Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. "Dziwne" działanie ekspresu...

"Dziwne" działanie ekspresu...

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
42 Posty 6 Uczestników 647 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • korea83K Online
    korea83K Online
    korea83
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Czy u Was ekspres z włączonym bojlerem pary i bez niego to dwie zupełnie różne maszyny?

    W moim przypadku różnica jest naprawdę bardzo wyraźna. Ekspres Lelit Bianca.

    Na dzisiejszym przykładzie, temperatura na PID 94 stopnie, mielenie oczywiście to samo, dystrybucja taka sama:

    • przypadek 1, bez bojlera pary.

    Espresso nr 1 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 38s - espresso bardzo fajne, dobre body, fajne smaczki, przyjemna temperatura w filiżance.
    Espresso nr 2 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 39s - espresso bardzo fajne, dobre body, fajne smaczki, przyjemna temperatura w filiżance.

    • przypadek 2, bojler pary włączony.

    Espresso nr 3 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 32s - espresso co najwyżej poprawne, body już nie to, wyraźnie więcej kwasowości, napar w filiżance bardziej gorący.
    Espresso nr 4 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 33s - espresso co najwyżej poprawne, body już nie to, wyraźnie więcej kwasowości, napar w filiżance bardziej gorący.

    Ja rozumiem, że bojler pary dogrzewa całą maszynę, ale tutaj różnica jest na tyle duża, że mam wrażenie iż ekspres działa zupełnie inaczej. 94 stopnie bez bojlera pary a z nim to już nie te same 94 stopnie 😉

    Może ja coś tu robię źle i powinienem coś pozmieniać w ustawieniach ekspresu?

    Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
    Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

    S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      A jak długo wygrzewałeś ekspres od włączenia? Jest taki paradoks, że Bianka nagrzewa się szybciej gdy bojler pary jest wyłączony 🙂 Wrzucę później odpowiednie wykresy.

      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • korea83K Online
        korea83K Online
        korea83
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Myślę, że mogło to być około godziny zanim robiłem pierwsze espresso.

        Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Przydałby się pomiar temperatury z grupy tylko i wyłącznie ten pomiar ma sens w przypadku espresso.

          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • korea83K Online
            korea83K Online
            korea83
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Najbardziej mnie w tym zastanawia tak duża różnica w czasie ekstrakcji 🤔

            Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
            Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              Przypomniałem sobie dlaczego przestałem pić espresso 🫢

              Zbyt często drażniło mnie to że przez to czy tamto czas ekstrakcji idzie mi 5 sekund w jedną czy druga stronę 🙂

              Ekspres : Nivona Cube
              Młynek : Timemore C3 ESP
              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

              korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • pawel890P Online
                pawel890P Online
                pawel890
                Admin
                napisał ostatnio edytowany przez pawel890
                #7

                @korea83 Żeby ten test miał sens, musiałby być przeprowadzony w takich samych warunkach, jednak rozumiem, że zwykle robisz z wyłączonym bojlerem pary i nie zauważyłeś tego zachowania?

                Ciekawe co by się wydarzyło jakimś zrobił ten eksperyment na odwrót pierwsze 2 kawy z bojlerem pary, a ostatni z wyłączonym.

                Jakiś czas temu widziałem podobny problem z Lelit Mara, ale to zupełnie inna konstrukcja HX.

                Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • korea83K Online
                  korea83K Online
                  korea83
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  Jak jestem sam w domu to robię tylko espresso, a z mlekiem tylko gdy żona też chce wypić kawę. Ona oczywiście tylko mleko 😉

                  Że jest różnica to wiedziałem już od dawna bo to po prostu czuć. Dzisiaj jednak ta różnica była nas tyle wyraźna, że zwróciłem na to większą uwagę.

                  Warunki raczej te same bo bez pary robiłem kawy w okolicach 14-15, a z parą koło 16 więc wiele się zmienić nie mogło.

                  Jutro zrobię próbę najpierw bez pary, później para, a na koniec znowu bez. Jestem ciekaw jak będzie rezultat.

                  Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                  Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • pawel890P Online
                    pawel890P Online
                    pawel890
                    Admin
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Ok tutaj jest podobny wątek

                    Generalnie z tego co ludzie testują i piszą, to faktycznie PID działa poprawnie, ale temperatura generowana przez kocioł parowy podnosi temperaturę otoczenia o 8-12C, i to przekłada się na wzrost temperatury grupy o 4.3C.

                    Natomiast wyższa temperatura zmniejsza lepkość, według tego co obliczyło mi AI, przy takich parametrach, żeby ekstrakcja spadła o 6s, to właśnie różnica 3.5-4.5C~

                    Chyba zostają dwie kwestie do rozważenia:

                    1. Podczas robienia kawy z mlekiem, najpierw zrobić espresso, a dopiero wtedy włączyć bojler parowy.
                    2. Robienie cooling flush 5s.

                    Tutaj kolejny temat, w którym Lance Hendrick radzi użyć 98C żeby uzyskać 93C na grupie. Więc przewiduje offset 5C, nie wiem jaki jest domyślnie ustawiony?

                    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                    S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • pawel890P pawel890

                      Ok tutaj jest podobny wątek

                      Generalnie z tego co ludzie testują i piszą, to faktycznie PID działa poprawnie, ale temperatura generowana przez kocioł parowy podnosi temperaturę otoczenia o 8-12C, i to przekłada się na wzrost temperatury grupy o 4.3C.

                      Natomiast wyższa temperatura zmniejsza lepkość, według tego co obliczyło mi AI, przy takich parametrach, żeby ekstrakcja spadła o 6s, to właśnie różnica 3.5-4.5C~

                      Chyba zostają dwie kwestie do rozważenia:

                      1. Podczas robienia kawy z mlekiem, najpierw zrobić espresso, a dopiero wtedy włączyć bojler parowy.
                      2. Robienie cooling flush 5s.

                      Tutaj kolejny temat, w którym Lance Hendrick radzi użyć 98C żeby uzyskać 93C na grupie. Więc przewiduje offset 5C, nie wiem jaki jest domyślnie ustawiony?

                      S Online
                      S Online
                      skansen
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez skansen
                      #10

                      @pawel890 napisał w "Dziwne" działanie ekspresu...:

                      Generalnie z tego co ludzie testują i piszą, to faktycznie PID działa poprawnie, ale temperatura generowana przez kocioł parowy podnosi temperaturę otoczenia o 8-12C, i to przekłada się na wzrost temperatury grupy o 4.3C.

                      To wydaje się sensownym wytłumaczeniem. Bojler w tego typu ekspresach nie przylega bezpośrednio do grupy, jest od niej oddalony. Woda z bojlera kawowego do grupy płynie rurkami poprowadzonymi wewnątrz ekspresu. Widać to na zdjęciu poniżej - duży bojler to bojler parowy.
                      Jeśli temperatura wewnątrz wzrasta, to wygrzewają się też rurki. Wpływa to też na temperaturę ekstrakcji.
                      Działa to też w drugą stronę-
                      EDIT: jednak nie, wyjaśnienie w poście #31
                      gdy ekspres pracuje cały dzień z wyłączonym bojlerem parowym to temperatura w bojlerze parowym wzrasta do ok 40 stopni, mimo, że jest on wyłączony.

                      Najlepiej byłoby sprawdzić temperaturę ekstrakcji. Musimy wrócić do koncepcji forumowego SCACE-DIY.

                      PXL_20220613_201918877.jpg

                      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • korea83K Online
                        korea83K Online
                        korea83
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        Z niekontrolowanym wzrostem ciśnienia w bojlerze pary miałem problemy na samym początku użytkowania ekspresu. Ciśnienie potrafiło rosnąć tak, że otwierał się zawór. Problem powtarzał się X razy i jak sam się pojawił tak sam zniknął. Teraz czasami ciśnienie wzrośnie o ułamek bara. Zejdę na pid z 2-3 stopnie i się normuje.

                        Jaki offset ma moja bianca to szczerze nie mam pojęcia 😉

                        Faktem jest, że bojler pary grzeje naprawdę mocno. Bez niego filiżanki na ekspresie są ledwo co ciepłe, a gdy bojler pary jest włączony to są naprawdę solidnie wygrzane, wręcz gorące.

                        Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • pawel890P Online
                          pawel890P Online
                          pawel890
                          Admin
                          napisał ostatnio edytowany przez
                          #12

                          Najprostszą sprawą byłby termometr na grupie E61 🙂 Koniec końców, to nie bojler jest przegrzany tylko grupa, a te 4C mogą robić właśnie sporą różnicę w ekstrakcji.

                          W saturowanych grupach jak Rancilio Silvia czy Linea Mini taki problem raczej nie występuje. Ponieważ grupa to jednocześnie bojler i tutaj PID ma pełniejszą kontrolę niż klasyczna grupa E61 - teraz mi się zrodził taki wniosek w głowie. A nigdy tak wcześniej o tym nie myślałem. Chociaż w świecie kawowym panuje przekonanie, że E61 jest bardziej stabilna.

                          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          -1
                          • Dawid4792D Dawid4792

                            Przypomniałem sobie dlaczego przestałem pić espresso 🫢

                            Zbyt często drażniło mnie to że przez to czy tamto czas ekstrakcji idzie mi 5 sekund w jedną czy druga stronę 🙂

                            korea83K Online
                            korea83K Online
                            korea83
                            napisał ostatnio edytowany przez
                            #13

                            @Dawid4792 napisał w "Dziwne" działanie ekspresu...:

                            Przypomniałem sobie dlaczego przestałem pić espresso 🫢

                            Tak sobie dzisiaj myślę, że faktycznie czasami lepiej by było z espresso zrezygnować...

                            Dzisiaj 4 testowe shoty:

                            1. Bez bojlera pary, pid na 94 stopnie - 18g in, ~43 out - 41 sekund - espresso jakieś takie bez wyrazu, niby ok, ale brakuje nieco body, są jakieś kwaski

                            2. Oba bojlery włączone, ale ten parowy dość krótko, maszyna jeszcze nie wygrzała się w pełni, pid 94 stopnie - 18g in, ~43g out - 41 sekund - "na oko" lepiej, ale żona wypiła z mlekiem więc nic nie powiem

                            3. Oby bojlery włączone, maszyna już się wygrzała, pid na 90 stopni - 18g in, ~43g out - 29 sekund - espresso wyraźnie lepsze, lepiej doparzone mimo znacznie krótszego czasu

                            4. Espresso zrobione bezpośrednio po poprzednim - 18g in, ~43g out - 29 sekund - bardzo fajne espresso, dobre body, fajne smaczki

                            Powtarzalność w espresso to jest chyba coś czego nigdy nie pojmę, po prostu nie ma na to reguły. Jak by nie robić to loteria...

                            Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                            Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                            Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • pawel890P Online
                              pawel890P Online
                              pawel890
                              Admin
                              napisał ostatnio edytowany przez
                              #14

                              Jak dla mnie brzmi tak jakby pierwszy shot był na niedogrzanym wstępnie ekspresie, następnie cała temperatura dla maszyny ustabilizowała się o czym świadczy spadek czasu ekstrakcji, większa temperatura.

                              Pytanie brzmi ile czas wygrzewałeś ekspres dla pierwszego shota?

                              Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                              Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                              Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                              korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              0
                              • pawel890P pawel890

                                Jak dla mnie brzmi tak jakby pierwszy shot był na niedogrzanym wstępnie ekspresie, następnie cała temperatura dla maszyny ustabilizowała się o czym świadczy spadek czasu ekstrakcji, większa temperatura.

                                Pytanie brzmi ile czas wygrzewałeś ekspres dla pierwszego shota?

                                korea83K Online
                                korea83K Online
                                korea83
                                napisał ostatnio edytowany przez
                                #15

                                @pawel890 napisał w "Dziwne" działanie ekspresu...:

                                Pytanie brzmi ile czas wygrzewałeś ekspres dla pierwszego shota?

                                Będzie z 1,5 godziny więc to dość czasu żeby całość była w miarę stabilna.

                                Gdyby te różnice w czasie ekstrakcji były na poziomie 2-3 sekund to bym jeszcze zrozumiał, ale ponad 10s to już jest prawdziwa ciekawostka.

                                Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                                Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                0
                                • korea83K korea83

                                  @Dawid4792 napisał w "Dziwne" działanie ekspresu...:

                                  Przypomniałem sobie dlaczego przestałem pić espresso 🫢

                                  Tak sobie dzisiaj myślę, że faktycznie czasami lepiej by było z espresso zrezygnować...

                                  Dzisiaj 4 testowe shoty:

                                  1. Bez bojlera pary, pid na 94 stopnie - 18g in, ~43 out - 41 sekund - espresso jakieś takie bez wyrazu, niby ok, ale brakuje nieco body, są jakieś kwaski

                                  2. Oba bojlery włączone, ale ten parowy dość krótko, maszyna jeszcze nie wygrzała się w pełni, pid 94 stopnie - 18g in, ~43g out - 41 sekund - "na oko" lepiej, ale żona wypiła z mlekiem więc nic nie powiem

                                  3. Oby bojlery włączone, maszyna już się wygrzała, pid na 90 stopni - 18g in, ~43g out - 29 sekund - espresso wyraźnie lepsze, lepiej doparzone mimo znacznie krótszego czasu

                                  4. Espresso zrobione bezpośrednio po poprzednim - 18g in, ~43g out - 29 sekund - bardzo fajne espresso, dobre body, fajne smaczki

                                  Powtarzalność w espresso to jest chyba coś czego nigdy nie pojmę, po prostu nie ma na to reguły. Jak by nie robić to loteria...

                                  Dawid4792D Niedostępny
                                  Dawid4792D Niedostępny
                                  Dawid4792
                                  Mod
                                  napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
                                  #16

                                  @korea83 Ja miałem podobny problem z Gaggią Classic. Często 1 espresso różniło się od drugiego i każdego kolejnego. W sensie pierwsze robiło się w czasie X a każde kolejne w czasie Y. Na początku myślałem że może ekspres niedogrzany czy coś, ale dłuższe dogrzewanie jakoś nie rozwiązywało problemu.

                                  Z czasem espresso poszło w odstawkę na rzecz Nivony Cube. Kolba to fajna rzecz która sprawiała dużo frajdy, ale jak wracam z pracy i tego czasu nie jest jakoś wiele, to doceniam że w minute czasu mam naprawdę dobrą kawę, która nie przypomina tej z typowego automatu. No, ale ja nie pije mlecznej kawy, stąd taki ekspres jak Cube mi odpowiada.

                                  Ekspres : Nivona Cube
                                  Młynek : Timemore C3 ESP
                                  Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                  0
                                  • pawel890P Online
                                    pawel890P Online
                                    pawel890
                                    Admin
                                    napisał ostatnio edytowany przez
                                    #17

                                    @korea83 Bez jakiegoś pomiaru temperatury grupy/kolbie alb samego naparu? To ciężko coś powiedzieć, może warto zakupić termometr do grupy E61

                                    @Dawid4792 chyba nie można tak generalizować, akurat Gaggia bez modów to jeden z gorszych wyborów do espresso. Mały boiler i brak pid. Temp surf bardzo ciężko osiągnąć sensowne rezultaty, wiem bo sam to przechodziłem, zmiana na PID kompletnie zmieniła wymiar mojej kawy.

                                    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                                    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                                    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                                    Dawid4792D S 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                    0
                                    • pawel890P pawel890

                                      @korea83 Bez jakiegoś pomiaru temperatury grupy/kolbie alb samego naparu? To ciężko coś powiedzieć, może warto zakupić termometr do grupy E61

                                      @Dawid4792 chyba nie można tak generalizować, akurat Gaggia bez modów to jeden z gorszych wyborów do espresso. Mały boiler i brak pid. Temp surf bardzo ciężko osiągnąć sensowne rezultaty, wiem bo sam to przechodziłem, zmiana na PID kompletnie zmieniła wymiar mojej kawy.

                                      Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792
                                      Mod
                                      napisał ostatnio edytowany przez
                                      #18

                                      @pawel890 Gaggia nie była taka zła, od drugiego espresso każde kolejne szło już identycznie 🙂

                                      Jakbym miał teraz kupić kolbę to wydałabym około 5k na coś co nie ma w ogóle spieniacza.

                                      Ekspres : Nivona Cube
                                      Młynek : Timemore C3 ESP
                                      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                      0
                                      • pawel890P pawel890

                                        @korea83 Bez jakiegoś pomiaru temperatury grupy/kolbie alb samego naparu? To ciężko coś powiedzieć, może warto zakupić termometr do grupy E61

                                        @Dawid4792 chyba nie można tak generalizować, akurat Gaggia bez modów to jeden z gorszych wyborów do espresso. Mały boiler i brak pid. Temp surf bardzo ciężko osiągnąć sensowne rezultaty, wiem bo sam to przechodziłem, zmiana na PID kompletnie zmieniła wymiar mojej kawy.

                                        S Online
                                        S Online
                                        skansen
                                        Admin
                                        napisał ostatnio edytowany przez skansen
                                        #19

                                        @pawel890 napisał w "Dziwne" działanie ekspresu...:

                                        pomiaru temperatury grupy/kolbie alb samego naparu? To ciężko coś powiedzieć, może warto zakupić termometr do grupy E61

                                        W Biance w grup wkręcony jest fabryczny manometr. Trzeba by go wykręcić żeby zamontować standardowy termometr do grupy E61. Stąd mój pomysł na SCACE-DIY.

                                        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                                        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                                        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                                        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                        0
                                        • korea83K Online
                                          korea83K Online
                                          korea83
                                          napisał ostatnio edytowany przez
                                          #20

                                          Niby można by kombinować z tym termometrem w miejsce manometru, ale to znowu trzeba by wydać kolejną górkę $$$, a tego wolałbym uniknąć 😉

                                          Sprawdzę jak jest z powtarzalnością w najprostszy możliwy sposób, po prostu za każdym razem będę włączać bojler pary i zobaczymy jak to się przełoży na kolejne robione espresso. Aby jeszcze ujednolicić proces nie będę w ogóle używać wiosełka do profilowania bo z nim to żadna powtarzalność.

                                          Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                                          Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów


                                          • 1
                                          • 2
                                          • 3
                                          • Zaloguj się

                                          • Nie masz konta? Zarejestruj się

                                          • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                          • Pierwszy post
                                            Ostatni post
                                          0
                                          • Kategorie
                                          • Jak zacząć z kawą
                                          • Poradnik espresso
                                          • Pierwszy młynek do kawy
                                          • Woda do kawy
                                          • Popularne
                                          • Ostatnie
                                          • Tagi
                                          • Użytkownicy
                                          • Grupy