Przejdź do treści

Matcha latte i inne warianty matchy. Pijecie? Serwujecie?

Herbata i inne napary. Czekolada. Inne napoje.
4 2 9
  • Hej,

Jeden z domowników zaczął ostatnio gustować w Matchy a zwłaszcza jej wersji latte.

Pijecie, serwujecie takie napoje?

Macie w tym zakresie jakieś rekomendacje przepisów i surowców?

• Sam nie przepadam szczególnie, ale znajomi lubią. Od strony technicznej - dobrze sprawdzają się spieniacze do mleka, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spienić mleko dyszą z ekspresu. Tak jak robisz gorącą czekoladę, chyba że pomyliłem i to nie ty 😃 Nie wiem tylko jak z temperaturą.

Z przepisami to temat rzeka, jak kawowym latte. Możesz dodać owoce, ewentualnie trochę syropu, na przykład lawendowego.

• Sam nie przepadam szczególnie, ale znajomi lubią. Od strony technicznej - dobrze sprawdzają się spieniacze do mleka, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spienić mleko dyszą z ekspresu. Tak jak robisz gorącą czekoladę, chyba że pomyliłem i to nie ty 😃 Nie wiem tylko jak z temperaturą.

Z przepisami to temat rzeka, jak kawowym latte. Możesz dodać owoce, ewentualnie trochę syropu, na przykład lawendowego.

@ciastek napisał w Matcha latte i inne warianty matchy. Pijecie? Serwujecie?:

Tak jak robisz gorącą czekoladę, chyba że pomyliłem i to nie ty

Tak, to ja 🙂 Ostatnio statystyka pracy Bianki przedstawia się następująco:
    15% espresso
    5% kawy mleczne
    80% gorąca czekolada
    a więc jak widać używam głównie do spieniania 🙂

• Przy tych mrozach w ostatnich dniach to się nie dziwię 🥶

Sugerowane posty

• Czekolada do picia podgrzewana dyszą pary

Herbata i inne napary. Czekolada. Inne napoje.
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    439 Wyświetlenia
    ciastekC
    Swego czasu też się zaopatrywałem w Callebout. Ich draże są dobre też do deserów i domowej granoli. Według mnie do gorącej czekolady lepiej niż draże sprawdzają się płatki czekolady, dużo szybciej się rozpuszczają. Hotel Chocolat ma smaczne, chociaż w Polsce ciężko z dostępnością. Robią też smakowe, w tym wegańskie. Dla tych, co wolą wytrawniejsze smaki polecam zmieszać z kakao.
  • Herbata - sklepy warte polecenia?

Przeniesiony Herbata i inne napary. Czekolada. Inne napoje.
    5
    0 Głosy
    5 Posty
    160 Wyświetlenia
    pawel890P
    Cenie sobie zieloną herbatę z chińskiego regionu Yunnan - to taka herbata do wszystkiego i łagodna w smaku. Japońskie herbaty typu Sencha/Bancha są dla mnie o wiele głębsze w smaku. Z tymi herbatami zwykle nie ma problemu, we wspomnianym czajnikowym są super propozycje. Moim odkryciem jest też zielona herbata z marokańską miętą. Natomiast ostatnio w moim głównym spektrum zainteresowania są herbaty typu earl grey, niestety tutaj ciężko dobrze trafić, ponieważ każdy ma swoją recepturę.