Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Cafes Guilis - hiszpańska torrefacto

Cafes Guilis - hiszpańska torrefacto

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
10 Posty 3 Uczestników 124 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • pawel890P Niedostępny
    pawel890P Niedostępny
    pawel890
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez pawel890
    #1

    Hiszpańska palarnia, która charakteryzuje się oryginalnym stylem palenia torrefacto, to mój kolejny eksperyment, jestem niezwykle ciekaw tych ziaren, tak naprawdę to kolejna kawa z niedoszłej serii marketowe hity. Na ten moment poleży na półce kilka dni i niedługo opisze swoje wrażenia.

    MEZCLA ESPECIAL
    To kawa palona w tradycyjny hiszpański sposób. 80% to kawa palona naturalnie, jednak pozostałe 20% stanowi Torrefacto - czyli kawa palona z dodatkiem cukru.

    ccc92090-af79-4b47-b997-cabaa06e1382.jpeg

    Pierwsza kawa, którą miałem z tabelką mikroskładników 😉
    ffdc96e3-1d81-4dc2-82fc-76100ad4a097.jpeg

    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

    HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • pawel890P pawel890

      Hiszpańska palarnia, która charakteryzuje się oryginalnym stylem palenia torrefacto, to mój kolejny eksperyment, jestem niezwykle ciekaw tych ziaren, tak naprawdę to kolejna kawa z niedoszłej serii marketowe hity. Na ten moment poleży na półce kilka dni i niedługo opisze swoje wrażenia.

      MEZCLA ESPECIAL
      To kawa palona w tradycyjny hiszpański sposób. 80% to kawa palona naturalnie, jednak pozostałe 20% stanowi Torrefacto - czyli kawa palona z dodatkiem cukru.

      ccc92090-af79-4b47-b997-cabaa06e1382.jpeg

      Pierwsza kawa, którą miałem z tabelką mikroskładników 😉
      ffdc96e3-1d81-4dc2-82fc-76100ad4a097.jpeg

      HeniutekH Zaraz wracam
      HeniutekH Zaraz wracam
      Heniutek
      napisał ostatnio edytowany przez Heniutek
      #2

      @pawel890 , Dzieki interesowała mnie ta, kawa, kiedyś wywiązała się mała dyskusja na temat tej kawy.

      Co się dzieje z tymi cukrami, czy ma to wpływ później na młynek/żarna?
      Ziarna kawy pokryte są chyba takim "szkliwem"?!

      Czytałem kiedyś, ktoś zadał podobne pytanie to mu napsiali coś w stylu żeby najlepiej użył mlynka z ceramicznymi żarnami , a później je najwyżej umył 🤣

      Może to taki żart*
      Jak w smaku?
      Edit.
      Poleży kilka dni , no tak 🤦

      To czekam niecierpliwie na testy.

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • pawel890P Niedostępny
        pawel890P Niedostępny
        pawel890
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez pawel890
        #3

        Myślisz, żeby sprawdzić żarna po zmieleniu jakieś konkretnej ilości tego ziarna?

        Ja podejrzewam, że pewnie znikomy wpływ, może od temperatury mogłaby się stopić te cukry jakoś i zapychać żarna. Możliwe, że to ma nawet mniejszy wpływ niż spryskiwanie żaren wodą. Tak abstrahując, jak Mazzer nie zaleca pryskać wodą 😄

        fc3f6a89-52be-4dbe-8822-c422362c8aa0-image.png

        Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


        Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

        ciastekC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • HeniutekH Zaraz wracam
          HeniutekH Zaraz wracam
          Heniutek
          napisał ostatnio edytowany przez skansen
          #4

          Sam nie wiem, ten cukier to jest spalony pewnie prawie na wegiel i stad ten kolor i ponoć dosyć gorzki smak.

          Tutaj jakiś film co poleca typ z reddita na temat tej kawy:

          Na pewno pomemłałbym te żiarno w gębie z ciekawości, obawiam się jednak dośyć mocnej goryczy.

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P Niedostępny
            pawel890P Niedostępny
            pawel890
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Jak zaczął w domu mielić kawę młynkiem do cukru to prawie wyłączyłem. 😅
            No ale mimo wszystko ciekawy filmik, a wypróbowanie tej kawy cóż ciekawe nowe doznanie.

            Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
            Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


            Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • HeniutekH Zaraz wracam
              HeniutekH Zaraz wracam
              Heniutek
              napisał ostatnio edytowany przez Heniutek
              #6

              Może założył że już jest tak spalona że młynek nożowy jej nie zaszkodzi.

              Swoją drogą pamietam jak mieliłem tym młynkiem cukier na cukier puder jak zbrakło w domu i Ojciec się darł że stępię ostrza ;]

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • pawel890P pawel890

                Myślisz, żeby sprawdzić żarna po zmieleniu jakieś konkretnej ilości tego ziarna?

                Ja podejrzewam, że pewnie znikomy wpływ, może od temperatury mogłaby się stopić te cukry jakoś i zapychać żarna. Możliwe, że to ma nawet mniejszy wpływ niż spryskiwanie żaren wodą. Tak abstrahując, jak Mazzer nie zaleca pryskać wodą 😄

                fc3f6a89-52be-4dbe-8822-c422362c8aa0-image.png

                ciastekC Online
                ciastekC Online
                ciastek
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                Przy mieleniu takiej kawy przez dłuższy okres spodziewałbym się obklejonych karmelem żaren, wyższej retencji i niespodziewanych smaków przy zmianie na inne ziarno.

                Ekspres: Bianca V3, Picopresso
                Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
                Wcześniej: MaraX, Fred

                pawel890P 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • ciastekC ciastek

                  Przy mieleniu takiej kawy przez dłuższy okres spodziewałbym się obklejonych karmelem żaren, wyższej retencji i niespodziewanych smaków przy zmianie na inne ziarno.

                  pawel890P Niedostępny
                  pawel890P Niedostępny
                  pawel890
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez pawel890
                  #8

                  @ciastek Ziarna nie wyglądają aż tak ekstremalnie źle, to nie jest czysty karmel.

                  Powiedziałbym, że wyglądają lepiej niż się spodziewałem, to klasyczna robusta bez dodatku arabiki, przyznam, że pierwszy raz piłem czystą robuste.

                  MEZCLA ESPECIAL ziarna kawy

                  Kawa w smaku, przypominała mi trochę kawę po wietnamsku, która również cechuje się parzeniem robusty. Generalnie, nie miałem wielkich oczekiwań, ale kawa zaskoczyła mnie ilością cremy i samym procesem ekstrakcji, wyglądało to naprawdę przyjemnie.

                  Smak kawy można opisać jako delikatnie orzechowy, posiada również taki ciężki do przypisania posmak drzewny, jakby tytoń. Kwasowość nie istnieje w tej kawie, nie pojawiła się również gorycz możliwe, że właśnie dzięki dodatkowi torrecato. Kawa nie posiada jakiejś wybitnej głębi, jednak muszę przyznać, że bije na głowę wszystkie moje ostatnie eksperymenty, której pojawiły się na forum. Za tydzień, postaram się zbadać żarna, czy pojawi się jakiś zapychający ślad, chociaż szczerze mówiąc wątpię, ziarna nie mają na sobie żadnej lepiącej się substancji, są tylko wyraźnie czarniejsze, pewnie przez proces karmelizacji cukru.

                  MEZCLA ESPECIAL z palarni Cafes Guilis

                  Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                  Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                  Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  👍
                  0
                  • ciastekC Online
                    ciastekC Online
                    ciastek
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Faktycznie nie wyglądają jak to co widziałem w Internecie, to daje nadzieję.

                    Właśnie kończę paczkę ciemno palonego ziarna, które z wierzchu jest oleiste mimo braku dodatków i klei się do młyna niestety.

                    image.jpeg

                    Tutaj bym się tego nie spodziewał, zwłaszcza że te jaśniejsze ziarna mogą pomagać trochę oczyścić żarna.

                    kawa zaskoczyła mnie ilością cremy

                    Totalnie! Objętościowo drugie tyle! Jak z jej trwałością?

                    Ekspres: Bianca V3, Picopresso
                    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
                    Wcześniej: MaraX, Fred

                    pawel890P 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • ciastekC ciastek

                      Faktycznie nie wyglądają jak to co widziałem w Internecie, to daje nadzieję.

                      Właśnie kończę paczkę ciemno palonego ziarna, które z wierzchu jest oleiste mimo braku dodatków i klei się do młyna niestety.

                      image.jpeg

                      Tutaj bym się tego nie spodziewał, zwłaszcza że te jaśniejsze ziarna mogą pomagać trochę oczyścić żarna.

                      kawa zaskoczyła mnie ilością cremy

                      Totalnie! Objętościowo drugie tyle! Jak z jej trwałością?

                      pawel890P Niedostępny
                      pawel890P Niedostępny
                      pawel890
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      @ciastek napisał

                      Totalnie! Objętościowo drugie tyle! Jak z jej trwałością?

                      To zdjęcie jakoś 1 minuta po skończonym shot. Od razu po zrobieniu to praktycznie sama crema z 95% bym powiedział. Chyba muszę się bardziej zainteresować jakościową robusta

                      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      Odpowiedz
                      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                      • Najpierw najstarsze
                      • Najpierw najnowsze
                      • Najwięcej głosów


                      • Zaloguj się

                      • Nie masz konta? Zarejestruj się

                      • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                      • Pierwszy post
                        Ostatni post
                      0
                      • Kategorie
                      • Jak zacząć z kawą
                      • Poradnik espresso
                      • Pierwszy młynek do kawy
                      • Woda do kawy
                      • Popularne
                      • Ostatnie
                      • Tagi
                      • Użytkownicy
                      • Grupy