Skąd brać zielone ziarna do domowego wypału kawy?
-
Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w zielone ziarna kawy w małych, domowych ilościach?
Oprócz dobrej jakości mile widziana byłaby atrakcyjna cena.
Znacie może jakieś strony, serwisy internetowe? Są jakieś portale, systemy pozwalające na zakup zielonej kawy bezpośrednio od producentów? -
Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w zielone ziarna kawy w małych, domowych ilościach?
Oprócz dobrej jakości mile widziana byłaby atrakcyjna cena.
Znacie może jakieś strony, serwisy internetowe? Są jakieś portale, systemy pozwalające na zakup zielonej kawy bezpośrednio od producentów?@skansen https://88graines.com/product-category/coffee/
Spokojnie można zagadać z jakaś palarnią też odsprzedają, to już chyba tak najprościej.
Niektórzy są też importerami, chyba mieli w ofercie zielone ziarna..
-
Od niedawna mam palarkę Kaldi. Wypaliłem dopiero 5kg. Brałem też z 88 graines ale chciałem kawy z Afryki, i brałem stąd
https://www.rohkaffeebohnen.de/rohkaffee/afrika/568/ethiopia-masterpiece-lot-of-kaffa-forest-wild-gesha-varietaeten -
Od niedawna mam palarkę Kaldi. Wypaliłem dopiero 5kg. Brałem też z 88 graines ale chciałem kawy z Afryki, i brałem stąd
https://www.rohkaffeebohnen.de/rohkaffee/afrika/568/ethiopia-masterpiece-lot-of-kaffa-forest-wild-gesha-varietaeten@kawosz17, fajne kawki mieli --> 90pktów, wow.
Etiopkę i Nikaraguę nano loty.
-
swego czasu zastanawiałem się nad domowym wypałem i najczęściej co widziałem, to żeby w palarniach pytać o resztki
ale chyba najwięcej o tym będzie wiedział @Dawid4792
krótko opisał nawet sytuację w Roasting w domu - jak się za to zabrać?
-
@Heniutek napisał w Skąd brać zielone ziarna do domowego wypału kawy?:
@kawosz17, fajne kawki mieli --> 90pktów, wow.
Pewnie palarnie za takie ziarno sobie liczą sporo. Liczę, że jak opanuję jakoś w miarę palarkę, to uda mi się nie zepsuć takich ziaren
-
@Heniutek napisał w Skąd brać zielone ziarna do domowego wypału kawy?:
@kawosz17, fajne kawki mieli --> 90pktów, wow.
Pewnie palarnie za takie ziarno sobie liczą sporo. Liczę, że jak opanuję jakoś w miarę palarkę, to uda mi się nie zepsuć takich ziaren
@kawosz17 właśnie niekoniecznie liczą dużo. Często palarnie mają jakieś resztki, których nie opłaca im się palić, bo np mają piec 15kg zasypu, a zostało im 3-4kg ziarna. Wystarczy dobrze zagadać.
-
Ciekawa rada
-
@Dawid4792 staram się rozeznać w temacie. To chyba jest ciężki temat, żeby takie resztki dostać. A z Niemiec paczka min 22e
-
@Dawid4792 staram się rozeznać w temacie. To chyba jest ciężki temat, żeby takie resztki dostać. A z Niemiec paczka min 22e
@kawosz17 może warto spróbować osobiście w jakiejś najbliższej palarni która masz
Jak się pisze np na media społecznościowe to ludzie inaczej reagują często. Ja miałem trochę łatwiej bo znam parunastu właścicieli palarni kawy.
Ale też zdarzyło mi się dostać ziarno od kogoś, kogo nie znam, w bardzo korzystnej cenie. Spróbuj też dołączyć do grupy Coffee Roasters Poland na fb i dołącz do grupowego czata - pamiętam że tam jak napisałem to odezwało się parę osób odnośnie ziarna w dobrej cenie. Tam siedzą głównie właściciele palarni -
Sprawdzę, dzięki
-
@kawosz17 , Goran należy do bardzo pomocnych ludzi, może warto spytać, chyba że szukasz jakiś "innych" niedostępnych lokalnie ziaren.
-
Dzwoniłem. Tak, Goran bardzo miły, czekam na ofertę. Dzięki