Matcha latte i inne warianty matchy. Pijecie? Serwujecie?
-
Hej,
Jeden z domowników zaczął ostatnio gustować w Matchy a zwłaszcza jej wersji latte.
Pijecie, serwujecie takie napoje?
Macie w tym zakresie jakieś rekomendacje przepisów i surowców?
-
Sam nie przepadam szczególnie, ale znajomi lubią. Od strony technicznej - dobrze sprawdzają się spieniacze do mleka, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spienić mleko dyszą z ekspresu. Tak jak robisz gorącą czekoladę, chyba że pomyliłem i to nie ty
Nie wiem tylko jak z temperaturą.Z przepisami to temat rzeka, jak kawowym latte. Możesz dodać owoce, ewentualnie trochę syropu, na przykład lawendowego.
-
Sam nie przepadam szczególnie, ale znajomi lubią. Od strony technicznej - dobrze sprawdzają się spieniacze do mleka, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spienić mleko dyszą z ekspresu. Tak jak robisz gorącą czekoladę, chyba że pomyliłem i to nie ty
Nie wiem tylko jak z temperaturą.Z przepisami to temat rzeka, jak kawowym latte. Możesz dodać owoce, ewentualnie trochę syropu, na przykład lawendowego.
@ciastek napisał w Matcha latte i inne warianty matchy. Pijecie? Serwujecie?:
Tak jak robisz gorącą czekoladę, chyba że pomyliłem i to nie ty
Tak, to ja
Ostatnio statystyka pracy Bianki przedstawia się następująco:
15% espresso
5% kawy mleczne
80% gorąca czekolada
a więc jak widać używam głównie do spieniania
-
Przy tych mrozach w ostatnich dniach to się nie dziwię 🥶
-
Zasięgnąłem języka dla ciebie

Jeśli chodzi o same liście to
- Nōburu Matcha
- Hoshino seicha
- tańszy wariant bardziej do spróbowania - Moya
Możesz dolać trochę syropu klonowego, a w wariancie na zimno puree z truskawek albo pulpy z mango.
-
Dziękuję @ciastek , muszę koniecznie spróbować

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się