Przejdź do treści

Smar silikonowy, czy coś innego

Kawowa poradnia
3 2 173
Sugerowane posty

• Profilowanie espresso

Kawowa poradnia
    11
    3
    2 Głosy
    11 Posty
    247 Wyświetlenia
    ciastekC
    Tak, zamontowałem Espresso Monitor w grupie, ale szczerze mówiąc to wolałbym potencjometr pokazujący otwarcie zaworu. Przepływomierz w grupie by się już nijak nie zmieścił niestety.
  • Pomysł na Jamaica Blue Mountain

Kawowa poradnia
    21
    0 Głosy
    21 Posty
    727 Wyświetlenia
    ciastekC
    E tam, nie z kontrolą przepływu. Dziś, pierwszy raz, otworzyłem ciemno palonego Triggera. Szot nie był idealny, bo za drobno zmielony. Brakowało odrobinę słodyczy, ale nadal bardzo smacznie. Zmieliłem na tyle drobno, że trzymając na 3 barach, bez całkowitego zamykania zaworu iglicowego pierwsze krople pojawiły się po 19s! Nie wyczułem w ogóle nieprzyjemnej goryczki. Było przyjemnie gorzko, coś jak czekolada 80%. Do tego nieprzyzwoicie wielka, gęsta crema. Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem. [image: 1765487558411-0ec39684-cbdf-4c1a-9f6d-717a279f6c1f-image.jpeg] Na początku przesunąłem filiżankę bliżej środka, co nie umknęło wadze.
  • Najgorsza kawa, którą piliście

Kawowa poradnia
    14
    1 Głosy
    14 Posty
    693 Wyświetlenia
    O
    Pomijając marketówki, sieciówki i kawy z automatów to jednak omniroasty są dla mnie nie do przejścia. Zwykłe psucie ziarna tylko po to żeby uzyskać "konsensus" i zrobić kawę dla przelewowców i ciśnieniowców, a jak wiemy, jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego