Ekspres kolbowy z młynkiem z Lidla - czy warto?
-
Cześć,
Z tej strony domowy szef kuchni, który najlepiej gotuje w duecie z żoną. Pasjonat smaków i wspólnych wieczorów przy winie i dobrej kolacji. W kuchni brakuje nam jeszcze tylko ekspresu.
Zastanawiamy się nad zakupem lidlowej kolby z młynkiem (model smart 1500 W). Czy ktoś z Was go używa i może coś o nim napisać? A może polecicie coś innego?
-
witaj na forum
️jakie kawy lubicie/zamierzacie pić? klasyczne, intensywne espresso, lekkie nowoczesne czy kawy mleczne?
szukacie nowego kawowego hobby?

-
Ile ten ekspres kosztuje? Pytanie jak jest wykonany?
-
witaj na forum
️jakie kawy lubicie/zamierzacie pić? klasyczne, intensywne espresso, lekkie nowoczesne czy kawy mleczne?
szukacie nowego kawowego hobby?

@ciastek napisał w Ekspres kolbowy z młynkiem z Lidla - czy warto?:
jakie kawy lubicie/zamierzacie pić? klasyczne, intensywne espresso, lekkie nowoczesne czy kawy mleczne?
Na mieście pijamy espresso i kawy mleczne.
@kawosz17 napisał w Ekspres kolbowy z młynkiem z Lidla - czy warto?:
Ile ten ekspres kosztuje?
Cennikowo 1700zł ale trafiają się promocje.
@kawosz17 napisał w Ekspres kolbowy z młynkiem z Lidla - czy warto?:
Pytanie jak jest wykonany?
Też jesteśmy ciekawi

-
Jeśli to jest Twój maksymalny budżet i ma być nowy, to pewnie wielkiego wyboru na rynku nie ma. Na pewno lepszy byłby osobny młynek, np. ręczny i ekspres osobno
-
rzekomo ma inteligentne dozowanie i ubijanie, ale to tylko deklaracja producenta
na plus, ma jakąś regulację temperatury (3 stopniową 90-96°C)
na minus, brak informacji o żarnach młynka, portafilter wyglada na ciśnieniowy

mi by było szkoda pieniędzy na to… jeśli będziecie pić mało kawy, macie ograniczony budżet i nie byłoby problemem poczekać chwilę na osiągnięcie temperatury przy przełączaniu maszyny między spienianiem mleka albo parzeniem espresso, rozważyłbym jednoboilerowy ekspres pokroju gaggi classic
do rozważenia też czy na start nie wolelibyście oddzielnego spieniacza za dużo mniejsze pieniądze (100-200zł)
na start dobrym pomysłem może się okazać zakup sprzętu z drugiej ręki - w zależności od tego czego szukamy i konkretnego egzemplarza, za 2-4k można trafić coś sensownego jak np całkiem zacny zestaw Lelit MaraX i Eureka Mignon Specialita
-
Dziękuję @ciastek . Czytałem o koszyczkach ciśnieniowych i uważam, że to istotna wada. Chciałbym zapytać o Gaggię Classic oraz podobne, kultowe modele: czy w dzisiejszych czasach to wciąż opłacalny zakup? Zaznaczam, że nie interesują mnie żadne modyfikacje sprzętu. Czy mimo upływu lat te ekspresy nadal są godne polecenia w wersji fabrycznej?
-
Gaggia ma bardzo mały bojler 150ml. Jak już, to Lelit Anna 250ml albo Rancilio Silvia ~380. Gaggia ma bojler z aluminium, pozostałe z mosiądzu