Przejdź do treści

Acaia Orbit - co myślicie o tym młynku ?

Młynki
2 2 25
  • Widziałem kiedyś ten młynek na festiwalu kawy. Zastanawiałem się ostatnio nad zakupem Mazzera Philos ale moją uwagę zwrócił też Orbit. Co sądzicie o tej konstrukcji?

• W twoim przypadku będzie trochę inaczej niż u innych, bo parując ten młyn z wagą Acaia dostajesz np auto-stop przy osiągnięciu docelowego przemiału (grind-by-weight).

Na plus na pewno jest kalibracja żaren w fabryce, więc młyn powinien być gotowy do użycia od razu po rozpakowaniu. Poza tym obecność tzw knockera do opróżniania komory mielenia to wg mnie zaleta w stosunku do grzybków do przedmuchiwania - mogą być odrobinę mniej skuteczne, ale nie robią takiego syfu dookoła.

Z jednej strony młynek pozwala na zmianę RPM, z drugiej strony zrobisz to tylko w aplikacji. Mogli dodać jakiś mały wyświetlacz i potencjometr, żeby nie trzeba było sięgać po telefon albo przełączać się między aplikacjami.

Martwi mnie jednak, że nie piszą konkretów o stopniu retencji i chwalą się wręcz mechanizmem opróżniania, co skłania mnie do myślenia że jednak ta retencja nie jest taka mała jak w konkurencyjnych młynach. Jak przeczytałem o łatwości przełączania się między mieleniem pod esko i filter to pomyślałem o jakiejś automatyce w ostatnio zapamiętanych ustawieniach, ale nie - to tylko mechanizm pozbywania się resztek przemiału, więc znowu - retencja może być problemem.

Na koniec drobnostka, ale nie bez znaczenia. Frontalna pozycja guzika może okazać się sporym atutem. Porównując z moją Casą, która ma guzik z boku, Orbit możesz postawić dowolnie - frontalnie lub jednym czy drugim bokiem do operatora. Wydaje się bez znaczenia, ale kiedy ekspres postawisz na wyspie kuchennej i młynek na skraju, może się okazać, że lepsze flow będziesz mieć kiedy ustawisz go bokiem. Casa niestety nie może stać tuż przy lewym boku Bianki. Orbit już nie ma tego problemu.

Myślałeś o młynkach 80mm jak np Lagom P80 albo Bookoo Motto80? Ewentualnie EG-1 ale to już zupełnie inna półka cenowa.

Sugerowane posty

• Timemore Millab M01

Młynki
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    85 Wyświetlenia
    ciastekC
    Podobno daje unimodalny przemiał, jak niektóre płaskie żarna. Do tej pory stożkowe zawsze produkowały dodatkowo większe ilości pyłu.
  • Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?

Młynki
    13
    0 Głosy
    13 Posty
    255 Wyświetlenia
    kabziorK
    @skansen napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?: NicheZero jest dobry do skakania miedzy metodami np. między przelewem a espresso. OK, dzięki, szukam argumentów żeby go nie kupować a ten jest pomocny Jeśli Sculptor ma zostać na blacie to zamiast Niche poszukałbym młynka dedykowanego do espresso, np. wspomniane przez Pawła Eureki. Nie, chyba popchnę 78s, nie wykorzystam dwóch młynków. Eurekę miałem przed 78, nie wiem czy chcę wracać, bo nic jakoś specjalnie do mnie nie przemawia. Atom jest za duży, poza tym kompletnie nie przemawia do mnie idea wielkich żaren, minusem jest zawsze ogromna obudowa, a jedynym plusem 5 sek oszczędności na czasie mielenia Fiorenzato Allground coraz bardziej mnie kusi.
  • Eureka Mignon Single Dose - recenzja młynka

Młynki recenzja eureka single dose młynek młynek sd
    33
    3 Głosy
    33 Posty
    1k Wyświetlenia
    S
    To kwestia nie tyle w nadawaniu się (lub nie) do alternatyw co w zmianie np. z espresso na alternatywy i z powrotem. Eureka nadaje się do obu tych metod, tu chyba nie ma żadnych wątpliwości. Natomiast przeskakiwanie miedzy metodami jest oczywiście możliwe, aczkolwiek trudniejsze niż gdybyśmy mogli wspomagać się skalą.