Co aktualnie popijacie?
-
Kupiłem ostatnio na szybko kawę z palarni za rogiem ToKawa, skusił mnie napis sca 86. Kawa pochodzi z Meksyku i muszę przyjąć, że wieki nie piłem kawy z tak głębokim body. Jest naprawdę godna polecenia.
https://tokawa.pl/produkt/christmas-cofee-500g/Opis ze strony: „Cup of excellence jest światowej sławy inicjatywą i konkursem na najlepszej jakości kawę w danym regionie. W tym roku, nasz świąteczny single origin jest laureatem tego konkursu. W espresso jest słodka i korzenna o miodowym, gęstym body.
Dobry, zbalansowany natural
” -
Ja popijam swoje wypały. Cały czas szukam najlepszej metody. Palenie raz na 2tyg wszystko wydłuża.
-
Ja popijam swoje wypały. Cały czas szukam najlepszej metody. Palenie raz na 2tyg wszystko wydłuża.
@kawosz17 napisał w Co aktualnie popijacie?:
W czym wypalasz? Wczoraj wieczorem po raz pierwszy zaczął mi po głowie chodzić pomysł zakupu palarki

-
Kaldi wide, bęben 300g. Powoli sobie to ulepszam. Już chaff nie wala się po kuchni, jest o wiele częściej. Wentylacja porobiona, chociaż i tak sporo dymu w mieszkaniu.
-
Kaldi wide, bęben 300g. Powoli sobie to ulepszam. Już chaff nie wala się po kuchni, jest o wiele częściej. Wentylacja porobiona, chociaż i tak sporo dymu w mieszkaniu.
Fajna ta palarka.
Czasami chodzi mi po głowie palenie samemu ziaren, ale argument z dymem trochę mnie zniechęca. Nigdy za bardzo o dymie nie myślałem. Ale palenie to chyba raczej w domu niż mieszkaniu? -
Mieszkam w bloku. Nie będę już zmieniać budynku, dla palenia kawy 🤪 i tak to jest drogie hobby

-
Mieszkam w bloku. Nie będę już zmieniać budynku, dla palenia kawy 🤪 i tak to jest drogie hobby

Ja się chyba wstrzymam
I z parką i z przeprowadzką z mieszkania w bloku do domu 
-
Jeden wieczór jest lekkie zadymienie, lekka wędzonka i na 2tyg spokój. Może inne palarki, mają to jakoś inaczej rozwiązane? Jak będzie ciepło, może pomyślę żeby rurę wyprowadzić za okno?
-
Z wypalaniem bez dobrej wentylacji pieca bym uważał. Z gorących ziaren kawowca uwalnia się diacetyl, którego wdychanie jest szkodliwe.
-
Kto by pomyślał, że w kawie hasło "Made in China" może zwiastować coś dobrego

A jednak, Tanat Chine Red Dragon Estate jest naprawdę pierwsza klasa. Gdy tylko wczoraj otworzyłem paczkę po raz pierwszy to od razu miałem dobre przeczucie. Pierwsze parzenie było w Hario V60 Neo, dzisiaj drugie w Orea O1 Steel. W obu przypadkach uzyskałem naprawdę świetny, intensywny, wielowarstwowy napar. Gdybym pił w ciemno to w życiu bym nie wymyślił, że to kawa z Chin.
Ostatnio mam "fazę" na szybkie parzenie, a dwa wspomniane wyżej drippery wpisują się w to idealnie. Zarówno Neo jak i O1 pozwalają uzyskać naprawdę fajne dripy w minimalnym czasie bo oba zapewniają szybki przepływ. Hario z filtrami Cafec Abaca, a Orea z filtrem Sibarist orez boosterem.
Duże polecanko na tą kawę

![TANAT-Coffee-Chiny-Red-Dragon-Estate-Typica-200g_[13903]_1200.jpg](/assets/uploads/files/1772796120843-tanat-coffee-chiny-red-dragon-estate-typica-200g_-13903-_1200.jpg)