Jakie sitko polecacie 18g?
-
Mam pytanie odnośnie co doradzacie i jednocześnie czego używacie na codzień.
Posiadam sitko ims 18g oraz vst 18g. Mam wrażenie, że temat sitka to chyba najbardziej subiektywny i niezbadany obszar w świecie espresso. Różna kawa czasem bardziej smakuje mi z IMS, a czasem VST nie wiem ile w tym halucynacji, ale ciekaw jestem waszych opinii w tym temacie.
-
W ekspresach 58mm długo najbardziej odpowiadało mi sitko zbliżone parametrami to tzw. Faemy. Jest to wzór sitka zastosowanego w 1961 przez Faemę w grupie E-61. Teoretycznie sitko takie jest zaprojektowane na dozę 14g (podwójne włoskie espresso). W praktyce można do niego wsypać sporo więcej.
Takie sitka dołączają do ekspresów niektórzy producenci w tym Lelit. Takie też sitko zostało dołączone do Elizabeth. Używając tych dołączonych sitek "Faema" testowałem okresowo sitka VST i Pesado.
VST wymagało ode mnie drobniejszego mielenia. Po testach wracałem do mojej ulubionej "Faemy"-bardziej odpowiadał mi efekt w filiżance.Z czasem pojawiła się nowa, lepsza wersja sitek "Faema" czyli "Lelit by IMS". Są to sitka o takich samych parametrach (wymiary, układ otworków) jak tzw. "Faema" ale lepiej wykonane. Są dostępne w kilku wariantach, w tym 14-18g. Takie sitka Lelit dołączył do Bianki. I tutaj znowu historia się powtórzyła. Testowałem je razem z sitkami VST ale wracałem do tych dołączonych -bardziej odpowiadał mi efekt w filiżance.
Na zdjęciach poniżej sitka "Lelit by IMS" i tzw. "Faema".
W końcu trafiłem na sitko IMS B70 2T H24,5 M, jest to sitko na dozę 12 - 18. Przypadło mi na tyle do gustu, że się na nie przesiadłem. Jest ono lepiej wykonane niż "Lelit by IMS" a sam efekt w filiżance też mi odpowiada.
-
Ja używałem sitka od Mhw-3bomber i powiem szczerze że byłem mocno zaskoczony jakością (pozytywnie). Kosztowało 85zł bodajże, a nie czułem żeby było jakoś gorsze od konkurencji z Europy.
-
@skansen Mam to samo sitko ims i chyba też uważam, że to najlepszy wybór, gdzie jest sporo tańsze od sitka vst.
@Dawid4792 kusilo mnie zamówić to sitko, ale nie mogłem znaleźć opinii na jego temat, widzieliśmy tylko w internecie narzekanie, że pewnie słaba konkurencja w stosunku do europejskich sitek. Widocznie może warto spróbować dać mu szansę