Przejdź do treści

O tym od brudnej roboty – odbijak, knockbox

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
21 5 726 1
  • @skansen
    Niezmiennie polecam szufladę. Odbijaka nie miałbym nawet gdzie ustawić, a pod młynkiem szuflada wpasowuje się idealnie. Szukałbym produktu, który jest metalowo-gumowo-drewniany tj. jak najmniej plastiku, ponieważ tutaj jednak dochodzi do obciążeń o charakterze udarowym 😁 , więc szuflada musi być wytrzymała.

Podoba mi się produkt Normcore - jest estetyczny, nie wiem tylko jak wygląda kwestia prowadnic właśnie, z czego są wykonane. Martwi mnie tam też brak wentylacji (albo nie dostrzegam na zdjęciach)... The Knock Drawer Co., to również świetna marka. Szuflady produkowane przez Irlandczyków są wentylowane.

Ciastka nie pleśnieją w wentylowanej szufladzie przez 3-4 dni (w zależności od pory roku). Nie wrzucam do niej niczego innego. Najczęściej opróżniam ją co drugi dzień. Raz w tygodniu warto przemyć płynem do mycia naczyń.

@Semtex napisał:

Podoba mi się produkt Normcore. (…) Martwi mnie tam też brak wentylacji (albo nie dostrzegam na zdjęciach)...

Nie ma wentylacji, jest dyskwalifikacja 😄

bcc2b174-9d49-48ff-b35a-d858876ce790-image.jpeg

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    5 Posty
    205 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał w Puck: U mnie to wygląda tak, że ciastko wybijam od razu po zrobieniu szota, jeszcze przed konsumpcją. Wtedy wypada niemalże samo, wystarczy delikatne puknięcie. U mnie bywa z tym naprawdę różnie. Sporo zależy od sitka, dozy (grubość, masa) rodzaju ziarna, przebiegu ekstrakcji itp. Przeważnie muszę jednak "pukać".
  • Metody dystrybucji

Porady zakupowe espresso puck prep dystrybucja
    4
    4
    3 Głosy
    4 Posty
    224 Wyświetlenia
    SemtexS
    Dorzucę od siebie. Kiedyś trafiłem na reklamę shakera do dystrybucji kawy. Na początku nie byłem przekonany - dziwna metoda na pierwszy rzut oka. Potem wszystkim znany Lance zrobił na ten temat materiał: https://youtu.be/5ivwCm95nLc?si=t2PzKu04dZltp2Bk Zaryzykowałem, kupiłem shaker przystępny cenowo - wyprodukowany przez firmę MHW 3Bomber. Moje obserwacje są takie, że to działa. Zakładając NPF po shakerze ekstrakcja jest widocznie bardziej równomierna niż gdybym użył np. samego dysku OCD. Często łączę to z WDT. Nie mam porównania do Umikota.
  • 2 Głosy
    5 Posty
    230 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Fajne rozwiązanie, chociaż z biegiem czasu staram się wszystko upraszczac. Gdybym teraz robił espresso, chyba nawet umikota nie chciałoby mi się używać