Szczecin palarnie kawy
-
Szczecin nie słynie jako kawowa stolica, mimo tego można znaleźć kilka ciekawych palarni. Na wyróżnienie na pewno zasługuje palarnia Korona 1912 - czyli najstarsza i najdłużej działająca palarnia w Polsce, tutaj linkuje wpis o ciekawej historii palarni. Warto również wspomnieć o Qualia Caffe, czyli palarni, która słynie z tytułu 1 miejsca na Mistrzostwach Polski Roasting 2020, poza paleniem, zajmują się również szkoleniami dla baristów na wysokim poziomie.
Nie chciałbym oceniać i wyróżniać szczególnie żadnej z palarni, wszystkie mają swoje wady i zalety, aby nikogo nie urazić. Dlatego opiszę listę dostępnych palarni, które prowadzą również sprzedaż internetową. Robiąc małe rozeznanie, czy czegoś nie pominąłem odkryłem przy okazji nową palarnie, z której sam nigdy nie miałem okazji jeszcze nic próbować, mianowicie Buenas Buenas, czyli speciality kawy z Kolumbii.
-
Hej, BuenasBuenas ciekawa oferta!
Thx
Edit. kuszą te infuzy ;]
-
@pawel890 , bardzo modne "ostatnimi czasy", bo czym tu jeszcze zaskoczyć klientelę...
Na lato, fajne czasem takie wykręcone kawki.
Coffeemates, chyba sprowadziło trochę kawek bezpośrednio z plantacji od Bermudeza z Kolumbii, może warto popróbować?! ;]
-
@Heniutek napisał w Szczecin palarnie kawy:
kuszą te infuzy
Coś mi świta, że kawy infuzowane (aromatyzowane) są odradzane w jakimś przypadku, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć o co dokładnie chodziło. Chyba te dodatki mogą zostawać w młynku, więc by trzeba myć przy każdej zmianie ziarna.