Przejdź do treści

WPM PRIMUS Espresso

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
6 4 193
  • WPM to chiński producent, który dotychczas dostarczał ekspresy m.in. dla Graefa, Saeco czy Loewe. Równolegle producent ten oferuje własne konstrukcje. Kolejną propozycją pod własnym logo jest WPM Primus Espresso.
    WPM Primus 2.jpg
    W ekspresie tym zastosowano rozwiązanie podobne do pokazanego niedawno w Fellow Espresso Series 1 czyli bojler wstępnie podgrzewający wodę połączony z dwoma termoblokami dogrzewającymi wodę do docelowej temperatury ekstrakcji/pary.
    WPM Primus.jpg

WPM PRIMUS - dane techniczne:

• bojler 0.8L i dwa połączone z nim termobloki z PID
    • pompa zębata
    • profilowanie ciśnienia
    • kolba na sitka 58mm
    • zbiornik wody 1.8L
    • wymiary w mm 490 (głębokość) / 235 (szerokość) / 400 (wysokość)
    • moc 2400 - 2560W
    • waga 21,5 kg

Na razie ekspres jest dostępny w Hong-Kongu i Makao w pre-orderze za 1368 Euro.

Więcej informacji można znaleźć na stronie producenta: https://www.wpmcoffee.com/products/primus

Źródło: materiały producenta

• Trzeba przyznać że design naprawdę zacny. Cena też nie wydaje się wygórowana.

• Jak spojrzałem na miniaturkę, to pomyślałem, że to jakiś budżetowy ekspres... ale trzeba przyznać, że posiada naprawdę fajne rozwiązania. Bardzo ciekawe, że ten "Boosted boiler" z Fellow wchodzi w jakiś standard w branży? Tylko, że Fellow go opatentował, najwyraźniej jakaś konkurencja nowego typu bojlerów na rynku się pojawi niedługo.

Ekspres bardzo ładny, minimalistyczny, fajny ekran niczym z Decenta, tylko estetyczniej. W stosunku do Fellow ES1, jest spora różnica w bojlerze mimo wszystko, ponieważ ES1 ma 0.2l a tutaj 0.8l więc istotnie tutaj będzie inna metoda działania.

• Jak spojrzałem na miniaturkę, to pomyślałem, że to jakiś budżetowy ekspres... ale trzeba przyznać, że posiada naprawdę fajne rozwiązania. Bardzo ciekawe, że ten "Boosted boiler" z Fellow wchodzi w jakiś standard w branży? Tylko, że Fellow go opatentował, najwyraźniej jakaś konkurencja nowego typu bojlerów na rynku się pojawi niedługo.

Ekspres bardzo ładny, minimalistyczny, fajny ekran niczym z Decenta, tylko estetyczniej. W stosunku do Fellow ES1, jest spora różnica w bojlerze mimo wszystko, ponieważ ES1 ma 0.2l a tutaj 0.8l więc istotnie tutaj będzie inna metoda działania.

@pawel890 napisał w WPM PRIMUS Espresso:

Bardzo ciekawe, że ten "Boosted boiler" z Fellow wchodzi w jakiś standard w branży? Tylko, że Fellow go opatentował, najwyraźniej jakaś konkurencja nowego typu bojlerów na rynku się pojawi niedługo.

Spodziewam się coraz większej ilości ekspresów tego typu, jeśli oczywiście uda się to pogodzić z obowiązującym patentem.

Nie znam się na patentach więc ciężko mi powiedzieć na ile łatwe może być ominięcie tego co sobie Fellow opatentował.

• W ramach ciekawostki ten patent 🙂

WPM omija ten patent, bo ma inną pojemność bojlera.
    Ale rozbawiło mnie trochę, że mają w zastrzeżeniach patentu:

The espresso machine of claim 1, wherein the espresso machine is configured to reach thermal equilibrium in 5-10 minutes from startup.

Czyli co jednak ich maszyna nie będzie się rozgrzewać w 2 minut tylko 5-10 minut? 😄
    Prawnikiem nie jestem, może coś źle interpretuje.

• Czy coś wiadomo o dostępności ekspresu w sprzedaży? Czy są już jakieś recenzje użytkowników?

Sugerowane posty