Przejdź do treści

Przepisy dla palaczy

Domowy wypał kawy
6 4 60 1
Ten temat został oddzielony od Co aktualnie popijacie? skansen
  • Kawa na dziś: Columbia Castillo el Tambon. Uprażona na Medium+ pod espresso. Moja ostatnia paczka 🙂
    IMG20260916103830.jpg

Wczoraj na piecyk poszła India SLN9 - odpoczywa i czeka na swój dzień.

@mack said:

Kawa na dziś: Columbia Castillo el Tambon. Uprażona na Medium+ pod espresso. Moja ostatnia paczka

Wczoraj na piecyk poszła India SLN9 - odpoczywa i czeka na swój dzień.

To są jak sądzę Twoje domowe wypały? Korzystasz z gotowych przepisów czy też działasz metodą prób i błędów ?

• Najpierw metoda prób i błędów, potem powielam z Artisanem kroki najlepszego palenia. Tylko nie ma ślepo, a tak, żeby RoR mieć w miarę podobny.

• Ja nie mam artisana, palę na Kaldi, regulując tylko gaz i wyciąg. Nie jestem nadal po roku zadowolony

• Ja nie mam artisana, palę na Kaldi, regulując tylko gaz i wyciąg. Nie jestem nadal po roku zadowolony

@kawosz17 Bez zapisu przebiegu palenia ciężko odtworzyć poprawne i korygować błędy, stąd warto mieć jakiekolwiek narzędzie do tego. U mnie z 2 ziaren jestem super zadowolony (India SLN9 i Columbia). Miałem Ethiopię i z tą ciężko mi się było dogadać. Może dlatego, że celuję w średnie espresso, a Ethiopia wyraźnie chciała być przelewem 🙂

Pogadaj z ChatGPT. Opisz proces palenia, w jakim momencie co robisz, zrób zdjęcie ziarna przed i po paleniu, podaj wagę przed i po, objętość przed i po oraz jak chłodzisz ziarno i ile czasu Ci to zajmuje. No i próbowanie najszybciej po jakichś 72h od prażenia. Powinien Ci podpowiedzieć co poprawić.

• Właśnie ostatnio się zastanawiałem jak to jest z chłodzeniem w warunkach domowych. Masz jakieś sprawdzone (albo i wręcz przeciwnie) sposoby?
    Swoją drogą, możesz mi odłożyć paczkę Indii to wpadnę za tydzień 😄

• Ja mam wentylator kanałowy, ziarno wysypuje na duże sitko, takie jak do makaronu 😛 i stawiam na tym wentylatorze
    https://allegro.pl/oferta/wentylator-kanalowy-wyciagowy-eberg-vext-100-170-165m3-silnik-dc-regulator-17243155744

Sugerowane posty