Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Ocena regularności wypału ziaren

Ocena regularności wypału ziaren

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
6 Posty 4 Uczestników 106 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • pawel890P Online
    pawel890P Online
    pawel890
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez pawel890

Czy ktoś ma doświadczenie w ocenie jakości wypału? Pierwszy raz mam mocne wątpliwości, nowa kawka i palarnia, nie chcę zdradzać nazwy... ale jednak nierównomierność wypału budzi moją wątpliwość. Niektóre ziarnenka, są naprawdę wyraźnie jaśniejsze. Profil palenia według producenta, to średni.

Z czego bierze się moja wątpliwość? Kawa smakuje trochę jak Zbyszko 3 cytryny. Kawa była palona 04.07.25

e83e4149-9054-41da-9ddf-e5c621f86165-image.png

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • yendrzeiY Niedostępny
      yendrzeiY Niedostępny
      yendrzei
      napisał ostatnio edytowany przez

Nie jestem specjalistą, więc proszę weź mój komentarz z rezerwą (jest to tylko moje zdanie) - jakość tych ziaren wydaje mi się bardzo słaba, różna ich wielkość i ziarna wyglądają jakby miały defekty. Podobno przy anaerobicach może byc tak, że nierównomiernie się wypalają czasem, ale nie wiem czy to nie urban legend. Żartując to poziom palenia określiłbym jako: dalmatyńczyk :).

Jeżeli ktoś to wypalił, stwierdził, że jest ok, zapakował i sprzedał to dlaczego Ty masz się wstydzić podać nazwę palarni. Ktoś za to wziął odpowiedzialność.

ciastekC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      😆
      0
      • yendrzeiY yendrzei

Nie jestem specjalistą, więc proszę weź mój komentarz z rezerwą (jest to tylko moje zdanie) - jakość tych ziaren wydaje mi się bardzo słaba, różna ich wielkość i ziarna wyglądają jakby miały defekty. Podobno przy anaerobicach może byc tak, że nierównomiernie się wypalają czasem, ale nie wiem czy to nie urban legend. Żartując to poziom palenia określiłbym jako: dalmatyńczyk :).

Jeżeli ktoś to wypalił, stwierdził, że jest ok, zapakował i sprzedał to dlaczego Ty masz się wstydzić podać nazwę palarni. Ktoś za to wziął odpowiedzialność.

ciastekC Niedostępny
        ciastekC Niedostępny
        ciastek

poziom palenia określiłbym jako: dalmatyńczyk

już widzę ten nowy stopień palenia oznaczony w sklepach/palarniach i rzeszę fanów określających to jako nowy wymiar espresso 🤣

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
        Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
        Wcześniej: MaraX, Fred

0
        • Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792
          Mod
          napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792

Temat jest trochę złożony. Tańsze ziarna nie są tak dobrze sortowane jeśli chodzi o wielkość, mają też defekty. Efektem później może być jakaś różnica w kolorze poszczególnych ziaren. Mam tą samą paczkę co Paweł i na żywo nie wygląda to aż tak jak na zdjęciu. Niejedna kawa z Afryki czy Ameryki środkowej, wypalona na jasno ma duży rozrzut w kolorze poszczególnych ziaren i to nawet gdy kupimy ją z dobrej palarni.

Jeśli chodzi o te dużo jaśniejsze ziarna, to są Quakery, czyli ziarenka które z jakichś powodów nie miały w sobie cukru. Efekt jest taki, że podczas palenia nie zachodzi reakcja karmelizacji i są one dużo jaśniejsze. Jaki ma to wpływ na smak, prawdę mówiąc trzeba by kiedyś przetestować o ile będzie się dało ich nazbierać na jednego shota.

Im bardziej budżetowa kawa, tym ziarno użyte do jej produkcji jest tańsze, a to oznacza większą ilość defektów. Ale co ciekawe, nie zawsze przekłada się to na jakąś wyczuwalna różnice w smaku.

Po zmieleniu kolor jest jednolity, stąd w palarniach kolor oceniania się kolorymetrem po zmieleniu kawy drobno.

Co ciekawe, ta kawa smakuje całkiem nieźle. Choć ja ciut ciemniej bym ją wypalił, bo stopień palenia jest taki średnio jasny.

Ekspres : Nivona Cube
          Młynek : Timemore C3 ESP
          Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

3
          • yendrzeiY Niedostępny
            yendrzeiY Niedostępny
            yendrzei

Moim zdaniem nie powinno być, aż tyle Quakerów w tak małej próbce. Jeżeli to nie jest jakaś budżetowa kawa to słabo ze strony palarni IMO

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • yendrzeiY yendrzei

Moim zdaniem nie powinno być, aż tyle Quakerów w tak małej próbce. Jeżeli to nie jest jakaś budżetowa kawa to słabo ze strony palarni IMO

Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod

@yendrzei to jest budżetowa kawa 🙂
              W sumie to aż sam jestem ciekawy na ile wpływają one na smak. Jak uzbieram 12g quakerow w paczce, to zrobię z nich kawkę i zobaczę.

Ekspres : Nivona Cube
              Młynek : Timemore C3 ESP
              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1
              • pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
              Odpowiedz
              • Odpowiedz, zakładając nowy temat
              Zaloguj się, aby odpowiedzieć
              • Najpierw najstarsze
              • Najpierw najnowsze
              • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
              • Pierwszy post
                Ostatni post
              0
              • Kategorie
              • Jak zacząć z kawą
              • Poradnik espresso
              • Pierwszy młynek do kawy
              • Woda do kawy
              • Popularne
              • Ostatnie
              • Tagi
              • Użytkownicy