa ściema,
    • kanałowanie nie jest pozytywnym zjawiskiem,
    • tamping jest kluczowy, ale nie musimy używać drogiego tampera,
    • WDT sprzyja powtarzalności.

Panowie (i Panie) mieliśmy rację 🙂

• Hoffmann też już skanował 😄

• Ogólnie to nawet jeśli potwierdzili to, co już wiemy, to dobry znak, że takie badania się pojawiają i ktoś o tym pisze. W tym przypadku, może to być pomocne dla osób, które nie zaglądają m.in. na fora jak nasze.

Z drugiej strony, szkoda że nie wnosi to nic nowego, a nie kojarzę badań, które by tłumaczyły wpływ profilowania w danym momencie na aromaty w filiżance. Jak podkreślać to, co chcemy. Sprzęt już jest od dawna, brakuje szerszej wiedzy, jak się za to zabrać.

Sugerowane posty

• Jasno palone ziarno i espresso

Kawa ziarnista
    2
    0 Głosy
    2 Posty
    75 Wyświetlenia
    K
    Tylko takie preferuję, od zawsze. Zawsze jasnopaloną kawę pod przelew zaparzam w espresso. Raz w kawiarni mi powiedział barista, że mają Kenię w młynku ale jest kwaskowa, nie wypiję. Dwa wziąłem
  • Ziarno pod słodkie espresso

Kawa ziarnista
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    223 Wyświetlenia
    SemtexS
    @ciastek napisał w Ziarno pod słodkie espresso: Z jakich ziaren wam wyszło najsłodsze esko? Ja mam dobre i słodkie doświadczenia z kawkami: Honduras La Valentina, Runty Roaster; Honduras Marcala, Java; Sweet Kick, Java; Gwatemala Huehuetenango; Coffeelab. Żeby nie wpaść w posmak naznaczony nutką goryczki i z drugiej strony, żeby kwaski nie przesłoniły słodyczy, to w zależności od kawki, celuję w proporcje ~1:2,1-2,3.
  • Najlepsza kawa ziarnista do espresso?

Kawa ziarnista
    19
    0 Głosy
    19 Posty
    3k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @dekats1 koniec końców, myślę że to wszystko kwestia gustu. Jednemu podejdą takie kawy, komuś innemu zupełnie inne. Chociaż faktycznie, takie blendy 80/20 fajnie się sprawdzają i w razie czego wybaczają też błędy.