Przejdź do treści

Kalendarz adwentowy HAYB

Kawa ziarnista
8 7 207
  • Cześć,
    Jakie są wasze przemyślenia odnośnie kalendarza? Z grupki na fb mam trochę wrażenie, że ludzie mają zbyt duże wymagania w stosunku chociażby do ceny jaką zapłacili za to.
    Mi się osobiście mega podoba koncept, ale fanką "Special" kaw od nich zdecydowanie nie jestem - dla mnie to jest raczej powrót do starych zwyczajów świata kawy.

  • Sama idea kalendarza uważam, że jest super, 24 dni na spróbowanie 24 różnych kaw, cenowo w większości palarni jest to duży wydatek, bo płacimy nie tylko za kawę, ale też pakowanie tego.

    Nie wiem jak w HAYB, ja w tym roku nie brałem z żadnej palarni, bo moim zdaniem niestety wiele palarni wykorzystuje to, aby pozbyć się gorszego ziarna i jakoś żadna mnie nie przekonała.

  • Do tej pory miałem w sumie 3 kalendarze adwentowe. 1 od 19 grams, 24x50g. Dużo kaw było zwyczajnie przeciętnych, a koszt zakupu około 100€, sporo. 2 HAYB, 24x36g, ładnie to wygląda, a przekrój kaw raczej średni. W zasadzie niewiele pamiętam z tego kalendarza.

    Dopiero w tym roku mam kalendarz będący sztosem. Autorska selekcja kaw od Igora "drip na lodzie". Pomysł padł na kilka dni przed adwentem i Igor zrobił to tak, że nie mam pytań. Nie było złej czy nawet średniej kawy. Same sztosy lub przynajmniej bardzo dobre kawy. To jednak inicjatywa bardzo ograniczona, nie jest to komercyjna akcja.

    Ogólnie uważam, że takie kalendarze raczej mogą rozczarować bo ludzie myślą, że dostaną 24 kawy z topu, a tak zwyczajnie nie będzie.

  • Nie wiem jak wyglądały poprzednie kalendarze z HAYB, natomiast w tym roku dobór jest średni. Większość to Ameryka Południowa, a w szczególności Gwatemala i Kolumbia. Idea żeby pokazać 24 kawy jest super, ale jeśli jesteśmy praktycznie w tych samych rejonach i przy podobnych obróbkach to ciężko nazwać to podróżą przez smaki i aromaty. Chciałbym więcej kaw z Afryki lub chociażby takich jak Kolumbia Milky Cake z DAK. Ogólne wrażenia dosyć przeciętne, ponieważ 17 kaw to jednak totalny basic z czekoladowo-orzechowymi nutami

  • Dokładnie. Z kawami w kalendarzu bywa różnie. Plus jest taki że naprawdę można spróbować wielu kaw, chociaż powiem szczerze że ja potrzebuje większej ilości niż taki mały sampelek. Na jeden przelew używam 30g kawy, a potrzebuje 3-4 parzeń żeby dobrze poznać kawę, znaleźć idealną grubość mielenia.

    W ogóle rzadko można też kupić jakieś sample np po 100g ,kiedyś pytałem parę osób z branży z czego to wynika, najczęstszą odpowiedzią było "komu chciałoby się to pakować" 🙂

  • Dotychczas nie kupowałem żadnego, bo piłem niemal wyłącznie espresso. Od niedawna pije dużo przelewów i taki kalendarz byłby fajnym rozwiązaniem. Fajnie by było gdyby pojawił się kalendarz z kawami z różnych palarni. Sam bym się pewnie o taki pokusił.

  • Za rok zrzutka i robimy forumowa wersję kalendarza 🤣

  • Super pomysł - kalendarz z kawami z różnych naszych ulubionych palarni. Można by id razu zapytać, czy na potrzeby kalendarza zapakują nam w sample rzędu 50g.

Sugerowane posty

  • Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?

    Kawa ziarnista
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    78 Wyświetlenia
    S
    @Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?: widząc tam takie palarnie jak LaCava, Audun, Coffee Grange, czy Kafar, muszę przyznać że nie jest to złe zestawienie, a całkiem dobre. Zgadzam się, że to całkiem dobre zestawienie. Pokazuje też, że temat dobrej kawy pojawia się w mediach głównego nurtu. Bądźmy optymistami i przyjmijmy, że to dla nas dobrze. @Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?: Co myślicie o tym? Da się wskazać 10, 12 czy 20 wiodących palarni, nie pomijając żadnej istotnej? Może być ciężko, ponieważ pojawia się pytanie jakie przyjąć kryteria? Jak porównać tą olbrzymią ilość palarnii?
  • Speciality coffee - co to naprawdę znaczy?

    Kawa ziarnista
    13
    0 Głosy
    13 Posty
    218 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja musze przesłuchać ten podcast, bo mam duże zaległości O specialty coffee mam sporo przemyśleń. Z upływem lat zacząłem dostrzegać, że to jest coś, czego nie spożywa 95% osób spożywających kawę w naszym kraju. Ja w branży specialty widzę obecnie hermetyczne środowisko. Większość Polaków nie zna tych ludzi, nie zna palarni, nie zna aktualnych mistrzów Polski baristów, czy brewers. Nie wiedzą co to aeropress. To jest prawda z którą trzeba się pogodzić i nie wziąłem tego z kapelusza, bo często rozmawiam z ludźmi o kawie i może z dwa razy w życiu trafiłem gdzieś tak na kogoś kto ogarniał temat.
  • Ingagi Coffee / gorilla coffee - opinie i recenzje

    Kawa ziarnista
    18
    0 Głosy
    18 Posty
    449 Wyświetlenia
    HeniutekH
    @ciastek no tak racja, teraz bardziej czekolada.