Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Pozostałe - kapsułki, saszetki ESE, brew bagi, drip bagi, kawa rozpuszczalna itp.
  3. Czy kawa rozpuszczalna może być smaczna?

Czy kawa rozpuszczalna może być smaczna?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Pozostałe - kapsułki, saszetki ESE, brew bagi, drip bagi, kawa rozpuszczalna itp.
11 Posty 5 Uczestników 190 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Niedostępny
    ciastekC Niedostępny
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez

Kawa rozpuszczalna jest okropna

Tak myśli wiele osób, ale znajdą się też zwolennicy. Kiedyś znajomy pracował w jednej z popularnych firm produkujących kawę na skalę masową. Co pewnie nikogo nie zdziwi, kawy rozpuszczalne robi się z najgorszych ziaren.

A gdyby było inaczej?

Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak zaparzona i wysuszona kawa. Co stoi zatem na przeszkodzie, żeby użyć dobrych ziaren? Co, gdyby zrobić kawę rozpuszczalną na bazie ziaren speciality?

Instant – DIY

W internecie możecie natknąć się na szereg przepisów, bazujących na możliwie najdrobniejszym mieleniu i odsianiu drobnych cząstek z przemiału, bez procesu parzenia. Coś mi jednak mówi, że to może nie smakować najlepiej.

Jaka jest alternatywa? Parzenie i suszenie. Pozwolę sobie pominąć parzenie 🙂
    Odparowanie wody może natomiast nie być już takie proste. Aromat kawy szybko ulatuje, więc proces ten powinien być możliwie krótki. Najprostszym, względnie sposobem byłoby podgrzanie, jednak wtedy razem z wodą uleciałoby sporo aromatu. Podobnie mogłoby się wydarzyć zostawiając napój w temperaturze pokojowej do odparowania. Alternatywą mogłyby okazać się suszarki do żywności (np. grzybów), chociaż nie mam pewności na ile przyspieszyłoby to proces w przypadku cieczy i w jakim stopniu utracilibyśmy aromat.

Póki co, brakuje mi odwagi, żeby spróbować, ale ciekawi mnie, jakie efekty można by było uzyskać. Czy faktycznie odczuwalna byłaby różnica w smaku? A może odparowywanie w warunkach domowych usunie większość aromatu i finalnie już lepiej wypadłyby gotowce ze sklepu? 🤷

Trochę nie daje mi to spokoju i niewykluczone, że kiedyś spróbuję...ale jeszcze nie teraz 😃

Myśleliście kiedyś o tym albo wręcz próbowaliście na własnych kubkach smakowych?

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin

Ciekawy temat, trochę poczytałem więcej w internecie i generalnie to nie takie proste, tylko zaawansowany przemysłowy proces, dodatkowo wymaga specjalistycznego sprzętu.
      Druga ciekawa sprawa, fakt niskiej jakości kaw rozpuszczalnych, to często minimalizacja kosztów i dlatego wybierana jest najtańsza robusta.

Osobiście byłoby mi szkoda dobrej kawy na taką zabawę, ale z tego co widzę, to kawa rozpuszczalna po etapie zaparzania, później dzieli się na skomplikowany proces osuszania, który dzieli się na dwie metody:

• Suszenie rozpyłowe
      • Liofilizacja (kawy premium)

Z ciekawości zapytałem AI, jakie kawy korzystają z tej metody premium i to Jacobs m.in, albo inne warianty kaw w wersji Gold. Osobiście, często zdarza mi się pić Jacobs Gold, ponieważ moi rodzice piją ją od lat. To jedyna kawa rozpuszczalna, która jest naprawdę smaczna, natomiast pamiętam jak jakiś czas temu, moja mama dostała Jacobs Green (wersję podstawową) zapewne to ten rodzaj ekonomicznego suszenia, i smak był drastycznie gorszy, bez mleka nie szło tego wypić.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

ciastekC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • S Niedostępny
        S Niedostępny
        skansen
        Admin

Z kawą rozpuszczalną jest jak w pewnym dowcipie. Parafrazując:

Czy istnieje Dobra kawa rozpuszczalna?
        Może istnieje, ale ja takiej nie spotkałem 🙂

Dlatego pomysł robienie jej samemu wydaje się kuszący.
        Ale jak ją osuszyć nie tracąc aromatu?

Ja unikam jak ognia kawy rozpuszczalnej. Dlatego preferuje własny zestaw, ewentualnie drip-bag (zimą) lub cold brew (w lecie) .

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
        • pawel890P pawel890

Ciekawy temat, trochę poczytałem więcej w internecie i generalnie to nie takie proste, tylko zaawansowany przemysłowy proces, dodatkowo wymaga specjalistycznego sprzętu.
          Druga ciekawa sprawa, fakt niskiej jakości kaw rozpuszczalnych, to często minimalizacja kosztów i dlatego wybierana jest najtańsza robusta.

Osobiście byłoby mi szkoda dobrej kawy na taką zabawę, ale z tego co widzę, to kawa rozpuszczalna po etapie zaparzania, później dzieli się na skomplikowany proces osuszania, który dzieli się na dwie metody:

• Suszenie rozpyłowe
          • Liofilizacja (kawy premium)

Z ciekawości zapytałem AI, jakie kawy korzystają z tej metody premium i to Jacobs m.in, albo inne warianty kaw w wersji Gold. Osobiście, często zdarza mi się pić Jacobs Gold, ponieważ moi rodzice piją ją od lat. To jedyna kawa rozpuszczalna, która jest naprawdę smaczna, natomiast pamiętam jak jakiś czas temu, moja mama dostała Jacobs Green (wersję podstawową) zapewne to ten rodzaj ekonomicznego suszenia, i smak był drastycznie gorszy, bez mleka nie szło tego wypić.

ciastekC Niedostępny
          ciastekC Niedostępny
          ciastek

to nie takie proste, tylko zaawansowany przemysłowy proces

@pawel890 Zdecydowanie, choć w uproszczeniu chodzi o pozbycie się wody

preferuje własny zestaw, ewentualnie drip-bag (zimą) lub cold brew (w lecie)

@skansen Mnie myśl o kawie rozpuszczalnej przyprawia o mdłości, ale znam takich co są do niej tak przyzwyczajeni, że nie chcą nic innego.

Wczoraj czytałem trochę o samej ekstrakcji i naszła mnie ta dziwna myśl, że kawa którą się tak delektujemy to nic innego jak rozpuszczona esencja z ziaren i dużo wody, więc mógłbym kiedyś przeprowadzić taki eksperyment. Na ten moment najbardziej przekonuje mnie wylanie do płaskiego naczynia i włożenie do suszarki spożywczej, z nadzieją na utratę aromatów w mniejszym stopniu niż w pozostałych domowych metodach

0
          • S Niedostępny
            S Niedostępny
            skansen
            Admin

Suszenie rzeczywiście wiązałoby się z odparowaniem aromatów. Każda czynność wiążąca się ze wzrostem lub spadkiem temperatury wpływa negatywnie na smak.
            Może są jakieś inne sposoby szybkiej ekstrakcji? Mi do głowy nic nie przychodzi ale nigdy nie byłem orłem z chemii 🙂

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
            • ciastekC Niedostępny
              ciastekC Niedostępny
              ciastek

Można by było eksperymentować ze zmniejszeniem ratio i obserwować efekt końcowy, bo klasyczne receptury i tak raczej nie będą się sprawdzać. Muszę popytać, czy ktoś ze znajomych nie ma suszarki do grzybów z regulacją mocy. Liofilizatory dyskwalifikuję, ze względu na spory koszt.

Inną opcją, którą wskazują w Internecie jest bardzo drobne mielenie i zostawienie samego pyłu, ale to nie jest wtedy kawa rozpuszczalna, tylko zwykłe bagno.

0
              • Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod

Ja myślę, że kawa rozpuszczalna co do zasady to opcja awaryjna. Jak nie ma nic innego, to raz na jakiś czas można wypić. Chociaż sam jestem ciekawy czy da się wyprodukować ją tak, żeby była smaczna. Pewnie to kwestia kosztów też. Myślę że gdyby produkować ją z lepszych ziaren, cena mogłaby być nieakceptowalna dla części klientów.

Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
                • HeniutekH Niedostępny
                  HeniutekH Niedostępny
                  Heniutek

Hej, a pił ktoś?

Link Preview Image
                  The Barn Brazil Mococa Single Origin instant kawa rozpuszczalna speciality 6 torebek

Zamów już teraz The Barn Brazil Mococa Single Origin instant kawa rozpuszczalna speciality 6 torebek w kategorii The Barn / Kawa / Marki. Atrakcyjna cena

favicon

CoffeeLove (coffeelove.pl)

0
                  • ciastekC Niedostępny
                    ciastekC Niedostępny
                    ciastek

To się wpasowuje idealnie w to, co napisał @Dawid4792 – ta cena jest absurdalna 😄 15 zł za kawę w domu... W rok zwróciłby się dobrej klasy młyn i DB

Gdyby można było 1 albo 2 saszetki wziąć to może bym się skusił nawet, w ramach ciekawostki

0
                    • HeniutekH Niedostępny
                      HeniutekH Niedostępny
                      Heniutek

Nom niestety, drogi gips.

Link Preview Image
                      Single Origin Instant Coffee

NEW! Now you can have our award winning Single Origin Coffee in INSTANT COFFEE FORM! Have a killer cup of joe on the go - just stir with 8-10oz of water. Great for camping, traveling, and lazy days. Yes, it's that easy, and yes, it's really good. We're always rotating our selection so don't miss out.

favicon

Brioso Coffee (briosocoffee.com)

ciastekC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • HeniutekH Heniutek

Nom niestety, drogi gips.

Link Preview Image
                        Single Origin Instant Coffee

NEW! Now you can have our award winning Single Origin Coffee in INSTANT COFFEE FORM! Have a killer cup of joe on the go - just stir with 8-10oz of water. Great for camping, traveling, and lazy days. Yes, it's that easy, and yes, it's really good. We're always rotating our selection so don't miss out.

favicon

Brioso Coffee (briosocoffee.com)

ciastekC Niedostępny
                        ciastekC Niedostępny
                        ciastek

@Heniutek z opisu Brioso wynika, że liofilizują, czyli teoretycznie w smaku powinno być względnie ok

It's brewed and freeze dried using a proprietary method

plus tańsze niż The Barn o 1/3, a do saszetki dają 0.5g więcej

0
                        • S skansen przeniósł ten temat z Metody alternatywne dnia
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy