Przejdź do treści

Co aktualnie popijacie?

Kawa ziarnista
142 15 5.9k
  • Kupiłem ostatnio na szybko kawę z palarni za rogiem ToKawa, skusił mnie napis sca 86. Kawa pochodzi z Meksyku i muszę przyjąć, że wieki nie piłem kawy z tak głębokim body. Jest naprawdę godna polecenia.
    https://tokawa.pl/produkt/christmas-cofee-500g/

Opis ze strony: „Cup of excellence jest światowej sławy inicjatywą i konkursem na najlepszej jakości kawę w danym regionie. W tym roku, nasz świąteczny single origin jest laureatem tego konkursu. W espresso jest słodka i korzenna o miodowym, gęstym body.
    Dobry, zbalansowany natural 🙂

• Ja popijam swoje wypały. Cały czas szukam najlepszej metody. Palenie raz na 2tyg wszystko wydłuża.

• Ja popijam swoje wypały. Cały czas szukam najlepszej metody. Palenie raz na 2tyg wszystko wydłuża.

@kawosz17 napisał w Co aktualnie popijacie?:

Ja popijam swoje wypały. Cały czas szukam najlepszej metody. Palenie raz na 2tyg wszystko wydłuża.

W czym wypalasz? Wczoraj wieczorem po raz pierwszy zaczął mi po głowie chodzić pomysł zakupu palarki 🙂

• Kaldi wide, bęben 300g. Powoli sobie to ulepszam. Już chaff nie wala się po kuchni, jest o wiele częściej. Wentylacja porobiona, chociaż i tak sporo dymu w mieszkaniu.

• Kaldi wide, bęben 300g. Powoli sobie to ulepszam. Już chaff nie wala się po kuchni, jest o wiele częściej. Wentylacja porobiona, chociaż i tak sporo dymu w mieszkaniu.

Kaldi wide, bęben 300g. Powoli sobie to ulepszam. Już chaff nie wala się po kuchni, jest o wiele częściej. Wentylacja porobiona, chociaż i tak sporo dymu w mieszkaniu.

Fajna ta palarka.
    Czasami chodzi mi po głowie palenie samemu ziaren, ale argument z dymem trochę mnie zniechęca. Nigdy za bardzo o dymie nie myślałem. Ale palenie to chyba raczej w domu niż mieszkaniu?

• Mieszkam w bloku. Nie będę już zmieniać budynku, dla palenia kawy 🤪 i tak to jest drogie hobby 😉

• Mieszkam w bloku. Nie będę już zmieniać budynku, dla palenia kawy 🤪 i tak to jest drogie hobby 😉

Mieszkam w bloku. Nie będę już zmieniać budynku, dla palenia kawy 🤪 i tak to jest drogie hobby 😉

Ja się chyba wstrzymam 🙂 I z parką i z przeprowadzką z mieszkania w bloku do domu 🙂

• Jeden wieczór jest lekkie zadymienie, lekka wędzonka i na 2tyg spokój. Może inne palarki, mają to jakoś inaczej rozwiązane? Jak będzie ciepło, może pomyślę żeby rurę wyprowadzić za okno?

• Z wypalaniem bez dobrej wentylacji pieca bym uważał. Z gorących ziaren kawowca uwalnia się diacetyl, którego wdychanie jest szkodliwe.

• Kto by pomyślał, że w kawie hasło "Made in China" może zwiastować coś dobrego 😉

A jednak, Tanat Chine Red Dragon Estate jest naprawdę pierwsza klasa. Gdy tylko wczoraj otworzyłem paczkę po raz pierwszy to od razu miałem dobre przeczucie. Pierwsze parzenie było w Hario V60 Neo, dzisiaj drugie w Orea O1 Steel. W obu przypadkach uzyskałem naprawdę świetny, intensywny, wielowarstwowy napar. Gdybym pił w ciemno to w życiu bym nie wymyślił, że to kawa z Chin.

Ostatnio mam "fazę" na szybkie parzenie, a dwa wspomniane wyżej drippery wpisują się w to idealnie. Zarówno Neo jak i O1 pozwalają uzyskać naprawdę fajne dripy w minimalnym czasie bo oba zapewniają szybki przepływ. Hario z filtrami Cafec Abaca, a Orea z filtrem Sibarist orez boosterem.

Duże polecanko na tą kawę 🙂

TANAT-Coffee-Chiny-Red-Dragon-Estate-Typica-200g_[13903]_1200.jpg

Sugerowane posty

• Palarnia ToKawa - Szczecin

Kawa ziarnista
    4
    2 Głosy
    4 Posty
    49 Wyświetlenia
    pawel890P
    Taki efekt z Flair, pojawił się tygrysek, smakowo bardzo zbliżone, na dźwigni bardziej zbalansowane bym powiedział. [image: 1772628343376-f319bfb5-f704-4713-9a2d-8a2044bd0ef2-image.png]
  • Ziarno pod słodkie espresso

Kawa ziarnista
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    139 Wyświetlenia
    SemtexS
    @ciastek napisał w Ziarno pod słodkie espresso: Z jakich ziaren wam wyszło najsłodsze esko? Ja mam dobre i słodkie doświadczenia z kawkami: Honduras La Valentina, Runty Roaster; Honduras Marcala, Java; Sweet Kick, Java; Gwatemala Huehuetenango; Coffeelab. Żeby nie wpaść w posmak naznaczony nutką goryczki i z drugiej strony, żeby kwaski nie przesłoniły słodyczy, to w zależności od kawki, celuję w proporcje ~1:2,1-2,3.
  • Ciekawe promocje na kawę ziarnistą

Kawa ziarnista
    8
    2 Głosy
    8 Posty
    268 Wyświetlenia
    ciastekC
    -15% u goryla z kodem KOBIETA do 8 marca