Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Ingagi Coffee / gorilla coffee - opinie i recenzje

Ingagi Coffee / gorilla coffee - opinie i recenzje

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
11 Posty 3 Uczestników 258 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • pawel890P Niedostępny
    pawel890P Niedostępny
    pawel890
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    W nawiązaniu do wątku o palarni Ingagi coffee - zakupiłem kilka kaw: Power Bean, Chocolate Pride, Cuba Serrano Lavado i Etiopia.

    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      @ciastek Zaparzyłem dziś Power Bean, w sumie za drugim shotem wyszło bardzo dobre espresso!
      Ekstrakcja 38s 1:2 ratio, PID 85C - smakowo dobra i esencjonalna kawa, dobra odskocznia od tego co piłem do tej pory. Wypał z końcówki maja.

      Co do kanałowania, ekstrakcja była wyjątkowo równa na sitku VST, żadnych pustych plam, natomiast możliwe, że kawa faktycznie wymaga bardziej drobnego mielenia i wydłużonej ekstrakcji.

      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • ciastekC Niedostępny
        ciastekC Niedostępny
        ciastek
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        dzięki za eksperyment!

        85°C? mało 😃 przy ciemnym gorylu oscylowałem raczej w okolicach 92-93°C

        a skoro wyszło ci smaczne (przy drobniejszym mieleniu) to albo problem skilla albo młyna (Fred z ziarna lubi zrobić gwiezdny pył) albo ewentualnie sitka

        na jakim dokładniej sitku robiłes? VST 18g z rowkiem? doza 18 czy więcej?

        trochę nieprzyzwoite pytanie, ale jakie wyszło body? 🙂

        ps. chyba czas wyodrębnić osobny wątek

        Ekspres: Bianca V3, Picopresso
        Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
        Wcześniej: MaraX, Fred

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • pawel890P Niedostępny
          pawel890P Niedostępny
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          85-90C to zalecana temperatura do ciemnych wypałów, wolę nie próbować wyżej bo pojawi się gorycz.
          Dodatkowo im wyższa temperatura, tym szybciej zachodzi ekstrakcja i może pojawić się kanałowanie.

          Sitko jakie użyłem to 18 VST z dozą 18g, body było satysfakcjonujące, po wypiciu jeszcze długo miałem przyjemny aromat w ustach.

          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          1
          • K Niedostępny
            K Niedostępny
            kawosz17
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Też sobie sprawdzę smak przy 85C 👍

            mini Gaggia PID
            1Zpresso J-Max S

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • pawel890P Niedostępny
              pawel890P Niedostępny
              pawel890
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              Moja kolejna kawa w testach: Chocolate Pride
              Robiłem tę kawę w ekspresie kolbowym, kawa wyszła dobra, ale miała sporo nut goryczy która do końca mi nie podchodziła.

              Dziś zaparzyłem kawę na dźwigni Flair 58, ustawiłem o 1 podziałkę drobniejsze mielenie, kawa wyszła obłędna, zupełnie inny smak. Wyszła słodycz i zniknęła goryczka. Nie wiem czy to magia dźwigni, ale kawa wyszła perfekcyjna, tygrys na espresso i super głęboki smak. Polecam 🙂

              Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
              Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


              Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              1
              • ciastekC Niedostępny
                ciastekC Niedostępny
                ciastek
                napisał ostatnio edytowany przez ciastek
                #7

                zmusiłeś mnie do myślenia z tym Power Beanem, trochę posprawdzałem ostatnimi czasy i już wiem co poszło nie tak, ale jeszcze potrzymam was w napięciu, bo to grubszy temat i chcę go właściwie opisać

                super, że Choco też wyszło, bo depresyjnie było patrzeć jak z paczki na paczkę kawa którą kiedyś była świetna, stawała się niepijalna, no ale teraz już wiadomo, że był to błąd baristy 🙃

                goryl chyba niedługo wróci do łask 🤞

                z ciekawości, na jakich nastawieniach mieliłeś?

                Ekspres: Bianca V3, Picopresso
                Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
                Wcześniej: MaraX, Fred

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • pawel890P Niedostępny
                  pawel890P Niedostępny
                  pawel890
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez pawel890
                  #8

                  Ciężko powiedzieć, jednak mam młynek bezstopniowy, więc nie jestem w stanie powiedzieć. Ekstrakcja trwała około 34s i 36g naparu. Z tym, że zaczynałem od preinfuzja 3Bar, a później bardzo powoli dobiłem do 7Bar więc tyle zmiennch, że ciężko to przenieść pewnie na inny ekspres.

                  Teraz będę się zabierał za kawę z Kuby ziarna są naprawdę ciekawe, niezwykle drobne. Ciekaw odmiana kawy.

                  Kuba Caracolillo
                  IMG_1416.jpeg

                  Dla porównania chocolate pride
                  IMG_1417.jpeg

                  Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                  Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                  Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                  ciastekC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  1
                  • pawel890P pawel890

                    Ciężko powiedzieć, jednak mam młynek bezstopniowy, więc nie jestem w stanie powiedzieć. Ekstrakcja trwała około 34s i 36g naparu. Z tym, że zaczynałem od preinfuzja 3Bar, a później bardzo powoli dobiłem do 7Bar więc tyle zmiennch, że ciężko to przenieść pewnie na inny ekspres.

                    Teraz będę się zabierał za kawę z Kuby ziarna są naprawdę ciekawe, niezwykle drobne. Ciekaw odmiana kawy.

                    Kuba Caracolillo
                    IMG_1416.jpeg

                    Dla porównania chocolate pride
                    IMG_1417.jpeg

                    ciastekC Niedostępny
                    ciastekC Niedostępny
                    ciastek
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Ekstrakcja trwała około 34s i 36g naparu. Z tym, że zaczynałem od preinfuzja 3Bar, a później bardzo powoli dobiłem do 7Bar więc tyle zmiennch, że ciężko to przenieść pewnie na inny ekspres.

                    zawsze to jakiś punkt odniesienia 😉

                    a flow control pomaga zbliżyć się np do dźwigni, chociaż brakuje mi mechanicznej preinfuzji

                    Ekspres: Bianca V3, Picopresso
                    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
                    Wcześniej: MaraX, Fred

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • pawel890P Niedostępny
                      pawel890P Niedostępny
                      pawel890
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      Kolejna kawa czyli Cuba Serrano - tutaj niestety duże rozczarowanie, po ostatniej kawie musiałem zmienić podziałkę na Eurce o 7 kroków, co jest całkiem zdumiewającym wynikiem. Ekstrakcja kawy przypomina coś co uzyskałbym na jakieś trzyletniej przeleżanej kawie z marketu. Według palarni kawa ma zaledwie miesiąc, niestety nie jestem w stanie w to uwierzyć, zrobiłem z 10 shotów na kolbie i dźwigni z podobnym rezultatem. Oglądałem inne ekstrakcje i niestety kompletnie nie przypomina mojej. Najgorsze jest to.. że producent na stronie opisuje palenie jako Dark, a na opakowaniu Medium Roast.

                      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      😞
                      0
                      • pawel890P Niedostępny
                        pawel890P Niedostępny
                        pawel890
                        Admin
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        Moja ostatnia paczka, ale nie przygodą z kawą od goryla, czyli Etiopia Single Origin.
                        Kawę przygotowałem na Flair 58, wyszło 36g w 32s, kawa bardzo delikatna w smaku, nie ma orzechowej nuty jak poprzednie kawy z Brazylii, po samym zmieleniu w całej kuchni unosi się zapach czekolady, w kawie wyczułem coś co można by zbliżyć do mlecznej czekolady. Delikatna słodycz i czekoladowy posmak. Bardzo dobra kawa, warta uwagi.

                        Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                        Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        1
                        • pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów


                        • Zaloguj się

                        • Nie masz konta? Zarejestruj się

                        • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy
                        • Grupy