Iced Drip – orzeźwienie na życzenie
-
Lato się zbliża, ale jednak piekło zamarzło. Z dwóch powodów. Ja, zagorzały fan espresso, otworzyłem się na alternatywki. Druga rzecz - do swojego pierwszego dripa wrzuciłem kostki lodu. Przez chwilę nawet pomyślałem, że to bluźnierstwo, ale w sumie dlaczego nie? Było ciepło

Dość popularne jest teraz cold brew, które powstaje poprzez powolne rozpuszczenie związków zawartych w zmielonym ziarnie moczonym w zimnej wodzie przez wiele godzin.
Inną opcją jest cold drip. W czasie 1-2 godzin zimna woda jest podawana do drippera, a efektem jest chłodny napój. Niestety wymaga dużo cierpliwości i stanowi fizyczne wyzwanie, choć są też zmyślne sprzęty, które robią to za nas, jednak swoje kosztują (w porównaniu do dripperów), a bardziej klasyczne rozwiązania wymagają czasochłonnego, uciążliwego mycia.
Alternatywą (ha-ha) jest iced drip. W dużym skrócie, robimy dripa niemalże tak samo jak zwykle, z tą różnica, że 1/3 porcji wody dodajemy do serwera w formie kostek lodu, a ziarno mielimy nieco drobniej i zalewamy 2/3 porcji wody. W ten sposób ekstrahujemy tyle co chcieliśmy, ratio jest zachowane, ale powstały napój jest orzeźwiający bez znaczącego spadku złożoności w przeciwieństwie do cold brew.
Próbowaliście kiedyś? Jeśli nie, zdecydowanie polecam!
-
C ciastek odniósł się do tego tematu
-
Dla mnie jedyna sensowna forma zimnej kawy
Klasyczne macerowane cold brew jednak mocno odstaje smakowo, a drip na lodzie nie dość, że smakuje to jeszcze robi się w zasadzie od ręki. Ja najczęściej robię w cleverze z przepisu Hoffmanna i tą metodę bardzo polecam 
Od wielkiego dzwonu zrobię też porcję w Hario Shizuku, ale to już naprawdę musi mi się chcieć

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się