Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Młynki
  3. Mazzer Philos - recenzja nowości w gamie młynków SD

Mazzer Philos - recenzja nowości w gamie młynków SD

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Młynki
recenzjamazzermłynek sd
3 Posty 2 Uczestników 139 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • B Niedostępny
    B Niedostępny
    Belusar
    napisał ostatnio edytowany przez Belusar

Wiele osób czekało na premierę tego młynka i liczyło na to, że Mazzer nie pozwoli sobie na wypuszczenie niedopracowanego produktu. Posiadam ten młynek już około pół roku, więc za namową @skansen postanowiłem poświęcić chwilę na recenzję ( i przy okazji po raz pierwszy wyczyścić młynek 😉 ).

IMG_5061.jpg IMG_5060.jpg

Philos jest młynkiem stworzonym z myślą o użytkownikach domowych i małych punktach gastronomicznych. Premiera miała miejsce w 2023 podczas targów HostMilano we Włoszech.

Troszkę danych technicznych:

Konstrukcja i design
    Philos charakteryzuje się kompaktową i elegancką konstrukcją z anodowanego aluminium, co nadaje mu nowoczesny wygląd i trwałość. Wygląda bardzo solidnie. Jego wymiary to 36,1 cm wysokości, 15,3 cm szerokości i 35,1 cm głębokości, a waga wynosi 12,5 kg. Nie należy do małych młynków SD głównie przez jego ułożenie (horyzontalne). Footprint tego młynka jest dość spory - w moim wypadku nie jest to dużym problemem, na codzień używam jest u mnie ustawiony od strony "bocznej", co też ułatwia manewrowanie pokrętłem do ustawienia przemiału (umiejscowione jest z tyłu młynka i trzeba użyć troszkę siły, żeby nim kręcić).

Żarna i mechanizm mielenia
    Młynek wyposażony jest w 64-milimetrowe płaskie żarna ze stali nierdzewnej, dostępne w dwóch wariantach:

• I200D: Zapewniają wysoką jednolitość cząstek, co przekłada się na klarowność smaku, podkreślając kwasowość i owocowe nuty - to jest wersja, którą posiadam.
    • I189D: Generują więcej drobnych cząstek, co w teorii skutkuje pełniejszym body.

Użytkownik na etapie zakupu może wybrać preferowany zestaw żaren w zależności od oczekiwanego profilu smakowego.

Regulacja mielenia
    Philos oferuje możliwość wyboru między regulacją stopniową a bezstopniową:

• Regulacja stopniowa: Z przyrostem o 6 mikronów
    • Regulacja bezstopniowa

Przełączanie między trybami jest proste i nie wymaga użycia narzędzi.

Kwestia retencji, czyli tego, co jest kwintesencją idei młynków SD. Philos został wyposażony w poziomy ślimak pre-breaker (rozwiązanie z większych młynków gastronomicznych, m. in. obecne w Mahlkonig EK43), który stabilizuje przepływ ziaren do żaren, zapewniając równomierne mielenie.
    Przed decyzją o czyszczeniu wykonałem kilka pomiarów wagi kawy in/out i powiem szczerze, że jestem bardzo mile zaskoczony wynikiem. Ziarna były zraszane wodą przed mieleniem.

18,0g in - > 18,0 out
    18,0g in - > 18,0 out
    18,0g in - > 18,0 out
    18,0g in - > 18,1 out
    18,0g in - > 18,0 out
    18,0g in - > 17,9/ 18,0 out - waga nie mogła się zdecydować, ale częściej wyświetlała 17,9
    18,0g in - > 18,0 out
    18,0g in - > 18,0 out
    18,0g in - > 17,9 out
    18,0g in - > 18,0 out

Czyszczenie
    Mazzer bardzo się tutaj wykazał. Młynek można bardzo łatwo wyczyścić bez użycia żadnych narzędzi. Pod aluminiową pokrywą (przytwierdzona magnesem i podważana palcem od spodu) znajduje się komora z obudową żaren, która jest przymocowana na dwa motylki. Po odkręceniu możemy zdemontować całą przednią część młynka i dostać się do komory. Po połowie roku użytkowania znalazłem bardzo mało kawy zalegającej w środku - była to taka suszonka, że niestety nie byłem w stanie jej zważyć. Na zdjęciu widać jej ilość wraz z filiżanką loveramics 80ml postawioną dla perspektywy.

IMG_5062.jpg
    IMG_5064.jpg
    IMG_5065.jpg
    IMG_5066.jpg

Dodatkowym atutem konstrukcji obudowy młynka jest to, że z tyłu jest klapka w której można schować kabel.
    IMG_5067.jpg

Słabe punkty:

1. Wiele osób narzekało na to, że młynek mocno się trzęsie przy włączaniu. Wynika to z jego konstrukcji i faktycznie jest taki minimalny efekt "startu". Nie przeszkadza to w użytkowaniu i dla mnie jest to marginalny problem konstrukcyjny.
    2. Gabaryt - nie jest małym młynkiem domowym. Każdy, kto decyduje się na jego zakup musi mieć świadomość, że to jeden z większych młynków SD dostępnych w sklepach
    3. Kubek - moim zdaniem zdecydowanie najsłabszy element młynka przez fakt, że nie posiada rantu (takiego jak ma np Eureka Oro SD), na którym może się oprzeć na portafiltrze. Kubek "wpada" do środka sitka 58mm. Kontaktowałem się w tej sprawie z Mazzerem pytając o alternatywę. Potwierdzili, że otrzymują sporo tego typu zastrzeżeń i w przyszłości zaproponują zmodyfikowany kubeczek.
    4. Brak większej ilości kolorów - w moim przypadku mile widziany byłby biały. Występuje wyłącznie w kolorze srebrnym i czarnym.

IMG_5068.jpg

Podsumowując, jestem z niego bardzo zadowolony. Młyn na pewno zostanie ze mną dłuższy czas.

Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
    Młynek : Mazzer Philos
    Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    3
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez skansen

Fajny młynek. Recenzja też bardzo fajna, dziękujemy.
      Kupowałeś bezpośrednio od producenta?

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • S skansen

Fajny młynek. Recenzja też bardzo fajna, dziękujemy.
        Kupowałeś bezpośrednio od producenta?

B Niedostępny
        B Niedostępny
        Belusar
        napisał ostatnio edytowany przez

@skansen zakup jest prawdopodobnie możliwy głównie przez stronę producenta. Kupiłem młynek z drugiej ręki, ponieważ pierwszy właściciel niedługo po otrzymaniu przesylki stwierdził, że woli zostać przy młynku napędzanym siłą mięśni 🙂

Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
        Młynek : Mazzer Philos
        Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
        Odpowiedz
        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
        • Najpierw najstarsze
        • Najpierw najnowsze
        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
        • Pierwszy post
          Ostatni post
        0
        • Kategorie
        • Jak zacząć z kawą
        • Poradnik espresso
        • Pierwszy młynek do kawy
        • Woda do kawy
        • Popularne
        • Ostatnie
        • Tagi
        • Użytkownicy