Przejdź do treści

Fellow Stagg EKG Pro - konewka, która chciała być smart - recenzja

Metody alternatywne
11 4 397
  • Wspaniała konewka, najwyższa klasa jakości, a jednocześnie kompromitacja z modułem wifi, który daje nam zerową funkcjonalność. Ciekawe ile ten produkt jest na rynku, że producent jeszcze nie dodał żadnych smart funkcjonalności.

• Pomijając moduł WiFi z którym jest więcej problemów niż korzyści to bardzo fajna konewka. Trzymam kciuki żeby w końcu rozbudowali jego funkcjonalność, wtedy będę miał wreszcie smart konewkę 🙂

• pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
  • Wymieniłem dzisiaj mojego leciwego już Stagg EKG na wersję pro. Widzę w menu opcję jakiejś kalibracji. Wiesz może co to robi?

Zrobić tej kalibracji tak czy inaczej nie mogę bo pokazuje błąd, ale jestem ciekaw co to w ogóle ma robić 😉

• A robiłeś już aktualizacje oprogramowania? Od tego bym zaczął.
    Następnie możesz ustawić wysokość nad poziomem morza. Po jej ustawieniu można zrobić kalibrację, która ma pomóc w lepszym ustawieniu PID. Ale jeśli konewka pracuje prawidłowo to kalibracja nie jest niezbędna...

Minęła już chwila od zakupu konewki. Jestem z niej zadowolony. Często podgrzewam nią wodę do niższych temperatur, na przykład tylko do 40C. Woda jest wtedy dużo lepsza w smaku niż przegotowana. Podoba mi się też podtrzymywanie temperatury, przydaje się jak ktoś lub coś oderwie mnie od ceremoniału parzenia .
    Pozwalam też nadal konewce łączyć się z chmurą. Nadal nie ma z tego na razie pożytku większego niż podtrzymanie zegara, ale dobre i to 🙂

• Nie wymaga aktualizacji, niby najnowsza wersja. Wysokość ustawiona. Tą kalibrację próbowałem zrobić dwa razy i w zasadzie nic się tam nie działo po czym pokazało, że się nie powiodła. Póki co konewka grzeje o 1 stopień niżej niż wskazanie termometru. W sensie ustawione na 95, a wskazanie termometru niecałe 94 stopnie.

• A ile było wody podczas kalibracji? Spróbuj nalać co najmniej po litra zimnej...

• Było prawie na full.

Żeby było śmiesznie teraz nie działa mi już także Aiden, a jeszcze dziś rano było ok. Nie wiem czy to jakiś konflikt aplikacji czy co, ale za nic nie jestem w stanie połączyć się z Aiden 🤣

• Niedługo minie rok odkąd używam konewki. Jestem z niej, jako konewki zadowolony. Podgrzewam nią wodę na kawę, herbatę, do picia i innych potrzeb. Nie wyobrażam sobie teraz powrotu do urządzenia w którym nie mogę precyzyjnie ustawić żądanej temperatury. Pokrętło regulacji i wyświetlacz rzeczywistej (i zadanej) temperatury świetnie się spisują.

W tej beczce miodu jest jednak łyżka dziegciu. Konewka jest cały czas podłączona do Internetu, prowadzi komunikację (widać po logach) ale niestety dalej nie otrzymała zdalnego sterowania.

Szkoda, bo sporo tańsze czajniki smart oferują takie funkcje. Poniżej link do przykładowej recenzji. Chciałbym żeby takie funkcje były też w mojej konewce:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4147359.html

• Konewka dostała kolejną aktualizację. Efektem jest lepsze dogrzewanie. Przed osiągnięciem zadanej temperatury konewka pracuje trochę inaczej, pulsowo dogrzewa wodę. Efekt jest słyszalny ale i mierzalny - końcowa temperatura jest bliższa ustawionej, "przestrzelenia" są mniejsze niż wcześniej.

• U mnie w tym śmiesznym szklanym russel hobsie też jest to uspokojone dogrzewanie i dobrze się sprawdza. To spory plus, kiedy grzejemy wodę na coś wrażliwego na temperaturę

Sugerowane posty

• Orea Z1 - ZERO bypass brewer

Metody alternatywne recenzja
    11
    2 Głosy
    11 Posty
    284 Wyświetlenia
    korea83K
    @pawel890 napisał w Orea Z1 - ZERO bypass brewer: Jedyne co mnie zastanawia, to fakt tego "clarity", czy V60 nie powinno nam dawać lepszego, dzięki papierowym filtrom? W Orea Z1 są filtry od Sibarist i o ile byłem święcie przekonany, że tej firmy nie lubię, tak muszę przyznać, że oni chyba wiedzą co to rozwój Mam w domu jeszcze ich pierwsze filtry do V60 jakie wypuścili lata temu. Te w cenie jak za złoto. I to były w mojej ocenie bardzo marne filtry bo owszem, były szybkie, ale za dużo też przepuszczały drobin do naparu. Filtry do Orea też są bardzo szybkie, ale jednocześnie robią co do nich należy. Na YT w recenzji Orea Z1 Aramse pokazuje jak szybkie są te filtry w porównaniu do innych. Konkretna różnica
  • Timemore C3 ESP - recenzja

Młynki recenzja
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    311 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 tak, jest za tyle w Polskich sklepach, choć widzę że większość czeka na dostawę obecnie. Jeśli chodzi o zakupy na Ali, to da się trafić na podróbki produktów Timemore, o czym pisał też sam producent. Co do Blade R3, to większe żarno zdecydowanie jest na plus, choć geometria też jest nie bez znaczenia choćby pod kątem szybkości mielenia. Widzę to sam po moim ZP6, który mimo że ma 48mm, mieli wolniej niż niejeden młynek z mniejszym żarnem. Ale przyjdzie czas to pewnie pobawię się też tym R3, bo jak najbardziej jest godny uwagi.
  • 2 Głosy
    3 Posty
    126 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Fajna recka. Ja od dłuższego czasu używam wag od Timemore. Są naprawdę dobre jak za swoją cenę. Aktualnie mam model basic 2 i póki co wystarczy