Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Młynki
  3. Eureka Baby Grinder - moje wrażenia z 6 miesięcy użytkowania

Eureka Baby Grinder - moje wrażenia z 6 miesięcy użytkowania

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Młynki
recenzjamłynek ręcznyeureka
4 Posty 3 Uczestników 98 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez

1000010262.webp 1000010263.webp

Jakiś czas temu, przez pół roku użytkowałem młynek ręczny Eureka Baby. Miałem go praktycznie odkąd pojawił się w Polsce. Młynek jest przeznaczony zarówno pod espresso, jak i pod przelew, chociaż u mnie mielił tylko pod przelewy. Na YouTubie widać jednak ludzi którzy parzyli niezłe shoty przy jego użyciu. Gdy młynek pojawił się w sklepach, nie było na stronie producenta sugerowanych ustawień grubości mielenia, teraz jednak widzę że to się zmieniło.

Espresso 26-30 klików
    V60 - 46-53 klików

A mój 500ml przelew w Moccamasterze robiłem w okolicach 60 klików.

1000010265.png

Młynek jest dość ciężki, 760g. Szklany pojemnik na zmieloną kawę jest bardzo gruby i zakręcany na gwint. Sercem młynka jest 48mm żarno, pokryte specjalną powłoką wydłużająca żywotność. Młynek występuje w 3 wersjach obudowy.

Żarno bardzo szybko pokazało co potrafi - to był najszybciej mielący młynek jaki był u mnie, a trochę ich przeszło przez moją półkę. 16g porcje kawy pod espresso potrafił zmielić w mniej niż 30 sekund, a 37g kawy pod przelew w około 45 sekund. W przypadku jasno palonej kawy, udawało się wsypać równe 40g naraz. Regulacja u góry również jest wygodna, nie trzeba odkręcać słoika żeby zmienić grubość mielenia. Jesli nie zależy nam na drewnianej obudowie, wersję aluminiową można kupić już za 649zł, co jak za młynek o takich możliwościach jest dość zaskakujące. Przelewy smakowały świetnie i nie było się do czego przyczepić. Nie ma jednak róży bez kolców, młynek miał kilka niewielkich wad.

Szklany słoik co prawda był gruby, jednak w starciu z podłogą nie dawałbym mu większych szans. Rozwiązania takie jak chociażby polimerowy słoik z comandante są więc trochę bardziej praktyczne pod tym względem. Druga rzecz która dała mi się we znaki, to nieco trzeszcząca pokrywką podczas mielenia. Sam młynek nie był jakoś bardzo głośny, jednak ten element mógłby być lepiej wykonany, spasowany. No i trzecia rzecz, to regulacja. Niestety nie jest ponumerowana i trzeba pamiętać na którym kliku jesteśmy.

Myślę jednak że uwzględniając cenę, pojemność, jakość żarna, jest to mimo wszystko świetna opcja, jeśli chcemy mieć młynek pod jedną konkretną metodę i nie będziemy za dużo kręcić regulacją.

Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez skansen

Czytając recenzje odnosiłem wrażenie, że choć to chyba pierwszy ręczny model Eureki to jednak dość udany.
      @pawel890 nie myślałeś o tym młynku dla siebie?

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • S skansen

Czytając recenzje odnosiłem wrażenie, że choć to chyba pierwszy ręczny model Eureki to jednak dość udany.
        @pawel890 nie myślałeś o tym młynku dla siebie?

Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod

@skansen jak najbardziej. Myślę że jak wypuszcza kolejny to jest duża szansa że poprawia te drobiazgi i będzie idealnie.

Ekspres : Nivona Cube
        Młynek : Timemore C3 ESP
        Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin

@skansen Jak myślę o marce Eureka to mam w głowie najbardziej designerskie młynki, aczkolwiek po ich ostatnich eksperymentach mam spore wątpliwości. Szklane hoppery i pojemniczki na kawę jakoś do mnie nie przemawiają.

A druga sprawa, że pozbywam się wszystkich ręcznych młynów, zostawiam sobie jeden 1Zespresso Q1 na wszelki wypadek do podróży.

text alternatywny

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
          Odpowiedz
          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
          • Najpierw najstarsze
          • Najpierw najnowsze
          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
          • Pierwszy post
            Ostatni post
          0
          • Kategorie
          • Jak zacząć z kawą
          • Poradnik espresso
          • Pierwszy młynek do kawy
          • Woda do kawy
          • Popularne
          • Ostatnie
          • Tagi
          • Użytkownicy