Słodycz w kawie
-
@Dawid4792 wiesz, z jednej strony jest FOMO, bo jak kupujesz bardzo jakościowe ziarna to chciałbyś zadbać, aby reszta sprzętu też temu dorównywała :). Bardziej rozpatrywałem ten młynek w kontekście nie zmiany, czy upgrade, ale jako uzupełnienie K-Max np. do bardzo jasnych owocowych kaw. Bardzo mnie zaintrygował Coffee Chronicler, który wprost powiedział na jednym ze swoich filmików, że część osób nie lubi kawy z ZP6, bo ma mniejszą słodycz i body.
@Heniutek dzięki za podrzucenie, nie słyszałem o tym młynku, ale podrzucam filmik Toma, który podzielił się jakimiś swoimi pierwszymi spostrzeżeniami
Mam tylko mieszane uczucia co do samego młynka - posiadam kilka sprzętów od Timemore, ale np na 078 się nie zdecydowałem (a już miałem w koszyku :D). Bardzo dobrze, że eksperymentują, ale jednak to jest za drogi sprzęt, aby być betatesterem żaren w kształcie ananasa (gdzie za niewiele więcej jest sprawdzony DF64 i dokładasz żarna jakie chcesz). Tak samo eksperymentowali z żarnami 78mm, co nie jest standardem na rynku i dodatkowo mocowanie na 2 śruby - spotkałem się z opiniami, że może to powodować nierówny przemiał. Dlaczego w końcu nie kupiłem 078 - na podstawie różnych recenzji (takich zaraz po premierze oraz takich co używali go dłuższy czas) wychodziło, że:
- ludzie narzekali na retencje
- bardzo dużo osób mówiło o sezonowaniu żaren, aby mieć równy przemiał np. 5kg - dla mnie to jest jakieś voodoo, bo co ma się stac po tych 5kg magicznie?
- możliwe problemy z mocowaniem na dwie śruby - osiowanie żaren, brak zamienników
- parę osób skarżyło się na brak równości przemiału
Chociaż trzeba przyznać, że design maszyny do szycia mnie osobiście kupił.
@yendrzei zawsze lubię dyskusje o słodyczy w kawie

Kawa nie zawiera cukru, tak naprawdę słodycz to jedynie skojarzenia ze smakiem czegoś innego, co jest słodkie. Ale sama w sobie nie mając cukrów, słodka być nie może.
Wszystko dzieje się w naszej głowie
wierzę że młynek może wpływać na odczucia, ale kawa sama w sobie nie będzie słodsza po zmianie młynka, tak jak herbata nie robi się słodka od samego mieszania.Jeśli chodzi o porównanie Pietro i ZP6, to nigdy bym nie umieścił Pietro nad ZP6. Użytkowałem Pietro, ale nie podszedł mi, jest trochę niepraktyczny. Tzn w sumie to ciężko porównać te dwa młynki, bo ZP6 to młynek typowo przelewowy.
Wiesz, jeśli ktoś ma budżet i ma zajawkę, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieć kilka mlynkow. Sam kiedyś miałem 4
. U mnie przyszedł taki czas, że zacząłem szukać rozwiązań praktycznych, bardziej ekonomicznych, ale gdybym miał więcej miejsca w kuchni i druga połówka chciała użytkować ekspres kolbowy, to myślę, że sytuacja mogłaby wyglądać inaczej. -
@Dawid4792 trochę to przeczy temu co podaje BH https://www.baristahustle.com/sugars-in-natural-processing/
-
Teraz właśnie czytam różne publikacje i widzę, że wskazują na zawartość cukrów / sacharozy w ziarnach kawy. Wcześniej przyznam szczerze sądziłem, że jest tak jak napisał @Dawid4792 czyli cukrów jako takich nie ma natomiast słodycz jest odczuwalna jako powiedzmy złudzenie.
-
Tak, zgadzam się, że nawet nie chodzi o słodycz słodycz jak z cukru, a bardziej jego percepcję. Tak samo jak ktoś pisze na anaerobic, że czuć ananasa to wiadomo, że nie jest to 1 do 1 jak owoc :).
-
To co napisałem, to nie jest mój wymysł, ale informacje z kursu Sensory Skills. Pamiętam że padło tam info o tym że ilość cukrów jest tak niska, że poniżej progu detekcji dla człowieka, jeśli chodzi o smak.
W tym artykule który podlinkowaliście jest napisane, że cukry które są i tak zniszczy proces palenia. Podczas kursu Roasting też było o karmelizacji cukrów podczas palenia kawy, ale koniec końców finalnie, ta kawa która jest w paczce, tych cukrów już praktycznie nie zawiera.
-
Ciekaw jestem czy są jakieś źródłowe publikacje z wynikami badań. Bo zakładam że ani Barista Hustle ani prowadzący szkolenia sami badań nie robili. Postaram się zainteresować tematem jednego z naukowców który mógłby zrobić odpowiednie badania ziaren w swoim laboratorium.
-
Ciekaw jestem czy są jakieś źródłowe publikacje z wynikami badań. Bo zakładam że ani Barista Hustle ani prowadzący szkolenia sami badań nie robili. Postaram się zainteresować tematem jednego z naukowców który mógłby zrobić odpowiednie badania ziaren w swoim laboratorium.
@skansen tylko to musiałyby być ziarna po wypaleniu

-
Trochę poczytałem o tym temacie, generalnie to nie jest czysto słodki smak, który naturalnie wykrywany czubkiem języka, ale złudzenie wynikające z pojawiania się aromatów, karmelu lub dojrzałych owoców, który po prostu oddziałuje na nasz mózg i przywołuje pewne doznania smakowe. Brzmi to dla mnie na sensowne wytłumaczenie. Trochę jak z degustacją whisky, gdzie niektórzy czują szarlotkę albo karmel itp. a też nie obcujemy z cukrem sacharozą, tylko właśnie aromatami wytworzonymi w procesie dojrzewania alkoholu w dębowych beczkach.
Natomiast ostatnio trafiłem na ciekawostkę z innej beczki, mianowicie kawę która ma w składzie faktycznie dużo cukru, i to jest hiszpański wypał o nazwie torrefacto, czyli kawa która jest wypalana z dodatkiem cukru. Nie miałem okazji tego pić, ale dowiedziałem się, że istnieją fani takiego wypału.
-
Trochę poczytałem o tym temacie, generalnie to nie jest czysto słodki smak, który naturalnie wykrywany czubkiem języka, ale złudzenie wynikające z pojawiania się aromatów, karmelu lub dojrzałych owoców, który po prostu oddziałuje na nasz mózg i przywołuje pewne doznania smakowe. Brzmi to dla mnie na sensowne wytłumaczenie. Trochę jak z degustacją whisky, gdzie niektórzy czują szarlotkę albo karmel itp. a też nie obcujemy z cukrem sacharozą, tylko właśnie aromatami wytworzonymi w procesie dojrzewania alkoholu w dębowych beczkach.
Natomiast ostatnio trafiłem na ciekawostkę z innej beczki, mianowicie kawę która ma w składzie faktycznie dużo cukru, i to jest hiszpański wypał o nazwie torrefacto, czyli kawa która jest wypalana z dodatkiem cukru. Nie miałem okazji tego pić, ale dowiedziałem się, że istnieją fani takiego wypału.
@pawel890 tak, jest coś takiego. Nawet było pytanie o ten rodzaj palenia na olimpiadzie kawy

Ciekawy sposób, ale minusem jest to,że piec do takiej metody palenia będzie musiał być już dedykowany wyłącznie do tego, z uwagi na wszechobecny cukier.
-
S skansen zablokował ten temat dnia
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się