Fellow Stagg EKG Pro - konewka, która chciała być smart - recenzja
-
Niedługo minie rok odkąd używam konewki. Jestem z niej, jako konewki zadowolony. Podgrzewam nią wodę na kawę, herbatę, do picia i innych potrzeb. Nie wyobrażam sobie teraz powrotu do urządzenia w którym nie mogę precyzyjnie ustawić żądanej temperatury. Pokrętło regulacji i wyświetlacz rzeczywistej (i zadanej) temperatury świetnie się spisują.
W tej beczce miodu jest jednak łyżka dziegciu. Konewka jest cały czas podłączona do Internetu, prowadzi komunikację (widać po logach) ale niestety dalej nie otrzymała zdalnego sterowania.
Szkoda, bo sporo tańsze czajniki smart oferują takie funkcje. Poniżej link do przykładowej recenzji. Chciałbym żeby takie funkcje były też w mojej konewce:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4147359.html -
Konewka dostała kolejną aktualizację. Efektem jest lepsze dogrzewanie. Przed osiągnięciem zadanej temperatury konewka pracuje trochę inaczej, pulsowo dogrzewa wodę. Efekt jest słyszalny ale i mierzalny - końcowa temperatura jest bliższa ustawionej, "przestrzelenia" są mniejsze niż wcześniej.
-
U mnie w tym śmiesznym szklanym russel hobsie też jest to uspokojone dogrzewanie i dobrze się sprawdza. To spory plus, kiedy grzejemy wodę na coś wrażliwego na temperaturę
-
Jaka jest zwykle temperatura faktyczna przy niskich temperaturach docelowych, rzędu 38-40°C?
-
Najniżej można ustawić 40C. Jeśli nalejemy zimnej wody to konewka precyzyjnie dogrzeje nam do zadanej temperatury.
Gorzej, jeśli ustawimy 40C, konewka dogrzeje a my po chwili dolejemy trochę zimnej wody. Wtedy konewka przez dłuższą chwilę głupieje.
-
I nie przegrzewa? Np po 2 minutach nadal będzie te 40°C, według samego stagga i niezależnego pomiaru? Widziałem wielokrotnie jak czajniki pokazują X, a jak podniesiesz i postawisz z powrotem po kilku sekundach to już jest X+5. W jednym będzie to 3°C, w innym 15…
Generalnie zastanawia mnie jaki czajnik na rynku jest obecnie najdokładniejszy nawet przy niskiej temperaturze docelowej. Potencjalnie Fellow Stagg, Brewista Artisan i Hario Buono/Lyra.
-
W świetle wyświetlacza nie przegrzewa. Nim osiągnie zadaną temperaturę to ostatnie kilka stopni dogrzewa z mniejszą mocą, co widać na wykresie mocy:

W praktyce regulacja mocy odbywa się z tego co wiem w ten sposób, że grzałka jest włączana/wyłączana w bardzo krótkich odstępach czasu ale mój sprzęt pomiarowy (wtyczka Emporia) nie jest w stanie tego uchwycić i uśrednia wykres. Daje to jednak dobry obraz pracy grzałki.
-
Wszystko zależy od tego ile wody jest w konewce. Jeśli mamy ją zalaną na full to z temperaturą jest ok, ale gdy wody jest niewiele to potrafi solidnie przegrzać.
-
Sprawdzisz jaka to jest różnica przy minimalnym zalewie (333ml)? Najlepiej w momencie wyłączenia i po 2 minutach
-
Ok, jutro sprawdzę jak to wygląda.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się