Przejdź do treści

Przychodzi fizyk do kawiarni, czyli jak zaparzyć idealne espresso

Kawa ziarnista
3 2 35
  • Ciekawy artykuł na temat fizyki parzenia espresso.

Naukowcy potwierdzili wszystko to, co my, doświadczeni kawosze wiemy. A więc m.in.:

• optymalne ciśnienie parzenia jest w okolicach 6-9bar, ekspresy z 20bar to marketingowa ściema,
    • kanałowanie nie jest pozytywnym zjawiskiem,
    • tamping jest kluczowy, ale nie musimy używać drogiego tampera,
    • WDT sprzyja powtarzalności.

Panowie (i Panie) mieliśmy rację 🙂

• Hoffmann też już skanował 😄

• Ogólnie to nawet jeśli potwierdzili to, co już wiemy, to dobry znak, że takie badania się pojawiają i ktoś o tym pisze. W tym przypadku, może to być pomocne dla osób, które nie zaglądają m.in. na fora jak nasze.

Z drugiej strony, szkoda że nie wnosi to nic nowego, a nie kojarzę badań, które by tłumaczyły wpływ profilowania w danym momencie na aromaty w filiżance. Jak podkreślać to, co chcemy. Sprzęt już jest od dawna, brakuje szerszej wiedzy, jak się za to zabrać.

Sugerowane posty

• 1 Głosy
    2 Posty
    120 Wyświetlenia
    S
    Podoba mi się bardzo schemat Hayba. Fajnie by było, gdyby inne palarnie i sklepy poszły w ich ślady.
  • Kalendarz adwentowy pod espresso

Kawa ziarnista
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    169 Wyświetlenia
    ciastekC
    @pawel890 napisał w Kalendarz adwentowy pod espresso: Natomiast ślepy traf i degustacja po 1 shocie, nie nazwałbym odkrywaniem nowych smaków, tylko zmuszaniem się do wypicia nieudanego naparu Przez ostatnie 4 dni robiłem właśnie taką degustację ziarna po 1 szocie. 2 z nich mnie pozytywnie zaskoczyły (Jamajka, Uganda), 1 był po prostu smaczny (Meksyk), a 1 średnio udany (Gwatemala, choć z nią zawsze mam problem z jakiegoś powodu). W żadnym przypadku nie nazwałbym tego zmuszaniem się do wypicia. Jamajka zaskoczyła mnie klarownością, której nie znałem. Do Ugandy podchodziłem z nastawieniem, że mi nie zasmakuje, bo nigdy nie byłem fanem kwasowych espresso, ale zaskoczyła mnie lekkością i owocową nutą, choć nie jestem w stanie określić jakie to były owoce, a na końcu został nieprzyjemny (przynamniej dla mnie) posmak skórki z cytrusów. To według mnie zdecydowanie określiłbym mianem odkrywania nowych smaków
  • Ziarno pod czekoladowe espresso

Kawa ziarnista
    16
    0 Głosy
    16 Posty
    547 Wyświetlenia
    ciastekC
    Mega zaskoczeniem dla mnie jest Polska Parzucha. Jedna z przyjemniejszych jakie piłem. Szoty z głębokiego koszyka 21g Lelit by IMS i pojedynczego 11g wychodzą takie same, a samo ziarno wymaga o dziwo dość grubego mielenia jak na esko. Muszę jeszcze zobaczyć jak wyjdzie przy standardowym 18g.