Przejdź do treści

Szczeciński festiwal kawy 2026 - Enea arena

Kawowe spotkania i wydarzenia
13 4 101 1
  • Już w ten weekend 18-19.04.2026 odbędzie się Szczeciński festiwal kawy. Czeka 80 wystawcow. Czy ktoś się wybiera?

• Prywatnie tylko zapytam, czy ktoś poleca jakaś palarnie z obecnych na tym festiwalu, co warto sobie spróbować? 🙂

• Prywatnie tylko zapytam, czy ktoś poleca jakaś palarnie z obecnych na tym festiwalu, co warto sobie spróbować? 🙂

@pawel890
    Heresy, Leń, Qualia, Hard Beans

• Już w ten weekend 18-19.04.2026 odbędzie się Szczeciński festiwal kawy. Czeka 80 wystawcow. Czy ktoś się wybiera?

Dla tych co z insta nie korzystają, listę wystawców znalazłem tutaj: https://wszczecinie.pl/weekend-mocny-jak-dobra-kawa-w-enea-arenie-polacza-sie-dwa-festiwale/54382

• @pawel890
    Heresy, Leń, Qualia, Hard Beans

@ciastek Postaram się spróbować Heresey i Leń - reszta znana!

• Tak podejrzewałem, że HB i Qualia już ci znane, zwłaszcza że ci drudzy są lokalni 😄

• Moje krótkie wrażenia z festiwalu. Wybrałem się w niedzielę, czyli drugi dzień festiwalu i przyznam, że nie spodziewałem się takiego obłożenia obiektu, po odstaniu swojego w kolejce, można przejść z opaską do placu z wystawcami. Część palarni to dobrze mi znane lokalne palarnie jak Qualia i ToKawa, również kilka klasyków dobrze znanych z internetowych sklepów ze speciality jak Kafar, Instytut Kawy czy Hardbeans. Poza kawą byli wystawcy ze słodkościami, ręcznie robioną ceramiką i porecelaną. Skład wystawców był na wysokim poziomie, widać, że organizatorzy nie pozwoli sobie na sprzedawców z nadmorskiego klimatu (ulubione kubki znad morza).

Wracając do moich poszukiwań, udało się odkryć kilka ciekawych palarni, a w moje ręce wpadły polecone kawy od Lenia i Heresey, celowałem w kawy wymierzone pod espresso. Szczególnie pozdrawiam pana z Hersey, który musiał wysłuchać moich herezji i odbyliśmy bardzo ciekawe dyskusje na temat współczesnego rynku speciality, oraz polecajkę - kawy, która zwala z nóg, więc tak trafiłem na El Vergel (zdjęcie poniżej), muszę przyznać, dobitnie, to najbardziej esencjonalny przelew, który wymyka się ze znanych kategorii kawowych, niestety cena też zwala z nóg. 🙂 Generalnie można było spokojnie spędzić nawet 2 dni na tym festiwalu, aby móc spróbować wszystkich kaw, na stoiskach ludzie byli bardzo otwarci i bez problemu, można było spróbować całej oferty kawowej, udało mi się przebrnąć przez jakieś 20 degustacji. 😅 Moje wnioski z festiwalu, to lwia część fanów specilaty to aktualnie przelew, niestety kaw espresso było jak na lekarstwo, wręcz jakby wciśnięte tam na siłę na półkach.

Podsumowując, bardzo dobra organizacja, super atmosfera, zróżnicowany asortyment i kawki, naprawdę udana impreza dla fanów kawy i nie tylko.

Sczeciński festiwal kawy 2026 - Szczecin cofee festival

• Dzięki za relacje @pawel890 . Czy widziałeś jakieś ciekawe nowości sprzętowe?

• To chyba nie ten poziom targów 😄 Jedyne co mogłem podziwiać ciekawe ekpresy niektórych wystawców do obsługi klientów.

W kwestii sprzętu tutaj lepiej spojrzeć na World of Coffee 2026

• Wystawców sprzętu się nie spodziewałem, ale nie raz widziałem ciekawe sprzęty, w tym nowości na stoiskach palarni i sprzedawców kawy.

• Heresy pali bardzo dobrze (i drogo); podkreślają, że kupują tylko kawy o bardzo wysokiej punktacji - z tego co czytałem to 86+. Ciekawostka i to nie jest raczej coś czym chcieliby się pewnie pochwalić - na grupie Coffeedesku są zdecydowanie liderem niechcianych kamyczków w paczkach z ziarnami, które nabywcom albo młynki uszkodziły, albo w ostatniej chwili ktoś się zorientował zanim kamień trafił do komory mielenia. Mam nadzieję, że ogarnęli temat destonera, bo ewidentnie coś było u nich w tym temacie nie ok.

• O to ciekawe, sprawdziłem i faktycznie większość (bo 2 nie miały podanego score), ale to jest q-score, a nie SCA, nie wiem do końca czym to się różni. Ale to raczej nie jest jakiś ewenement w przypadku palarni speciality

• O to ciekawe, sprawdziłem i faktycznie większość (bo 2 nie miały podanego score), ale to jest q-score, a nie SCA, nie wiem do końca czym to się różni. Ale to raczej nie jest jakiś ewenement w przypadku palarni speciality

@pawel890

Na stronce jest napisane, że >= 86 pkt SCA.

Kawiarnie Speciality mają kawę od 80 punktów w górę. Do espresso rzadko kupujemy więcej niż 80-84. Do przelewów zazwyczaj trafiają kawy 83 i więcej.

Eurocafe i Lacava to takie palarnie, które bardzo uczciwie informują co sprzedają. Po drugiej stronie barykady jest np. Hayb, czy Hardbeans - nie wiadomo jak punktowane jest ziarno. Dla jasności: lubimy i pijemy kawę, a nie dane statystyczne. Co nie zmienia faktu, że uważam, iż powinna taka informacja o punktacji znajdować się na każdej paczce kawy sygnowanej jako Speciality.

Na marginesie, 86 punktów to dużo. Pod espresso nawet bardzo.

Sugerowane posty

• World of Coffee 2026

Kawowe spotkania i wydarzenia targi world of coffee
    2
    0 Głosy
    2 Posty
    21 Wyświetlenia
    S
    @pawel890 napisał: Między innymi kolaboracja Meriaki z Timemore Miejmy nadzieję, że ta kooperacja będzie bardziej owocna. Na razie młynek w Meraki powstały z pomocą Timemore niczym nie zachwyca.
  • Festiwal Kawy w Krakowie | 28-29 czerwca 2025| Hala Cracovia

3
    0 Głosy
    3 Posty
    845 Wyświetlenia
    S
    Wróciłem z tegorocznego festiwalu. Były palarnie, sklepy z różnego rodzaju kawowymi około kawowymi rzeczami. [image: 1751122013017-festiwal-kawy-w-krakowie-3.jpg] Sporo było wystawców syropów. Było też smaczne jedzenie i jak często przy takiej okazji masa słodkości. [image: 1751121996551-festiwal-kawy-w-krakowie-1.jpg] [image: 1751122004101-festiwal-kawy-w-krakowie-2.jpg] Ze sprzętów najciekawszy był chyba młynek Acaia Orbit. Młynek podobny do konstrukcji Webera, niestety pracuje dość wolno i trzeba lekko tracąc wylot żeby wyleciało wszystko. [image: 1751121952348-acaia-orbit.jpg] Oprócz tego można było zobaczyć pracujące m.in. La Marzocco Linea Micra, Mini, GS3, Fellow Aiden Precision Coffee Maker, Mahlkönig EK Omnia itd. Jeśli ktoś ma niedaleko to warto zajrzeć. Dojeżdżający z daleka mogą się jednak czuć trochę zawiedzeni.
  • Warszawski Festiwal Kawy - Narodowy 2025

4
    0 Głosy
    4 Posty
    275 Wyświetlenia
    S
    @bilongo napisał w Warszawski Festiwal Kawy - Narodowy 2025: oczywiście pewnie dobre kawy też można kupić przy okazji?:) Jak najbardziej.