Przejdź do treści

Kawiarnie Speciality to dobre miejsce na brunch

Kawa na mieście i w podróży
2 2 14
  • Parafrazując tekst Goethego o śpiewaniu tak mogę podsumować moje rekomendacje na śniadanie i brunch w Europie:
    Gdzie widzisz kawiarnie Speciality– tam wchodź, Tam dobre jedzenie mają. Źli kucharze – wierzaj mi – Ci nigdy kawy Speciality nie podają

Podróżując z żoną często bierzemy noclegi bez śniadania. Śniadania jadamy na mieście. Szukając miejsc szukamy dobrze ocenianych miejsc z kawą Speciality. Przeważnie można tam też zjeść dobre śniadanie.

Ostatnio byłem trochę zaskoczony, gdy żona zaprowadziła mnie do miejsca z kawą Specjality w którym pracował ekspres automatyczny. Jedzenie było wyśmienite. Do tego wziąłem przelew. Espresso z automatu do mnie nie przemawia. Zacząłem sie zastanawiać, czy kawiarnia Speciality powinna pracować na kolbie czy też ja jestem mało nowoczesny skreślając automaty ?

• Mam mieszane odczucia.

Z jednej strony sypanie kawy specialty do ekspresu automatycznego wydaje się mijać z celem.
    Abstrahuję od umiejętności baristy obsługującego kolbę, bo można różnie trafić.
    Takie ziarno jest przecież często znacznie droższe od tych produkowanych na ogromną skalę i obecnych w większości marketów, a młynki w automatach to przecież wersje mocno budżetowe. Nie wspominając o stabilności temperatury…

Z drugiej strony, kiedy sam miałem jeszcze automat Nivony, uzyskiwałem dużo lepsze rezultaty sypiąc goryla zamiast marketowego ziarna z wyższej półki.

Sugerowane posty

• Gdynia - polecane kawiarnie

3
    1 Głosy
    3 Posty
    100 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Kosmos Gdynia, wnetrze może wydawać się troche eklektyczne, duży wybór kaw, herbat, nawet cascara była.. Tak patrze na mapę gdzie byłem (nie pamietam nazw) i bardzo dużo tych kawiarni sie wyświetla teraz na dosyć malym obszarze.. Jasno kawa na Starowiejskiej, piłem tam Dak-a Bolivie przelew, była super i b. miła obsługa. Kiedyś jeszcze Tłok był bardzo polecany. Edit. no ta Geisha ze Story ciekawa być może, chciałem spróbować, ponad 100ke za 200g 🫣, chyba myta klasyka, a nie jakieś "wyjebongo" Jeśli w Kofeinie można wejsć głebiej po takich schodkach, to pilismy tam smaczną kawę i jedliśmy dobre ciasta. Kofeina i B&W, to jedne z pierwszych miejsc gdzie zawitaliśmy szukając kawy. Na Starowiejskiej warto jeszcze zajrzeć do Lavendy na Herbatę i Lawendową lemoniadę i coś przekasić.
  • Zakopane - kawa speciality czy w stylu włoskim?

3
    1 Głosy
    3 Posty
    129 Wyświetlenia
    N
    Byłem również w LA MANO i potwierdzam że znają się na rzeczy. Akurat mieli kawę z Be My Bean pod przelew. Była bardzo czysta, miodowa. Cappuccino też pełne, gładkie Na duży plus zasługuje położenie kawiarni z dala od głównego traktu, przez co nie było tłoczno. na90%
  • Kawa na mieście – Sztokholm, Szwecja 🇸🇪

Przeniesiony Kawa na mieście i w podróży
    5
    1 Głosy
    5 Posty
    150 Wyświetlenia
    ciastekC
    Kupiłem Bold Statement palone 10 kwietnia, z dozą niepewności, ale w polskich sklepach taka sama data. W przeciągu tygodnia albo dwóch skrobnę reckę